Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/10043616 www.bgdnes.bg

Джеки измислил прякор на Трифон

Исус Христос е бил първият прякор на великия футболист Трифон Иванов в ЦСКА. Лепва му го капитанът на "червените" по онова време Георги Димитров-Джеки. Това се случва през лятото на 1988 година, когато Туньо преминава от "Етър" на стадион "Българска армия". И двамата защитници вече се събраха на небето. Трифон си отиде през 2016 година от инфаркт, а рак погуби Джеки през месец май тази година. Самият Димитров разкрива в едно от последните си интервюта приживе за забавната история.

"Трифон беше прекрасно момче. Аз много го уважавам. Помня го, като дойде на "Армията", беше скромно момче, точно започваше голямата си кариера. Приличаше на Исус Христос и дори му викахме така останалите съотборници. С тази дългата коса можеха дори да го снимат в някой библейски филм", шегува се Джеки в книгата "Трифон Иванов Железния - биография на една вечна легенда".

"Когато аз бях младок, с мен са се държали добре в съблекалнята. Затова после, когато станах капитан, винаги и аз съм се държал нормално с младите момчета, които идват. Когато имаш талант, ти вървиш наред. Такъв беше и Трифон от самото начало, сериозно момче. Имаше всичко освен самочувствието, когато дойде. Постигна доста неща в кариерата си - игра на световното в Америка, игра финал с "Рапид" (Виена). Но виждаме какво нещо е животът - отиде си млад. Има фигури, които трябва да се помнят. Трифон е от тях. В националния почти не се засякохме. В последния ми мач, който играх за България, Туньо също бе на терена", спомня си Джеки приживе. Той прави своя бенефис за националния тим на 21 септември 1988 г. при равенството (2:2) срещу отбора на СССР в София.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама