Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10013183 www.bgdnes.bg

Д-р Красимира Кощикова, кардиолог в УМБАЛ "Александровска": "Яжте" вода в жегите

Плодовете и зеленчуците са леки и лесно смилаеми, похапвайте ги през целия ден

Коя е тя

Д-р Красимира Кощикова е специалист по вътрешни болести и кардиология в Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести в УМБАЛ "Александровска", лекар асистент към катедра "Пропедевтика на вътрешните болести" към Медицински университет - София. За читателите на "България Днес" тя споделя безценни съвети за това как да се грижим здравето през горещите летни дни.

Реклама

- Д-р Кощикова, лятото е в разгара си, мнозина се оплакват от високите температури. По какъв начин горещото време се отразява на работата на сърцето?

- Освен високите температури от значение за работата на сърцето са и други фактори на околната среда. Например влажността и замърсяването на въздуха. Експертни групи от кардиолози, специалисти по екологично здраве и епидемиолози установяват, че повишаването на температурите води до повишена смъртност от сърдечносъдови заболявания. Когато телесната температура се повиши, сърцето се "натоварва" и за единица време изпомпва повече кръв. През един топъл ден сърцето може да циркулира от 2 до 4 пъти повече кръв за минута, отколкото в прохладен ден. Покачването на температурата с 1 градус води до увеличаване на сърдечната честота с 10 удара. За да поддържа тялото хладно, кръвообращението в човешкото тяло се преразпределя към кожата и така се подпомага изпотяването. Когато потта се изпарява от кожата, тя отвежда топлината.

- Какво още се случва с тялото ни в горещо време?

- В сух ден изпарението на 1 чаена лъжичка пот може да понижи температурата с 2 градуса. Влажността прави изпотяването по-малко ефективно, тъй като пречи на изпарението. С потта се отделят и натрий, калий и други минерали, които са жизнено важни за нормалното функциониране на всички органи и системи. За да сведе до минимум загубата на важни микроелементи, тялото може да реагира със задръжка на течности. Това затруднява охлаждането и още повече натоварва сърдечно-съдовата система, както и останалите органи. Това е предпоставка за топлинно натоварване, което може да доведе до топлинен удар.

- Какви са най-важните препоръки, които всички трябва да спазваме при екстремно високи температури?

- Най-добре е да се избягва излизането на открито около обяд и в ранния следобед, защото в часовете между 11 и 15 ч. обикновено слънцето е най-силно. Преди излизане на открито е необходимо нанасяне на водоустойчив слънцезащитен крем с най-малко SPF 15. Както и прилагането му отново на всеки два часа, защото слънчевото изгаряне може да затрудни охлаждането на тялото. Относно облеклото съветът е да се обличат леки, широки и светли дрехи от "дишащи" тъкани. Това са памук и лен. Може да бъдат и от синтетичен плат, който отблъсква потта. Важно е носенето на шапка и слънчеви очила. Желателно е обувките да са добре проветриви, а чорапите да са от естествени материи. От полза против изпотяване на краката могат да бъдат пудри и антиперспирант.

- Колко важно е поемането на достатъчно течности през лятото?

Реклама

- Много важна е хидратацията чрез пиене на вода и напитки, които съдържат електролити. Течности трябва да се приемат, дори човек да смята, че не са толкова необходими. Важно е да се избягват кофеиновите напитки и алкохолът, тъй като увеличават дехидратацията. Ако по медицински показания има ограничение за приема на течности, повишените нужди в топлото време изискват нова преоценка от лекуващия лекар. Препоръчително е да не се претоварва стомахът с тежка храна. "Яжте вода" - плодовете и зеленчуците са леки, лесно смилаеми и пълни с вода. Похапвайки ги през целия ден, осигуряват енергия за организма и допълнителна хидратация.

- Доколко съществува опасност за хора, които нямат установени проблеми със сърцето, считат се за здрави и не отчитат рисковете от силното слънце навън?

- Механизмите на охлаждане на човешкото тяло са еднакви при всички, независимо от наличието на придружаващи заболявания. Топлоотдаването чрез изпотяване с недостатъчна хидратация води до обезводняване. Прекарването твърде много време при екстремни горещини може да доведе до т.нар топлинен удар. Симптомите са гадене или повръщане, замайване, мускулни крампи, умора, дезориентация и объркване, припадък, студена и лепкава кожа или гореща, суха кожа. Данни от голямо клинично проучване, базирано на 27 000 пациенти с инфаркт, установява връзка между топлината и риска от получаването на миокарден инфаркт. Горещината и излагането на топлина се разглежда като рисков фактор.

- С какво трябва най-много да внимаваме при ползването на климатици в жегата?

- Голямо проучване за заболеваемостта, свързана с високите климатични температури, проведено в САЩ, установява, че ползването на климатик значително намалява риска от хоспитализация при множество заболявания. Включително сърдечно-съдови, исхемичен инсулт, респираторни заболявания, дехидратация, топлинен удар, диабет и остра бъбречна недостатъчност. Допълнителни полза има при климатични системи, които филтрират и премахват бактерии, плесени, алергени и замърсяването на въздуха от прахови частици. При ползването на климатик през жегите е важно разликата между външната температура и помещенията с климатик да бъде не повече от 10 градуса.

- Спортуващите с какво трябва да се съобразяват при високите температури навън?

- Това, че е горещо, не означава, че не трябва да се спортува. Пациентите със сърдечни заболявания, включително сърдечна недостатъчност и хипертония, са изложени на повишен риск от топлината, особено по време на упражнения или интензивна физическа активност. Някои други медицински състояния или лекарства могат да увеличат риска от заболяване, свързано с топлината. Ако тренировката трябва да е по време на жега, добре е да бъде на сянка и да има чести почивки за хидратация.

- Доколко е полезно разхлаждането по басейни и доколко опасни могат да бъдат те в условията на пандемия?

- Няма доказателства, че COVID-19 може да се разпространи при хората през водата в басейни, горещи вани, водни площадки или други водни обекти. Слънчеви бани на открито - "събиране" на витамин Д, както и разхлаждане в басейни е много полезно, включително и в условие на пандемия.

- При плуване в морето рязката смяна на температурата от жегата в студената вода може ли да създаде проблем на сърцето при плуване?

- Препоръчителен "хладен" спорт в жегите е плуването. Ако човек е решил да плува в топлите часове, разумно е влизането в морската вода да става с "темпериране" - първоначално обливане на тялото и постепенно влизане в морето.

- В жегата ни се услаждат разхлаждащи коктейли, като този с джин и тоник например, или ледено студена бира, но как това се отразява на сърдечната дейност?

- Алкохолът трябва да се избягва, защото води до дехидратация. Ледено студените напитки чрез дразненето на локалните лигавични студови рецептори може да забави топлоотдаването на организма чрез фалшивото усещане за хлад.

- Какво е най-важно да съобразяваме и правим в жегата?

- Да стоим на хладно и да приемаме достатъчно течности. В горещото време никога да не оставяме деца или домашни любимци в колите. Добре е редовно да проверяваме актуалните новини за здравето и безопасността.

Реклама
Реклама
Реклама