Д-р Красимира Кощикова, кардиолог в УМБАЛ "Александровска": "Яжте" вода в жегите

Приятел
Автор: Кристиан Иванов

Д-р Красимира Кощикова, кардиолог в УМБАЛ "Александровска": "Яжте" вода в жегите

Плодовете и зеленчуците са леки и лесно смилаеми, похапвайте ги през целия ден

Коя е тя

Д-р Красимира Кощикова е специалист по вътрешни болести и кардиология в Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести в УМБАЛ "Александровска", лекар асистент към катедра "Пропедевтика на вътрешните болести" към Медицински университет - София. За читателите на "България Днес" тя споделя безценни съвети за това как да се грижим здравето през горещите летни дни.

- Д-р Кощикова, лятото е в разгара си, мнозина се оплакват от високите температури. По какъв начин горещото време се отразява на работата на сърцето?

- Освен високите температури от значение за работата на сърцето са и други фактори на околната среда. Например влажността и замърсяването на въздуха. Експертни групи от кардиолози, специалисти по екологично здраве и епидемиолози установяват, че повишаването на температурите води до повишена смъртност от сърдечносъдови заболявания. Когато телесната температура се повиши, сърцето се "натоварва" и за единица време изпомпва повече кръв. През един топъл ден сърцето може да циркулира от 2 до 4 пъти повече кръв за минута, отколкото в прохладен ден. Покачването на температурата с 1 градус води до увеличаване на сърдечната честота с 10 удара. За да поддържа тялото хладно, кръвообращението в човешкото тяло се преразпределя към кожата и така се подпомага изпотяването. Когато потта се изпарява от кожата, тя отвежда топлината.

- Какво още се случва с тялото ни в горещо време?

- В сух ден изпарението на 1 чаена лъжичка пот може да понижи температурата с 2 градуса. Влажността прави изпотяването по-малко ефективно, тъй като пречи на изпарението. С потта се отделят и натрий, калий и други минерали, които са жизнено важни за нормалното функциониране на всички органи и системи. За да сведе до минимум загубата на важни микроелементи, тялото може да реагира със задръжка на течности. Това затруднява охлаждането и още повече натоварва сърдечно-съдовата система, както и останалите органи. Това е предпоставка за топлинно натоварване, което може да доведе до топлинен удар.

- Какви са най-важните препоръки, които всички трябва да спазваме при екстремно високи температури?

- Най-добре е да се избягва излизането на открито около обяд и в ранния следобед, защото в часовете между 11 и 15 ч. обикновено слънцето е най-силно. Преди излизане на открито е необходимо нанасяне на водоустойчив слънцезащитен крем с най-малко SPF 15. Както и прилагането му отново на всеки два часа, защото слънчевото изгаряне може да затрудни охлаждането на тялото. Относно облеклото съветът е да се обличат леки, широки и светли дрехи от "дишащи" тъкани. Това са памук и лен. Може да бъдат и от синтетичен плат, който отблъсква потта. Важно е носенето на шапка и слънчеви очила. Желателно е обувките да са добре проветриви, а чорапите да са от естествени материи. От полза против изпотяване на краката могат да бъдат пудри и антиперспирант.

- Колко важно е поемането на достатъчно течности през лятото?

- Много важна е хидратацията чрез пиене на вода и напитки, които съдържат електролити. Течности трябва да се приемат, дори човек да смята, че не са толкова необходими. Важно е да се избягват кофеиновите напитки и алкохолът, тъй като увеличават дехидратацията. Ако по медицински показания има ограничение за приема на течности, повишените нужди в топлото време изискват нова преоценка от лекуващия лекар. Препоръчително е да не се претоварва стомахът с тежка храна. "Яжте вода" - плодовете и зеленчуците са леки, лесно смилаеми и пълни с вода. Похапвайки ги през целия ден, осигуряват енергия за организма и допълнителна хидратация.

- Доколко съществува опасност за хора, които нямат установени проблеми със сърцето, считат се за здрави и не отчитат рисковете от силното слънце навън?

- Механизмите на охлаждане на човешкото тяло са еднакви при всички, независимо от наличието на придружаващи заболявания. Топлоотдаването чрез изпотяване с недостатъчна хидратация води до обезводняване. Прекарването твърде много време при екстремни горещини може да доведе до т.нар топлинен удар. Симптомите са гадене или повръщане, замайване, мускулни крампи, умора, дезориентация и объркване, припадък, студена и лепкава кожа или гореща, суха кожа. Данни от голямо клинично проучване, базирано на 27 000 пациенти с инфаркт, установява връзка между топлината и риска от получаването на миокарден инфаркт. Горещината и излагането на топлина се разглежда като рисков фактор.

