Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10034964 www.bgdnes.bg

Черната кутия на разбилия се МиГ-29 все още не е изпратена в Русия

Това кога черната кутия на разбилия се МиГ-29 ще замине за Русия и какви ще бъдат резултатите ще видим в близко бъдеще, надявам се, когато бъдат процедурно уредени въпросите за нейното изпращане. Това каза пред журналисти в отговор на въпрос заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, цитиран от БТА.

Не мога да кажа нищо повече от това, което вече всички знаят - че черната кутия е все още в България, че тя има поражения от удара в морето и поради тази причина има известно компрометиране на самото съдържание. Това слушам по медиите и от докладите, които бяха направени в "Граф Игнатиево" от специалистите, каза Стойков.

Реклама

На въпрос защо не е изпратена все още в Русия, той отговори, че доколкото знае има някакви процедурни проблеми по нейното изпращане. Стойков не се ангажира какви са те и със срок за изпращането на устройството.

Наистина сроковете бяха прогнозни, без да бъдат известни затрудненията, които ще се получат с изпращането й в Русия, каза ген. Стойков, който не се ангажира какви са тези затруднения. Разбирам тъгата и всички съпътстващи чувства, които предизвиква тежката загуба, включително и за семейството, и мога само да бъда съпричастен към тяхната тъга, каза ген. Стойков по повод интервю на съпругата на загиналия при падането на изтребителя пилот.

Ние получихме резултатите от инспекцията към Военна полиция и там прочетохме техните заключения. Не мога да кажа нищо повече от казаното там, каза ген. Стойков, попитан за действия относно участвалите в управлението на полета. Оттук нататък текат и други проверки, освен тази, свързана с проверката от инспекцията за безопасност на полети към Военната полиция, каза Стойков. Предполагам, че след като завършат тези проверки, ще има и някакви предприети мерки, добави той.

Предизвикателствата са много, нека да бъде обявен първо кабинет, да видим кой ще бъде новият министър и ние ще го запознаем, военната експертиза ще свърши всичко в кратки срокове, за да го въведем в обстановката бързо, посочи ген. Цанко Стойков.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама