Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/10042684 www.bgdnes.bg

Река Янтра завря от сом

Сомът властва по долното течение на река Янтра. В това се убеди репортер на "България Днес", който посети някои от най-популярните места по поречието.

Река Янтра извира от северното подножие на връх Атово падало (1495 м) в Стара планина. Със своите 285,5 км тя е третият по дължина приток на Дунав след Искър и Осъм.

Реклама

Реката буквално гъмжи от сомчета с размер около допустимата мерна граница от 65 см. Те стават хипер активни на момента, в който слънцето залезе зад хоризонта и над реката падне сянка. Разбира се, има и доста по-едри екземпляри, но те стават и по-хитри и трудни за ловене. Местните майстори се хвалят, че на кукичките им най-често попадат риби до 4-5 кг. Само най-опитните, както и късметлиите успяват да извадят сомове по 10-15 кг.

Най-куриозното е, че тези едри хищници се ловят на изключително фин и прецизен монтаж на фидер. "Сякаш рибите вече имат висше образование за това как да се предпазват от рибарите. Стават все по-хитри и мнителни", разкрива пред "България Днес" Стефан Димитров-Боцмана. Той има риболовен магазин в град Горна Оряховица, в който предлага най-разнообразна стръв за сома. Боцмана е признат за един от най-големите специалисти на риболова по река Янтра.

Сомовете си имат любим деликатес, признава той. Това са така наречените пясъчни червеи, които могат да се набавят от пръстта по бреговете край реката. Те са дълги, жилави и много подвижни, което направо влудява мустакатите хищници. Използва се голяма кука с размер 1/0. На нея се закачат по 2-3 червея най-малко, а може да се добави и допълнително "мезе" като попово прасе или пиявица. Колкото повече месо има за примамка, толкова по-голяма е вероятността да се улови по-едър сом.

Кълванетата се леки, често върхът на въдицата почуква леко. Затова е задължително да бъдем внимателни и да стоим плътно до пръчката. Засича се мигновено, след което настава екшънът с ваденето на рибата.

Трябва да се каже, че рибата усеща човешкото присъствие по невероятен начин. Затова край брега трябва да сме максимално тихи. Добре е да се избират диви участъци, на които не е ловено в скоро време и не е имало масирано рибарско присъствие. "Ако ползвате челник в сумрака, в никакъв случай не бива да насочвате светлината към водата. Сомът вижда това и сякаш ток го удра. Плаши се веднага", съветва още Боцмана.

Реклама

Сомски котлети по Горнооряховски

Ако се питате как да приготвите по-дребен сом, отговорът е лесен Ц пържен. Екземпляри по 2-3 кг са възможно най-качествените от кулинарна гледна точка, защото нямат никаква лой, а месото им е крехко и вкусно.

А ето и една рецепта от рибарите в Горна Оряховица. Нарежете сома на котлети, дебели около 1-2 см. Смесете бяло брашно, галета, едро смлян черен пипер, червен пипер, сол и разбъркайте добре. Котлетите се овалват в сместа и се пържат в олио до златисто. Пържи се на не много силен огън и рибата се обръща често, за да се запържи равномерно.

Готовите котлети от сом се овкусяват с лимон. Поднася се с най-различна гарнитура, като например картофи соте. Върви отлично със студена бира в жегите.

Не изхдвърляйте главите на по-едрите сомове. От тях става чудесна рибена чорба.

Реклама
Реклама
Реклама