Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10017019 www.bgdnes.bg

Трус по морето след пускането на Очите

От полицията не се притесняват

Местни босове се чудят дали Желязков ще се опита да възкреси империята си

Ъндърграунд босове по Черноморието са притеснени от завръщането на Димитър Желязков, по-известен като Митьо Очите. Въпросът е дали освободеният преди ден от зандана Желязков ще се опита да възкреси империята си. Очаква се Очите да пристигне днес в Несебър, след като Спецапелативният съд в София го пусна от ареста преди дни. Желязков ще бъде под домашен арест, но с електронно наблюдение, решиха магистратите. Наркобосът бе екстрадиран от Турция през 2018 г. по обвинения в ръководенето на организирана престъпна група от 12 души на територията на Бургас, Ямбол, Несебър и Слънчев бряг от 2013 до 2018 г.

Мутрите по Черноморието са в очакване на Очите. Някои ще го приветстват, но други не са толкова щастливи от предстоящото му пристигане в Несебър. Притесненията са, че Желязков ще се опита да възстанови империята си, която се разпадна след прострелването му през 2016 г. и ареста му след това. Новият възход на Митьо ще е много труден, прогнозират запознати с престъпния свят. За да си върне изгубените позиции, на Желязков ще му е нужна сериозна сила, с каквато той в момента не разполага. Териториите на Очите по морето отдавана са преразпределени и тези, които сега ги владеят, трудно ще отстъпят.

Реклама

Не е ясно и доколко самият Желязков, който има сериозни здравословни проблеми, ще иска да си върне позициите. Много по-вероятно е той да се радва на свободата си и да не се занимава повече с незаконни дела.

Вероятно така смята и местната полиция в Бургас, която изобщо не се страхува от завръщането на несебърския бос.

"Не се притесняваме от това, че Очите се връща. Няма да го посрещнем с хляб и сол я!" - шегуват се местни ченгета.

Димитър Желязков поставя началото на престъпната си кариера с въоръжен грабеж, когато е на 23 г. Става охранител в силовата групировка ВИС, ръководена от Васил Илиев. По-късно е един от гардовете на небезизвестния бизнесмен Пламен Тимев-Ганди.

Постепенно се издига в йерархията и с годините става известен като "несебърския бос". Това води и до първото покушение срещу него.

На 9 ноември 2001 г. съпругата на Митьо Очите - Тянка Желязкова, нейният брат Славчо Рамиреса и охранителят Никола Бъчваров загиват при атентат, насочен срещу наркобоса, точно пред дома му в Несебър. За поръчител на кървавото убийство е осъден Стоян Димитров-Толупа, а за извършители - Кероп Погосян и Иван Рибов.

Реклама

През 2005 г. арестуват Желязков, за да бъде предотвратена битка между неговата банда и тази на Златомир Иванов - Златко Баретата. Същата година е задържан и заради въоръжен грабеж.

Очите е един от основните заподозрени за бомбения атентат в Обзор срещу бившия полицай от Спецотряд за борба с масовите безредици в Бургас Рали Пенков. На 13 юли 2005 г. семейният джип на семейство Пенкови се взривява и изкопава кратер в асфалта. В него е имало 1,3 кг тротил.

Три години по-късно Желязков е осъден на 4 години и 10 месеца, но не по този случай. Признават го за виновен за ръководеното на наркогрупа и пране на пари. Впоследствие Бургаският апелативен съд увеличава наказанието му с още 18 месеца. Въпреки не малкото прекарано време зад решетките Желязков не губи авторитета си и позициите си в ъндърграунда по Черноморието.

През 2016 г. в Слънчев бряг пред заведение "4 you" Очите е прострелян с пет куршума в тялото - в корема, в раменете, в пикочния мехур и в крака. Това се случва, след като Желязков и хората му атакуват конкурент - Божидар Кузманов - Божо Кравата.

Години след престрелката срещу крими боса, през 2018 г., Очите е екстрадиран от Турция по обвинения в ръководенето на организирана престъпна група от 12 души на територията на Бургас, Ямбол, Несебър и Слънчев бряг от 2013 г. до 2018 г. В панделата той е диагностициран с COVID-19, съпътстван от хронични заболявания, някои от които са резултат от стрелбата по него в ресторанта на морето. В крайна сметка го приемат в Специализираната болница за активно лечение на лишени от свобода при затвора в София.

Спецапелативният съд в София пусна Очите от ареста на 22 този месец под домашен арест с електронна гривна.

Бронежилетка го спасява

Престрелката с Божо Кравата започва при среща на Очите с вражеския лагер през 2016 години в Слънчев бряг. Босът е подготвен за покушение срещу него и носи бронежилетка. При започналата пукотевица отнася 5 куршума в тялото. Според лекарите без бронежилетката Митьо е щял да загине.

 

Реклама
Реклама
Реклама