Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/10080461 www.bgdnes.bg

Пъстърви подскачат в Самоков

Пъстърви подскачат из Самоков за кеф на рибарите. Те се ловят в минаващата през самия град река Искър, но само за удоволствие. Режимът на хващане е т.нар. "хвани-пусни" - след като рибата бъде уловена, тя трябва да се върне във водата. За нарушителите са предвидени сериозни глоби, а предупредителни табели също респектират риболовците. Пъстървите се ловят с изкуствени примамки, като за два-три часа обикновено могат да се закачат няколко риби. Самите риболовци в Самоков ревниво пазят пъстървата си. Те обикновено сами зарибяват реката с лични средства и с помощта на общината. Предупредителните табели също са изработени благодарение на доброволци от риболовните клубове и сдружения.

Традиционно реката се зарибява през лятото. Всяка година се пускат хиляди балкански пъстърви в коритата на реките Бели Искър, Черни Искър, Бистрица, Урдина река и Искър, както и в селата Говедарци, Маджаре, Мала църква и Доспей. Тази акция е голяма атракция най-вече за децата. Малките се учат, че трябва да държат рибките във водата, за да се аклиматизират, и едва след това да ги изсипват от чувала. Начинанието се прави съвместно със самоковското ловно-рибарско сдружение, чиито членове участват активно в процеса на зарибяване и закупуването на рибките.

Реклама

Съдействие оказват представители на Изпълнителната агенция по рибовъдство и аквакултури, както и любители рибари и граждани. Пуснатите в реките рибки са с дължина около 10 см. Според специалистите тогава рибките са по-устойчиви и по-лесно се приспособяват към новата среда. От ловно-рибарското сдружение призовават рибарите да спазват разпоредбите и да пускат обратно във водата уловените рибки, за да се запазва и увеличава самата популация.

В съседното Панчаревско езеро също има богат улов. Там рибарите се радват на щуки, бяла риба и различни видове костури. По реката нагоре около Панчарево също има пъстърви. За улова на щука хората наемат лодки, с които влизат навътре в езерото. От брега шансовете да хванеш хищната риба са минимални.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама