Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10024104 www.bgdnes.bg

Лидерът на "червените" фенове Росен Петров-Животното: Ганчев ни каза, че няма да станем шампиони

Не сме ловешкият оркестър, тези хора не разбраха какво е ЦСКА

Кой е той

Росен Петров-Животното вече дълги години е сред лидерите на феновете на ЦСКА. Именно той и Иван Велчев-Кюстендилеца са хората, на които останалите "червени" привърженици имат най-голямо доверие. Преди дни пред "България Днес" Росен Петров коментира скандала със Стойчо Стоилов. При него досегашният главен мениджър бе влачен от полицията. Животното разкри, че Стоилов не е удрян от фенове, а от МВР потвърдиха думите му.

- Росене, феновете отново са главни герои при поредните скандали в ЦСКА. Вие ли сте лошите?

Реклама

- Феновете винаги са виновни за всичко, откакто това ръководство е в ЦСКА. Те са виновни, че се продават футболисти, че за пет години има сменени 12 треньори. Шеста година заплашват, че ще си тръгнат заради нас. Едната заплаха беше точно преди мача с "Лудогорец", когато бяхме на три точки зад тях. Говорим за миналия сезон. Евентуална победа ни вкарваше много сериозно в борбата за титлата. Това стана, след като група момчета, които си скъсват задника на стадиона, зададоха въпроси към собственика Гриша Ганчев. В 12 часа вечерта Ганчев излезе с една декларация: "Видите ли, аз съм малко обиден, че ми задават въпроси, и си тръгвам".

- На "Армията" имаше срамни сцени с главния мениджър Стойчо Стоилов. Впоследствие от полицията потвърдиха думите ви, че той не е удрян от фенове. Как тълкувате ситуацията?

- Сцените със Стойчо Стоилов бяха апогеят на шестгодишното управление на това ръководство. За да има повод след това собственикът да каже: "Ето те ми бият главния мениджър, моите хора". И да напише някоя сълзлива декларация в стил "аз си тръгвам, те не ме искат. Аз давам милиони, а те не ме обичат". Абсолютно ловешките им номера. Да се правят групи, да се разделят феновете, да се правят интриги. Лошото е, че успяват да настроят феновете едни срещу други. За или против Ганчев. Ние трябва да сме за ЦСКА, а не за или против Ганчев, Гърнетата, Божков, Томов. Тези господа всячески се опитват да правят същото, което в Ловеч. Да сеят интриги, всичко да бъде забулено в мъгла, в едно незнание какво се случва в клуба. Преди три години казах, че ако продължават по същия начин, нищо добро не ни чака. Ние не сме ловешкият оркестър, на който му даваха 100 марки да бие тъпана на стадиона.

- Какво мислите за селекцията на ЦСКА?

- Като си довел четири-пет добри футболисти, продай един от тях. Запази другите. Недей на всяка цена да гледаш да се отървеш от всичко читаво в този отбор и да се надяваш, че другата година пак ще уцелиш четирима добри играчи. Новите попълнения от това лято не стават за нищо. Има един г-н Баи по крилото, който на 24-годишна възраст има официално 50 изиграни мача. Той не е играл организиран футбол в живота си. Няма как да ти връзва всяка година. Взимат по 10-12 футболисти, освобождават, продават, махат старите. Няма как да станат нещата. По какъв начин тези хора мислят, че този отбор може да съществува? Явно по някакъв различен от този, който всички други нормални хора виждат. Не знам такова чудо да има някъде с 12 сменени треньори за пет години. И от тези 12 десет да остават с един и същи екип. Сменят треньора и оставят същите помощници, мениджърите седят, скаутите седят.

- Стойчо Стоилов ли е виновникът за това?

- Кой направи селекцията? Стойчо Стоилов носил отговорност. Ами, като носиш отговорност и си се осрал, ставаш и си заминаваш. Или той носи отговорност само пред шефа? Да му каже, че тая година няма да има пари, и да му нашокат репата. Той трябва да има отговорност пред феновете, пред институцията ЦСКА. Не пред шефа. Но неговата отговорност е да носи пари на Ганчев. Тези хора шеста година са в центъра на София и не разбраха какво е ЦСКА. Гриша Ганчев е малък не защото е нисък на ръст, а защото не можа да порасне за ЦСКА. За съжаление. Защото дойде с голямата кошница и претенции. Дойде на първия ден и пред хиляди хора каза, че е заможен бизнесмен и ще се бори за титли.

- Защо ЦСКА не може да стане шампион?

- Миналата година Ганчев ни събра и ни каза: "Няма да станем шампиони, не го ли разбрахте". "Защо, бе?", питаме го. Бойко Борисов му пречил. Сега него го няма, кой му пречи? Кирил Домусчиев. Ти какво очакваш? Да не ти пречи Кирил Домусчиев. То и на "Ливърпул" им пречи "Манчестър Сити" да станат шампиони. Да сте чули Юрген Клоп да се оплаква, че "Сити" му пречат? Всеки отбор има някакви цели и амбиции, нормално е да ти пречат. Доколко се простира законното и незаконното пречене, е отделен въпрос. Да не би нашето ръководство да е ставало четири пъти шампион в Ловеч кристално чисто? Стига сме ревали като девици. Съберете си малко акъла и разберете, че феновете на ЦСКА не са против Ганчев и останалите, когато те работят в името на клуба. Когато се постигат успехи и се работи в правилната посока, дори и да има кофти мачове, публиката ще е зад отбора. Преди десетина дни падаме с 0:4 от "Лудогорец", но в 90-ата минута феновете не спират да пеят и подкрепят отбора. Има такива мачове, ние не сме олигофрени, каквито се опитват да ни изкарат повечето журналисти и т.нар. умерени фенове, които не стъпват на стадиона. Пишат от Америка, от Англия, всеки има изисквания. Четири дни по-късно ние гледаме още един скапан мач от футболисти, които сме виждали да играят по друг начин. Излезте и кажете кой е виновен? Любо Пенев ли, кондиционният треньор ли, Гриша Ганчев ли е. Някъде има нещо сбъркано.

- Феновете не пестят критики и често освиркват футболисти. Това ли е начинът?

- Гледаме едно момче Пламен Гълъбов, готин, футболист на ЦСКА. И се чудим всички по какъв повод той играе тук. Гледа го и Стойчо Стоилов, на който многократно му е задаван този въпрос. И в миналия мач в ложата Стойчо се обръща и констатира: "Абе, тоя Гълъбов много зле, бе!". Ти сега ли го видя, че е зле? Раздават 18-19-годишни момчета национали на майната си, ами махнете го и този господин. Когато Стоилов води добри футболисти, всички го поздравяват, но когато идват некадърници, се изисква обяснение защо те са в ЦСКА. Да кажат защо се продават най-добрите футболисти, защо на определени играчи се подновяват договорите, въпреки че се вижда, че за нищо не стават. Това не ви е Ловеч, бе, не може да се криете като мишки! И като вземем една смръдлива купа за 5-6 години, да се биете в гърдите. Не знам как хората издържаха толкова време. Аз вече съм хвърлил бялата кърпа, че на тези хора може да им бъде обяснено и да им се набие в тъпите кратуни какво е ЦСКА. Те не могат да асимилират, случките са милион и една. Не ми се влиза в подробности, че ще станем за смях на цяла България.

Реклама
Реклама
Реклама