Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10010447 www.bgdnes.bg

8 самоубийци спасява осъден доживот наркотрафикант

Албен Дервишев е заровен с 400 кг кокаин в Гърция

Зад решетките в Патра лекарят отървава пандизчиите от мистериозна екзема

Осъден на доживотен затвор е спасил 8 пандизчии от самоубийство. Лежащият зад решетките в третия по големина гръцки град Патра Албен Дервишев отървал и половината обитатели на панделата от мистериозна екзема, плъзнала там.

Това става ясно от пледоарията пред Софийски градски съд на един от защитниците на Дервишев. Той е осъден да лежи доживот в Гърция за трафик на 400 кг кокаин от Боливия.

Реклама

Българинът по професия е лекар и защитникът разказва, че се ползвал с голямо уважение в затвора в Патра. Освен че при престоя си от 2009 година насам зад решетките предотвратил 8 човека да сложат край на живота си, той спасил "половината затвор" от специална екзема, за която само той разбрал къде се намира проблемът.

Дервишев в южната ни съседка освен доживотна присъда има и още 3 години лишаване от свобода, което е възможно според тамошното законодателство. Наложена му е и глоба от 150 000 евро, като всички наказания са за 5 престъпления, свързани с трафик на дрога преди 12 години. През април 2009-а Дервишев, който тогава е на 43 години, заедно с двама гръцки авери купуват в Боливия малко над 400 кила кока. През юни наркотикът вече пристига в пристанището на Пирея. Това става, като кораб с 5 контейнера скраб са пратени от фирма, регистрирана в град Санта Крус в Боливия, за фиктивна гръцка компания. В един от контейнерите са направени 8 тайника, в които са подредени 400 пакета кокаин. Пратката минава митнически контрол в Пирея и в последния ден на юли потегля по суша за град Аспропиргос. Там всичко е разтоварено във фирмен склад. На 10 август службите, които следят от доста време пътя на коката, правят удара си, дрогата е конфискувана, а трафикантите задържани. Тогава в гръцката преса излиза информация, че местните власти са били сигнализирани от американската агенция за борба с наркотиците ДЕА. Боливийската фирма, изпращач на дрогата, била влязла в полезрението им и била същата, която малко по-рано експедира 100 кг дрога за България в бутилки от вино. Тогава се установява сътрудничеството на колумбийски наркобарони с българската мафия. Именно американски агенти в Боливия са дали информацията, когато стоката е потеглила за Европа. След това при транспортирането й тя е била прехвърляна няколко пъти, за да се загубят следите й. Според разследването от Гърция пратката щяла да продължи към България и от нашата страна вече да се преразпредели за крайни дестинации из Европа.

След ареста си Албен Дервишев е съден и през 2015 година чува решението, което е за най-тежкото наказание според гръцкото законодателство. Най-рано може да получи условно предсрочно освобождаване на 8 май 2029 година. Той обаче получава нов шанс, след като Гърция изпраща Дервишев да излежава присъдата си в родината. Софийски градски съд сега разглежда съдебното решение и тъй като в българското законодателство са предвидени до 20 години решетки за трафик на дрога, това е наказанието, което му се налага. Глобата се приравнява към 300 000 лв. Дервишев вероятно ще има възможност да излезе по-рано и защото в гръцкия затвор е работил близо 3000 дни.

В 14-дневен срок решението може да бъде обжалвано или протестирано пред Софийския апелативен съд.

 Живот в Гърция

Албен Дервишев е от сатовчанското село Слащен. През 1990 година заедно с приятели заминава за южната ни съседка и се установява там. По-късно се жени за гъркиня.

От справката му за съдимост става ясно, че не е бил осъждан преди, но в същото време е влизал и преди зад решетките, например за просрочено плащане на дългове към гръцката държава и др.

Реклама
Реклама
Реклама