Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10024028 www.bgdnes.bg

Дария Симеонова смирена в Африка

След "Откраднат живот" 

Снима в гето нов БГ филм на Зорница София 

Стигна Африка екипът на новия БГ филм "Майка" - режисьор е Зорница София ("Мила от Марс", "Воевода"), а в актьорския състав попадат Дария Симеонова и Йоана Буковска.

"Африка. Кения. Найроби. Кибера. Качвам тези кадри, защото са ми най-любимите от изминалите дни. Кибера е най-голямото гето в Африка и едно от най-големите в света. Възприятията и психологията на хората тук са несравними с нашите. Не твърдя, че съм наясно с тях, но така усещам нещата. А в изминалите няколко дни се чувствам толкова по-благодарна, смела, ценяща, приемаща и малко тъжна, но не заради хората тук и обстановката, а заради себе си. Не знам как да го опиша. Може би неслучайно снимките са на деца, защото дори в калта, боклука и мръсотията децата носят невинност, чистота и неподправено щастие. И да, те са щастливи, истински щастливи!", казва Дария Симеонова.

Реклама

Филмът "Майка" разказва историята на театралната режисьорка Елена Панайотова и нейните дела в Африка, като сценарият е по действителни събития - за Панайотова Зорница София е разказвала и по-рано в документален филм от 2006 г. Самата Елена не успява да роди свое дете, но понастоящем е възприемана като майка от хиляди деца на два континента. От 2010 г. нейният хуманитарен проект "Артисти за деца" помага на сираци в България и Кения да развиват творческите си умения чрез театъра и другите изкуства.

"Майка" печели субсидия в размер на 100 000 лв. от Националния филмов център на втората конкурсна сесия за 2017 г. Снимките започнаха преди няколко седмици у нас - първо екипът мина през Широка лъка в Родопите, София, Пловдив, а понастоящем е в Найроби, като ще обикалят още градове в Кения.

По "Майка" се работи паралелно със следващия проект на Зорница София, който е в малко по-ранен етап - заглавието е "Три килограма щастие". В центъра на комедийната драма ще е 52-годишна жена, която решава да забременее с детето на дъщеря си, която не е в състояние да зачене, но иначе благородното й решение разтърсва вселената на четирима души. Дария Симеонова ще има роля и във втория филм, но поддържаща, а не централна, както в "Майка".

Междувременно Зорница София отпразнува 49-и рожден ден на Черния континент, като екипът я изненада. "Благодаря ви, добри хора, за прекрасните пожелания и отделено време! Бъдете здрави! Благодаря и на екипа и актьорите ми в Найроби, които ми спретнаха изненади и празник в полеви условия. Обичам ви много, ей!", споделя режисьорката.

Весела Казакова и Мина Милева

начело на журито на "Венециански дни"

Другата киноновина с печат БГ идва от най-стария кинофестивал в света - този във Венеция.

Весела Казакова и Мина Милева ("Котка в стената", "Жените наистина плачат") ще бъдат начело на журито на конкурсната програма "Венециански дни".

"Решението да бъдат поставени начело на журито

е революционно и съвсем в духа на самото жури", казва Гая Фурер, артистичен директор на "Венециански дни".

Реклама
Реклама
Реклама