Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10002475 www.bgdnes.bg

Ловци в луда гонка с бракониери

Сръндак пада жертва 

Нарушителите бягат в гората, зарязват си колата с документите вътре

Луда гонка си спретват ловци и бракониери, като единствената жертва е сръндак.

Нарушителите успяват да избягат в гъста гора, но зарязват автомобила си, в който са всичките им документи. За екшъна, който се разиграва преди дни, разказаха от НЛРС - "Съюз на ловците и риболовците в България".

В района между Панагюрище и софийското село Вакарел служители на местното ловно стопанство забелязват автомобил, който им се струва съмнителен. След това се чуват и изстрели. В стопанството веднага разбират, че става дума за бракониери.

Реклама

"След като чухме двата изстрела, успяхме да локализираме местонахождението на нарушителите. Започнахме да ги наблюдаваме с бинокъл. За жалост започна да се стъмва и прецених, че трябва да действаме. Притесних се, че ако нарушителите разполагат с термовизия, могат да ни забележат и дори да ни застрелят", връща лентата назад Димитър Павлов, който е директор на ловно стопанство "Арамлиец".

Павлов се качва на служебната кола заедно с негов служител и тръгват към нарушителите. Скоро идва и подкрепление - ловджии от пазарджишкото село Поибрене и Държавно горско стопанство - Панагюрище. Всички те блокират пътищата, по които бандюгите могат да избягат.

Първи до бракониерите се добират горските от Панагюрище. Подават им звуков и светлинен сигнал да спрат на място. Вместо това извършителите побягват и се мятат на автомобила си. Подкарват по един от пътищата, но са пресрещнати от ловците. Авджиите също не успяват да спрат нарушителите. Следва гонка с автомобили между дърветата в гората. Най-накрая, разбрали, че няма да могат да се изплъзнат по този начин, бракониерите изоставят колата си и хукват между дърветата. В падналия мрак успяват да избягат на преследвачите си. Както се оказва, не задълго. За зла беда в суматохата бандюгите забравят личните си документи в изоставения автомобил. И въпреки бягството могат лесно да бъдат установени от полицията.

При оглед близо до колата е открит труп на сръндак, който е напъхан в чувал.

"От Националното ловно-рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България" апелираме за пореден път за утежняване на наказанията за незаконно ловуване и промяна в Наказателния кодекс, която да позволи на правоприлагащите органи да налагат реални санкции на злосторниците, посегнали на дивеча и българската гора!", категорични са в позицията си от сдружението.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама