Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/10015661 www.bgdnes.bg

Царството на шараните е яз. "Бушляк"

Перник полудя по шараните от язовир "Бушляк". През това лято се хващат страхотни екземпляри, които привличат въдичари от региона. Водоемът се намира между град Батановци и селата Копаница и Лесковец и е предпочитан заради прохладните брегове и хубавата природа.

Шараните се ловят на дъно. Местните специалисти разкриват, че най-добрата примамка са протеиновите топчета, които се монтират "на косъм". Сега рибата е в по-дълбоките участъци. Храни се предимно през тъмната част от денонощието.

Реклама

Язовирът е подходящ и за начинаещи риболовци, правещи своите първи стъпки в едно приключение, което може да продължи и цял живот. Осемгодишният Кристиан Иванов от Перник вече е получил няколко урока от своя дядо, преди да се впусне в самостоятелни изяви с въдица в ръка на "Бушляк".

Малкият въдичар лови търпеливо на бял червей и успява да закачи няколко бебета шаранчета, които отиват обратно в язовира. Отчита се и с една червеноперка. Тя е отделена за стръв, която трябва да примами някоя голяма бяла риба на дънна пръчка.

"За мен риболовът е хоби и разтоварване, защото иначе съм много зает с тренировки по футбол в "Металург" - признава ученикът Кристиан. - Знам, че трябва много да се трудя на терена, иначе няма как да сбъдна голямата си мечта да играя за "Арсенал". Чел съм, че и други големи футболисти са запалени рибари."

В края на деня момчето получава правото и да се снима с големия над 3 кг шаран, уловен от Юлиян Христов, служител на язовир "Бушляк".

"Язовирът е отворен за риболов по всяко време от денонощието. Таксата за дневен излет е 10 лева, а за 24 часа - 12 лв. Може да се задържи до 3 кг риба или един по-голям екземпляр. Трофеите над 7-8 килограма ги пускаме обратно във водата", обяснява Христов.

В язовира има всякаква риба без щука. Като се започне от по-дребни видове като уклей, червеноперка, каракуда, хищници като костур и бяла риба, толстолоб, амур и, разбира се, най-търсения - шаран. Водоемът е с площ от 123 декара, а най-голямата му дълбочина е 14 метра.

Реклама
Реклама
Реклама