Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7070172 www.bgdnes.bg

Тотко Поршето съди държавата за 100 бона

Бизнесменът Тодор Хаджижеков, станал известен с прякора си Тотко Поршето, който бе погнат за нелегална фабрика за цигари край Костинброд, е оправдан тихомълком! След шумната акция през декември 2012 г. по разбиване на тайния цех Хаджижеков е оневинен окончателно, а сега с юристи подготвя иск срещу прокуратурата за 100 хиляди лева, научи "България Днес".

Не е изключено след това дело да се обърне и към Страсбург, коментира адвокат. По този начин Тотко Поршето може да се нареди сред десетките хора, осъдили страната ни, а обезщетенията по тези дела се пишат на сметката на данъкоплатеца.

Реклама

Столичният бизнесмен, известен със страстта си към поршетата, влиза в новините на 10 декември 2012 г. Въпреки студа тогавашният вътрешен министър Цветан Цветнов показва пред журналисти на място разбития цех за цигари край Костинброд. "За първи път успяваме да задържим Поршето, след като при две акции досега той не докосваше цигарите", обявява Цветанов. От думите му става ясно, че антимафиоти следели изкъсо спрягания като контрабандист на цигари близо месец. След акцията бизнесменът е предаден и на Комисията за незаконно имущество, като се изтъкват скъпите му коли и палатът му в Драгалевци.

Хаджижеков е обвинен като лидер на престъпна банда, търгувала незаконно с тютюн. Освен него са задържания соченият за дясната му ръка - кумецът му Мирко Папазов, Георги Лютков и още шестима. Във фабриката спецченгета намират 82 мастърбокса папироси от марката "Ракел слимс" за над 1,3 млн. лв.

В халето са инвестирани поне 50 хил. лв. - за изолация, димоотводи. Електромерите са манипулирани, за да не привличат внимание, разказват разследващите. По техни сметки Поршето печелел по 100 бона дневно. Кутия фалшиви цигари му излизала между 60 и 90 ст., а ги пускал на пазара за 2,50 лв. От МВР обявяват, че Хаджижеков се разследва и за участие в нелегални тютюневи фабрики в Хасково и Асеновград, разбити преди това.

За трима от задържаните разследващите не намират доказателства и те са изключени от обвинителния акт. Христо Христов сключва споразумение за 3 г. условно, а на подсъдимата скамейка остават само Хаджижеков, Папазов и Лютков. За Тотко Поршето прокуратурата иска 6 г. затвор и глоба от 3 хил. лв.

Акцията и разследването стават на пух и прах след присъдата на спецсъда от март 2016 г. Оказва се, че СРС-тата, които са ползвани срещу групата, са незаконни, защото са издадени не от Специализирания съд, а от Софийския градски съд, който се явява некомпетентен орган.

Друго нарушение е разпитът на служителите от ГДБОП, които са експлоатирали "бръмбарите". Те преразказвали СРС-тата, въпреки че законът не им го позволява. Освен това единият от антимафиотите признал пред съда, че е предоставил копие от разпита си на своя колега.

Реклама

За работници в цеха са наемани вещи в занаята старозагорци, които трябвало да сглобят производствената и пакетиращата машина. Хората били наети на трудов договор с посочен за работодател молдовец и се кълнат, че не знаели, че вършат нещо незаконно. Те обитавали халето, оборудвано със стаи за спане и тоалетна, като Лютков им носел храна, за да не излизат и да не се набиват на очи.

Така само Лютков го отнася за държане на цигари без бандерол, защото наел халето за 2 хил. евро на месец и се навъртал там като организатор. Грозят го до 8 г. пандиз, но магистратите му дават 2 г. и половина, като обосновават минималното наказание със смекчаващи характеристики. Хаджижеков и Папазов са оправдани.

Соченият за тартор Тотко въртял производство на цигарени гилзи, но законът ги забранил и търговията приключила, разказва негов авер пред съда. Не е чувал да говори за цигари. Иначе Хаджижеков имал хотел в Св. Влас, занимавал се с внос на консервирана шунка от Белгия, както и с фотоволтаици.

Процесът минава през Апелативния спецсъд, а през юли 2017 г. Върховният касационен съд потвърждава присъдите.

Стекове от Женския пазар

При тараша ченгетата се насочват към джипа на Тотко "Порше Кайен", но ключът за него е в приятелката му. С пристигането си красивото младо момиче със силикон в устните и гърдите шашва поемните лица. В джипа полицаите се натъкват на 4 стека цигари "Ракел слимс" без бандерол. Мацката обяснила, че папиросите са нейни и ги е взела от "Женския пазар" в София. Проба установява, че цигарите са различни от тези в Костинброд.

Машините в цеха - развалени

Машините в цеха край Костинброд са били в неработещо състояние, едната със скъсана верига, а другата - с нарушено табло, сочи съдебно-техническа експертиза на поточната линия. Според експертите машината е била негодна да произвежда продукция, което съвсем оневинява подсъдимите. Вещо лице прави експертиза на кашон с нарязан тютюн, като установява, че вътре има прах.

Аделина ГЕОРГИЕВА

Реклама
Реклама
Реклама