- С какво трябва най-много да внимаваме при ползването на климатици в жегата?

- Голямо проучване за заболеваемостта, свързана с високите климатични температури, проведено в САЩ, установява, че ползването на климатик значително намалява риска от хоспитализация при множество заболявания. Включително сърдечно-съдови, исхемичен инсулт, респираторни заболявания, дехидратация, топлинен удар, диабет и остра бъбречна недостатъчност. Допълнителни полза има при климатични системи, които филтрират и премахват бактерии, плесени, алергени и замърсяването на въздуха от прахови частици. При ползването на климатик през жегите е важно разликата между външната температура и помещенията с климатик да бъде не повече от 10 градуса.

- Спортуващите с какво трябва да се съобразяват при високите температури навън?

- Това, че е горещо, не означава, че не трябва да се спортува. Пациентите със сърдечни заболявания, включително сърдечна недостатъчност и хипертония, са изложени на повишен риск от топлината, особено по време на упражнения или интензивна физическа активност. Някои други медицински състояния или лекарства могат да увеличат риска от заболяване, свързано с топлината. Ако тренировката трябва да е по време на жега, добре е да бъде на сянка и да има чести почивки за хидратация.

- Доколко е полезно разхлаждането по басейни и доколко опасни могат да бъдат те в условията на пандемия?

- Няма доказателства, че COVID-19 може да се разпространи при хората през водата в басейни, горещи вани, водни площадки или други водни обекти. Слънчеви бани на открито - "събиране" на витамин Д, както и разхлаждане в басейни е много полезно, включително и в условие на пандемия.

- При плуване в морето рязката смяна на температурата от жегата в студената вода може ли да създаде проблем на сърцето при плуване?

- Препоръчителен "хладен" спорт в жегите е плуването. Ако човек е решил да плува в топлите часове, разумно е влизането в морската вода да става с "темпериране" - първоначално обливане на тялото и постепенно влизане в морето.

- В жегата ни се услаждат разхлаждащи коктейли, като този с джин и тоник например, или ледено студена бира, но как това се отразява на сърдечната дейност?

- Алкохолът трябва да се избягва, защото води до дехидратация. Ледено студените напитки чрез дразненето на локалните лигавични студови рецептори може да забави топлоотдаването на организма чрез фалшивото усещане за хлад.

- Какво е най-важно да съобразяваме и правим в жегата?

- Да стоим на хладно и да приемаме достатъчно течности. В горещото време никога да не оставяме деца или домашни любимци в колите. Добре е редовно да проверяваме актуалните новини за здравето и безопасността.

Радина сияе с бебока

Радина сияе с бебока

В страхотна форма се разходи из София Радина Кърджилова. Жената на Деян Донков сияеше и за това си има причина - актрисата се разходи с бебока, който роди наскоро. Случайни минувачи коментираха, че Радина изглежда много добре с новата си руса визия. да са живи и здрави! Снимки: България

Николета подкара чудовище

Николета подкара чудовище

С чудовищен джип джитка из София Николета Лозанова. Двамата с гаджето й, вратарят на "Левски" Николай Михайлов, спряха в забранената зона до парламента, за да може плеймейтката да си направи селфита на фона на катедралата "Св. Александър Невски", след като истински влюбените, хванати за ръка, отидоха в реномиран столичен хотел

Майката на Сузанита избяга в Италия

Майката на Сузанита избяга в Италия

В Италия забегна майката на Сузинита - Шенай. Не е ясна причина, по която бившата на Орхан Мурад е на Ботуша. Дали тя се е преместила там за постоянно, или е на почивка, Шенай не дава яснота. Знае се, че родителката на певицата се наслаждава на прекрасно време, гарнирано с ярко слънце. "Как е в България, вали ли, днес пак съм с къса пола, пия кафе

Сано при наследника на Карамански

Сано при наследника на Карамански

Актьорът Александър Сано замина за Швейцария. Екранният Косъм от "Под прикритие" е в Цюрих, за да подкрепи физически и психически доведения си син Иво Карамански-младши. Наследникът на покойния Кръстник на българската мафия е в алпийската страна на рехабилитация, след като загуби лявата си ръка при зверска автомобилна катастрофа

Муки е пънк кралица

Муки е пънк кралица

В пънк кралица се превърна Муки. Дъщерята на Стоянка Мутафова използва последните слънчеви дни, за да покаже наистина страхотна визия. Мукито се появи с черна блуза с надпис "Пънк кралица" и убийствени маратонки, които довършваха модерната й визия. Снимки: България

Обявиха, че Гришо е нечовек! (Видео)

Обявиха, че Гришо е нечовек! (Видео)

