Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10024071 www.bgdnes.bg

Вълчица гигант броди в Пернишко

Свръхпопулация на чакали плаши хората 

Местните се кръстят да не влезе в дома им 

Вълчица гигант броди из Пернишко и всява страх у местните хора.

Легендата за огромния хищник се предава от уста на уста, а мнозина се хвалят, че са я виждали, макар и от голямо разстояние.

Гигантската вълчица е била забелязана край радомирското село Друган, като заедно с малките си преследвала беззащитни сърнета. Хищниците толкова настървено преследвали плячката си, че не се притеснявали да пресичат пътища и да изскачат пред профучаващите автомобили.

Реклама

Други по-дребни вълци също се навъртали в района, а по-смелите от тях влизали в селата и се разхождали нощем по улиците, за да търсят храна. Местните хора се притеснявали да излизат, за да не се натъкнат на хищниците и да не стане някоя беля. А по хорските приказки вълчицата била с наистина внушителни размери.

При вълците майката обикновено е сама с малките през първите три седмици, но след това всички членове на глутницата помагат при отглеждането им. Малките консумират храна, повърната от възрастните, докато станат на 45 дни. След това се хранят с месо, донасяно от членовете на глутницата.

"Знам, че има много чакали около селото. Като това най-добре могат да го потвърдят местните ловци. Но никой лично не е дошъл да ми се оплаче от атака на агресивен вълк. Аз самият не съм го чувал или виждал, за да кажа, че е сериозен проблем за селото", коментира пред "България Днес" Славчо Душков, кмет на Друган. Той изрази надежда, че няма да се стигне до инциденти, а и повечето хора са спокойни и няма място за паника.

Думите му за чакалите потвърждават и притесненията на местните авджии, че има свръхпопулация на чакали в Пернишко. И те често изскачат пред автомобилите, като не винаги успяват да се спасят от фаталния удар. А и са сериозна заплаха за домашните животни, тъй като не се плашат от човешко присъствие.

Диетата на вълците включва едри бозайници като елени, зайцевидни, гризачи и други дребни животни. Вълкът се нуждае от 1,5 - 5 кг месо на ден, за да оцелее, но тъй като не винаги има възможност да се храни всеки ден, може да изяде до 10 килограма наведнъж.

Реклама
Реклама
Реклама