Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10027216 www.bgdnes.bg

Оправдан за Военното НДК прибира 35 бона

След краха на обвинението за скандалния строеж

Чиновникът Иван Иванов предотвратил по-големи щети за агенцията, плащат му обезщетение

35 бона прибира от аферата "Военното НДК" оправданият за скандалния строеж Иван Иванов! Като главен секретар на Изпълнителна агенция "Военни клубове и информация" той беше подхванат от Темида за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодна сделка за два от етапите на строителството, погълнали около 11 милиона лева.

Реклама

След краха на обвинението Иванов завежда иск по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) и Софийският градски съд му присъжда обезщетение. Това става ясно от решение по случая, научи "България Днес".

Иванов претендира за 50 бона неимуществени и 40 800 лв. имуществени вреди. Магистратите се съгласяват, че наказателното преследване оказва негативно въздействие върху психиката и физиката на обвиняемите, но уважават иска частично. В конкретния случай се отчитат продължителността на делото и това, че на Иванов не е взимана мярка задържане под стража.

Процесът срещу чиновника продължава близо 5 години. Разследващите започват да нищят допълнителните ремонтни дейности на планирания в началото на века Национален армейски комплекс, станал известен като Военното НДК. Става дума за допълнителен договор от 2005 г. с фирмата-строител "ХУ ФУ" ООД за над 11,7 млн. лева. Извънредните строително-монтажни работи се налагат заради прекомерни валежи, избили подпочвени води и липса на отводняване.

Според прокуратурата дъждовете и подпочвените води не са били непредвидени обстоятелства, поради което е трябвало фирмата да отстранява проблемите за своя сметка по първоначалния договор. Иванов обаче сключил допълнителен договор с пряко договаряне за още над 11 млн. лева, който обвинението твърди, че е в нарушение на Закона за обществените поръчки.

Иванов е погнат за безстопанственост и неизгодна сделка, а през 2014 г. Военният съд в София го осъжда на 8 години затвор, като го признава за виновен и по двете обвинения. Бившият чиновник е осъден да плати на Министерството на отбраната и близо 11,8 млн. лева за причинени имуществени вреди от двете престъпления.

В началото на 2015 г. Военно-апелативният съд отменя присъдата и връща делото на прокуратурата. Година по-късно обвинителният акт отново е в съда, но с него Иванов е обвинен само в престъпление по служба. През март 2107 г. Военният съд го оправдава, а присъдата е потвърдена на втора инстанция в края на годината.

Реклама

Прокуратурата протестира, но и Върховният касационен съд не вижда нарушение в решението. Върховните съдии се съгласяват с военните магистрати, че Иванов не е целял да набави облага за фирмата и макар съзнателно да е нарушил Закона за обществените поръчки, деянието му не е престъпление по служба.

Действията на подсъдимия са били насочени не към облагодетелстване на фирмата-изпълнител, нито пък към увреждане на възложителя, а единствено към предотвратяване на по-големи щети тъкмо за агенцията, в която е работил - ИА ДВКИУ-Министерство на отбраната, категорични са служителите на Темида.

Те се позовават на експертни заключения и свидетелски показания, според които след началото на строителството наистина е възникнала извънредна ситуация, наложила спешни мерки за отводняване и укрепване на обекта и съседните сгради.

Съдът не се съгласява и с тезата на прокуратурата, че военното министерство е ощетено с цялата сума по договора, защото по делото е доказано, че всички пари по двата договора са вложени в строителство и Военното НДК няма как да бъде изградено, ако дейностите не са извършени.

Освен това от доказателствата става ясно, че Иванов не е взел решение за сключване на допълнителния договор с фирмата, а само го изпълнил. За целта той получил становище от шефа на отдел "Управление на собствеността" за провеждане на процедура с пряко договаряне.

Прокуратурата обвинила Иванов само за подписването на договора, но не и за действията по процедурата в нарушение на ЗОП. Магистратите коментират, че обвинението трябва да е за престъпление чрез действие, а не чрез бездействие.

Сградата става на съд

След многомилионния ремонт в сградата на Военното НДК се настанява Наказателното отделение на Софийския районен съд. За нуждите на съдилището се налага допълнително преустройство, за което са отпуснати пари от бюджета на съдебната власт. Новата сграда на столичния бул. "Ген. М. Д. Скобелев", в която се помещава и Софийската районна прокуратура, е открита официално през септември 2017 г.

Реклама
Реклама
Реклама