"Волето на годината!", "Григор Димитров е нечовек!", с тези суперлативи засипа най-добрия българския тенисист официалният канал на АТП "Тенис ТВ". 30-годишният хасковлия демонстрира невероятна игра на Мастърс турнира в Индиън Уелс, а признанието заслужи за едно свое воле в решаващия трети сет срещу поляка Хуберт Хуркач в четвъртфиналите на

Актуално

Георги Господинов спечели най-престижната италианска награда за литература

Георги Господинов спечели най-престижната италианска награда за литература

Българският писател Георги Господинов е носителят на най-престижната италианска награда за литература "Премио Стрега Еуропео". Той е първият българин, удостоен с наградата, и първият писател от Източна Европа, който я получава, съобщи генералният директор на БТА Кирил Вълчев. Отличието беше връчено днес на церемония в Торино като финален акцент от

Скелет с престилка плаши пешеходци във Варна

Скелет с престилка плаши пешеходци във Варна

Зевзеци във Варна си направиха шега за Хелоун няколко седмици предсрочно слагайки скелет с престилка и стетоскоп на прозореца на кооперацията, в която живеят. Снимка: Фейсбук/Забелязано във

Съдружникът на Божков на безгрижна раздумка

Съдружникът на Божков на безгрижна раздумка

Бизнесменът Георги Попов, който беше в Дубай със съдружника си Васил Божков, спокойно обикаля из столицата, видя "България Днес". Попов се видя с приятел край известен хотел и двамата си спретнаха безгрижна раздумка. Снимки: България

Ани Хоанг се маскира на комикс

Ани Хоанг се маскира на комикс

Като многоръкия Шива е фолкпевицата Ани Хоанг. Изпълнителката смогва едновременно да държи чаша с топла напитка, да пуши електронна цигара и да разхожда малкото си куче. И всичко това, докато сърфира по тесните тротоари в центъра на столицата. А облеклото й е наистина шармантно и маскировъчно. Снимки: България

1000 нови случая на COVID-19, 17,6% от тестваните, 86,60% от тях са без ваксина

1000 нови случая на COVID-19, 17,6% от тестваните, 86,60% от тях са без ваксина

1000 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас за изминалите 24 часа. Това са 17,6% от тестваните. Те са с 867 случая по-малко от вчера. Това сочат данните в Националната информационна система.  540 619 са общо случаите на коронавирус, потвърдени у нас към момента. 60 485  от тях са активни. 457 860 са излекуваните лица

Не пропускай

Секси фенка по бельо

Секси фенка по бельо

Една от най-известните футболни фенки в Италия - Франческа Брамбила, провокира последователите си в социалните мрежи. Моделката, която е привърженик на "Аталанта", се снима по бельо. Оказа се, че кадрите са от стара нейна фотосесия. Тя ги открила случайно, докато ровела из файловете на лаптопа си. На снимките блондинката е по бельо

Боряна Калейн спечели всички златни медали в Румъния

Боряна Калейн спечели всички златни медали в Румъния

Боряна Калейн беше безапелационна - след като триумфира в многобоя, спечели златните медали във всички финали на отделните уреди на световната купа по художествена гимнастика от веригата Чалъндж, която се проведе в Клуж Напока (Румъния). Боряна получи 26.600 точки за изпълнението си с обръч, 27.800 точки за това с топка, 26

Проститутка раздели Мауро Икарди и Уанда Нара

Проститутка раздели Мауро Икарди и Уанда Нара

Жесток скандал извън терена разтърси футболния свят в съботната вечер. Аржентинската сексбомба Уанда Нара разкри, че къса с половинката си Мауро Икарди заради негова изневяра, която явно е поредна, за да се стигне до такава развръзка. “Ти унищожи още едно семейство заради проститутка”, написа Нара в Инстаграм

Григор се размина с финала в Индиън Уелс

Григор се размина с финала в Индиън Уелс

Григор Димитров отпадна на полуфинал на турнира от категорията "Мастърс 1000" в Индиън Уелс. Българската звезда в тениса не намери начин да спечели срещу Камерън Нори и роденият в Южна Африка представител на Великобритания победи  6:2, 6:4. За Димитров това бе първи полуфинал на такъв турнир от 2019 г., когато в Париж загуби от Новак Джокович

Гигантски хищник измъкнат в Пазарджишко

Гигантски хищник измъкнат в Пазарджишко

Чудовищна щука успява да улови рибар на водоем в Пазарджишко. Любомир Донев от село Радилово отива със свой колега на популярната баластриера край село Динката при река Тополница. Залагат на риболов с 30-грамови тапи и стоманени поводи по 25 см. Куките им са 6/0 единични, а за стръв закачат живи каракудки