Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10021151 www.bgdnes.bg

Милион дават Арабаджиеви, за да падне домашният арест

Наполовина пада гаранцията на Ветко и Маринела

Семейството не може да плати повече, за да може да напуска дома

Милион лева плащат Ветко и Маринела Арабаджиеви, за да могат да излязат от вкъщи. Това става с решение на Апелативния специализиран наказателен съд, показа проверка на "България Днес".

С постановление магистратите преценяват, че двамата нямат повече авоари, за да напуснат домашния си арест под по-висока гаранция. Първоначално те са освободени срещу общо 2 милиона лева.

Реклама

Ветко Арабаджиев напусна ареста преди Коледа миналата година, след като се зарази с коронавирус. Той се прибра вкъщи с електронна гривна. Малко по-рано съдът пусна и съпругата му Маринела, също заради проблеми със здравето. Тогава стана ясно, че вирусът е нанесъл сериозни поражения на състоянието на Ветко Арабаджиев. Касаеше се за насложена върху COVID-19 бактериална пневмония. Затова магистратите начело с шефа на съда Георги Ушев се смилиха над него и отмениха ареста. Това стана след редица опити за промяна на мярката и игра на котка и мишка между двете специнстанции и прокуратурата. На няколко пъти наблюдаващата процеса съдийка Христина Михайлова пусна Ветко Арабаджиев под домашен арест, но държавното обвинение протестира и горната инстанция отменя решението. Подобно развитие беляза и освобождаването под домашен арест с гривна на съпругата на Ветко - Маринела Арабаджиева. Между магистратите няма спор, че са налични достатъчно доказателства срещу Ветко. Той е подсъдим за организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. Като улики се цитират свидетелските показания, протоколите за претърсване и изземване и иззетите веществени доказателства, техническата експертиза на мобилни телефони, съдебно-счетоводната експертиза и веществените доказателствени средства от прилаганите специални разузнавателни средства. Съдиите преди бяха единодушни, че Арабаджиев може да се укрие или да извърши престъпление. Затова се мотивираха с факта, че хотелиерът е обявяван за международно издирване, задържан бе в Кралство Испания, където се е укривал, и е бил предаден въз основа на европейска заповед за арест. Наличието на сериозен финансов ресурс, включително в чужбина, даваше основание на съда да се опасява, че подсъдимият бизнесмен лесно може да се укрие извън страната. Въпреки наличието на всички предпоставки за вземане на най-тежката мярка служителите на Темида омекнаха и го пуснаха да се прибере вкъщи.

Сега съдът е преценил, че е намаляла опасността Ветко и Маринела да се укрият. Първоначално им е наложена по 1 млн. гаранция за всеки. Двамата обаче не я платили и останали под домашен арест. На обжалването защитата им пледира за намаляване на сумата, защото семейството няма такива финансови ресурси. Прокуратурата се мотивира, че могат да си позволят солени суми с това, че синът им Вълчо е демонстрирал финансова възможност, като веднага е платил своята гаранция. В крайна сметка съдът преценява, че по половин милион лева за всеки от семейство Арабаджиеви е достатъчна гаранция, че те няма да се покрият.

Предстоят 300 разпита

Поне 300 свидетели предстои да бъдат разпитани в процеса срещу Арабаджиеви. Според материалите по делото Ветко е знаел за воденото срещу него наказателно производство в България предвид намерените в телефоните материали и протоколи от разпити на свидетели по делото. При предишни заседания магистрати отчитаха, че част от свидетелите в процеса са служители, подчинени на Арабаджиеви, и в тази връзка може да им бъде повлияно.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама