Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/10032335 www.bgdnes.bg

2,94 млн. евро си осигури "Лудогорец"

Победата с 3:1 над "Мура" осигурява на "Лудогорец" почти 3 млн. евро от наградните фондове на УЕФА. Сумата може да набъбне още при успех и срещу "Олимпиакос" в третия предварителен кръг на Шампионската лига.

Футболистите на литовския треньор Валдас Дамбраускас минаха през трудни моменти срещу словенския си съперник, но в крайна сметка целта е постигната. "Орлите" гостуват на "Олимпиакос" на 3 август и приемат гръцкия гранд на 10 август в Разград. Добрата новина за шампионите на България е, че отборът си осигури най-малкото участие в групите на новия турнир Лига на конференциите. Това ще се случи при отпадане в третия предварителен кръг от Шампионската лига. Ако "Олимпиакос" бъде отстранен, предстои решителен плейоф за влизане в основната схема на най-престижния клубен турнир.

Реклама

Ако успее да се класира в груповата фаза на Шампионската лига, "Лудогорец" ще получи 15,64 млн. евро. 14,8 млн. евро от тях ще бъдат изплатени предварително. Победата в груповата фаза носи допълнителни 2,8 млн. евро, а равенството е оценено на 930 хил. евро. Фиксираните бонуси за фазите на елиминациите са, както следва: 9,6 млн. евро при преминаване на групите, 10,6 млн. евро за участие на 1/4-финал, 12,5 млн. евро при класиране на 1/2-финал и 15,5 млн. за достигане на финал.

При класиране в групите на Лига Европа всеки отбор ще получи 3,63 млн. евро. Победата там е оценена на 630 хил. евро, а точката - на 210 хил. евро. Спечелването на група носи допълнителни 1,1 млн. евро, а второто място - 550 хил. евро. При класиране напред отборите ще добавят половин милион евро в сметките си; участието на 1/8-финал носи 1,2 млн. евро, на 1/4-финал - 1,8 млн. евро, на 1/2-финал - 2,8 млн. евро, и на финал - 4,6 млн. евро. Класирането в групите на Лига на конференциите, което за "орлите" вече е сигурно, носи 2,94 млн. евро на клуба. Победата се премира с 500 хил. евро, а равенството - 166 хил. евро. Първото място в съответната група ще бъде възнаградено с 650 хил. евро, а второто - с 325 хил. евро. Фиксираните суми за фазите на елиминациите са съответно: 300 хил. евро за 1/16-финалите, 600 хил. евро за 1/8-финалите, 1 млн. евро за 1/4-финалите, 2 млн. евро за 1/2-финалите и 3 млн. евро за финала.

В Гърция медиите вече подгряват футболното настроение за мача "Олимпиакос" - "Лудогорец" следващия вторник. Личи респект към шампиона на България, като спортните сайтове отбелязват десетте поредни титли на "орлите" в нашето първенство.

"Треньорът Валдас Дамбраускас е подкрепян от ръководството на клуба с добри трансфери - пише sport24.gr. - Най-скъпият ход досега е привличането на Кирил Десподов от "Каляри". За българското дясно крило на италианския клуб са платени 2 млн. евро."

"Олимпиакос" е фаворит преди двубоите с "Лудогорец" както на букмейкърите, така и на гръцките издания. Но българският шампион със сигурност е способен да поднесе изненада.

Реклама
Реклама
Реклама