Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10044125 www.bgdnes.bg

Наум Торбов - бащата на Халите

Комплексът е затворен от 1988 до 2000 г. 

Емблематичната сграда е на повече от век 

Началото на XX век е. София изживява своя ренесанс от село в голям град, който е столица на свободна България.

Постепенно започват да се появяват емблематични сгради и паметници, които придават чар и величественост на града. Като европейско населено място София има нужда от голям търговски комплекс, за какъвто е обявен конкурс.

Реклама

През 1909 г. архитект Наум Торбов печели конкурса за най-емблематичната си творба - Халите, и оттогава развива частна практика в продължение на близо четири десетилетия.

Решено е Централните софийски хали да бъдат разположени на бул. "Мария Луиза" до пресечката с ул. "Екзарх Йосиф". Строителството започва през 1909 година по проекта на Торбов. Халите отварят врати през 1911 година и се превръщат във важен търговски обект в центъра на града. Хора от цялата страна се стичат, за да видят емблематичната сграда. През социализма търговският комплекс е силно занемарен и през 1988 година е затворен за реконструкция и обновление. Следват 12 мъчителни години, в които почти нищо не се случва и обновяването е буквално замръзнало. Така се стига до Великден през 2000 година, когато отново отваря врати. Реставрацията е направена по проект на архитектите К. Антонов, Хр. Ганчев и А. Кантарджиева.

Драматичната съдба на търговския комплекс продължава. Халите са продадени на израелската фирма "Ащром", а срещу бившия кмет Стефан Софиянски и главния счетоводител на общината Антоанета Македонска започва дело. Те бяха обвинени, че са злоупотребили със служебното си положение и са занижили 400 пъти стойността на Халите в смесеното дружество с израелската "Ащром". Това според прокурорите е довело до загуба за общината от над 2 млн. лв. и те поискаха по 7 години затвор за Софиянски и Македонска.

През 2007 г. Софиянски окончателно беше оправдан по случая. Върховният касационен съд (ВКС) оставя в сила оправдателната присъда на бившия градоначалник, обявена през юни 2006 г., а впоследствие потвърдена от апелативния съд.

Въпреки скандала Халите са обновени и отново се превръщат в обичано от софиянци място. А бащата на комплекса е вече споменатият Наум Торбов, чието бележито дело напуска пределите на столицата.

Торбов е роден в голямото македонско влашко село Гопеш, Битолско, тогава в Османската империя, днес в Северна Македония. Семейството му емигрира в България и се установява в град Оряхово, а Наум е изпратен да следва архитектура в Румъния - в Букурещкия институт за изящни изкуства. След дипломирането си през 1904 г. Торбов се завръща в България и започва работа в София в Министерството на обществените сгради, пътищата и благоустройството. Две години по-късно е назначен за началник отделение "Архитектура" към Столична община, а от 1908 г. започва частна архитектурна практика. Член е на Българското инженерно-архитектурно дружество.

Реклама

Торбов е привърженик на национално-романтичното течение в архитектурата. Автор е на над 100 обществени, промишлени и жилищни сгради в София, Оряхово, Силистра, Ботевград, Дупница, Мездра. Сред най-известните му сгради са: хотелите "Континентал" и "Париж", къща на Хентови на улица "Княз Борис I" №135 в София (1906), Софийска градска художествена галерия (бившето казино - 1908), къща на Станишеви, по-късно Главно мюфтийство, на улица "Братя Миладинови" №27 в София (1909), Дюлгерско здание на булевард "Христо Ботев" №71 в София (1910), Доходното здание на Димитър Костов на улица "Алабин" №6 в София (1914), Румънски институт на улица "Екзарх Йосиф" в София (1933) и др.

Става хипермаркет

Преди дни стана ясно, че германската верига "Кауфланд" ще бъде новият стопанин на Халите, където възнамерява да инвестира 50 млн. лв., за да ги превърне в един от своите хипермаркети у нас. Фасадата ще бъде почистена и реставрирана, няма да се променя и името на сградата - Централни хали, уверяват от компанията. Фонтанът в центъра ще бъде възстановен по оригиналния проект на арх. Горбов от 1911 г. Запазва се и часовникът от 1911 г., който основно бе реставриран през 2000 г. "Кауфланд" имат предварителен договор с израелската компания "Ащром", която е собственик на Халите, и засега не е ясно дали германската фирма наема или ще купи сградата. Инвестиционният им проект все още не е получил одобрение от държавата в лицето на Министерството на културата, тъй като сградата е паметник на културата.

Реклама
Реклама
Реклама