Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/10008846 www.bgdnes.bg

Легендата Сашо Томов: Битката е в главата на борците

Битката за олимпийските медали ще бъде най-вече в главата на борците, смята спортната легенда Александър Томов. Шефът на "Левски" и трикратен вицешампион от Игрите в Мюнхен '72, Монреал '76 и Москва '80 е оптимист за шансовете на националите в Токио.
България ще бъде представена от Миглена Селишка (50 кг), Евелина Николова (57), Тайбе Юсеин (62) Мими Христова (68), класиците Айк Мнацаканян (77) и Кирил Милов (97) и свободняка Георги Вангелов (57).
"Като брой не са малко, но не са и много. Важно е достойно да се представим - категоричен е Сашо Томов. - Мисля, че ще го направим. Особено момичетата.

Те ще защитават българския интерес. Доказали са се. Печелили са медали на европейско и световно ниво. Дано пандемията не повлияе и да не им създава допълнително напрежение. Важно е да мислят само за борбата. Понякога имаш нужда от шанс при жребия. Да не се паднат първоначално с най-силните."
От мъжете Томов залага най-много на Кирил Милов. Световният вицешампион е оставил добро впечатление.
"Видях го на лагера в Тетевен. За съжаление големият проблем на българската борба е конкуренцията. По наше време имаше 4-5 състезатели в категория. Без значение кой отиваше на състезание, другите помагаха. Изоставаме в това отношение. Няма достатъчно натоварване. Ако променим нещо, може да излезем от тази позиция", смята Александър Томов.
През последните години боркините се представят много по-силно от своите колеги мъже.
"Момичетата са по-съзнателни. Натоварват се повече. Треньорът Петър Касабов изисква много от състезателките - убеден е Сашо Томов. - Имаха контузии преди Токио, но се възстановиха. Дай боже всичко да е спокойно. Всички момичета имат отлични шансове. Не успях да поговоря с тях преди тръгването, за да им пожелая лично успех. Чух се само с Касабов."
Според Томов олимпиадата не се отличава кой знае колко от други състезания.
"Разликата е, че там всеки е във върхова форма и иска да се представи. Ако не постигнеш резултат, трябва да чакаш четири години. Най-важното е как се настроиш", допълни 5-кратният световен първенец.





Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама