Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10013295 www.bgdnes.bg

Пускат издирван за убийство украински бос

10 бона гаранция му налага Темида

Киев търси Недзелски за подозрения, че е участник в покушението срещу мафиота Теслата

Украинският бивш бос Андрей Недзелски-Неделя излиза на свобода срещу 10 бона след решение на Апелативния съд. Неделя бе спипан на летище София с фалшиви документи, арестуван и поставен под домашен арест. Украинецът бе издирван с червена бюлетина от Интерпол по обвинение за убийството на боса на престъпността Александър Семенов-Теслата в Киев през 2009 г.

Реклама

"Моля мярката ми да бъде отменена с парична гаранция" - поиска украинецът чрез преводач. Това бяха и единствените думи на боса.

От своя страна прокуратурата поиска домашният арест да бъде заменен с по-тежка мярка - задържане под стража.

Адвокатът на Неделя Любомир Таков успя да убеди съдийския състав, че няма опасност украинецът да се укрие.

"Както виждате, клиентът ми нито се крие, нито крие самоличността си. Той дойде и се изправя пред вас", обяви Таков пред магистратите.

Адвокатът предостави документи, че Неделя никога не е бил осъждан и няма криминални регистрации. Въпреки че делото е за мярката на украинеца, адвокатът повдигна и въпроса за екстрадицията на Недзелски, поискана от Украйна още при задържането му на летище София.

"Има опасност за клиента ми да бъде екстрадиран в Украйна. Държава, която заема едно от челните места по нарушаване на човешките права", притеснено заяви Таков.

Реклама

Магистратите от Апелативния съд след разглеждане на всичко изложено постановиха, че не намират за нужно Недзелски да бъде задържан за постоянно, нито има нужда от домашен арест. Съдийският състав след разглеждане на документите, представени от Таков, прецени, че няма достатъчно налични доказателства срещу Недзелски за убийството на Теслата, и го пусна срещу 10 бона гаранция.

Относно екстрадицията, Украйна има 40-дневен срок, за да представи доказателства за участието на Неделя в покушението срещу Теслата през 2009 г.

Историята на Андрей Степанович Недзелски, по-известен като Неделя, започва през 90-те години. В началото той се занимава с продажба за скраб на стари коли, но скоро това му омръзва и се мести в Киев. Твърди се, че там започва да гради престъпната си кариера.

Според редица публикации украинецът става бос на крадците в Украйна. Неделя има стабилни контакти със славянските и кавказките апаши от клана на Дядо Хасан и се превръща в "надзирател" на мутрите в Украйна и Киев.

Не след дълго започват и проблемите му със закона. Недзелски е заподозрян в убийството на бизнесмена Игор Кулчицки, който е прострелян в Лвов на 17 юли 2008 г., и в покушението срещу Александър Семенов-Теслата година по-късно. През 2010 г. влиза в международния списък за издирване, бяга но е заловен в Испания. От там е екстрадиран за Украйна, но обвиненията срещу него не издържат в съда.

Твърди се, че след това Неделя контролира престъпния свят на Западна и Централна Украйна, както и така наречения централен или Киевски общ фонд, още близо седем години. Царува в мафиотските среди до 2017 г., когато след свада с грузинските крадци, водени от Дато Кутайски и Гиа Кутайски, губи позициите си. Обвиненията срещу него са, че сътрудничи на властите.

Две години по-късно властите отново му повдигат обвинения за убийството на Теслата. През 2021 г. прокуденият бос е забелязан да плажува в Гърция, а няколко месеца по-късно го спипват с фалшиви документи на летище София.

Реклама
Реклама
Реклама