Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10165388 www.bgdnes.bg

Българин духна от строг индийски затвор

През разбит прозорец на килията

Илиян Марков се представя пред съда за психолог, погнат е за пране на пари и скиминги

Нашенец успя да избяга от строг затвор в Индия! След като прекарва 2 г. в пандиза Тричи в южния щат Тамил Наду, Илиян Марков духва през прозореца на килията си, съобщават местни издания.

Реклама

Липсата на българина е установена от надзирателите в специален лагер за чужденци в централния затвор Тричи на сутринта. Служителите намират решетката на прозореца разбита и отстранена. След бягството са извикани три специални полицейски екипа, които разследват как се е измъкнал 55-годишният българин. Със случая се заема лично градският полицейски комисар А Арун, който оглежда мястото заедно с колеги.

Марков е заточен в лагера към пандиза от август 2019 г., когато е арестуван от полицията на Ченай за различни престъпления, включително пране на пари и измама. От полицейските съобщения става ясно, че задържаният е спипан с още един българин за скиминги.

Илиян Марков е пристигнал в Ченай като турист на 25 април 2019 г., с виза, валидна за срок от два месеца. По време на престоя си в хотел "Холидей Ин" в Тарамани той се сприятелил със своя сънародник Петър Петров, който бил отседнал в "Цитадинс Апарт хотел" в Ченай.

Няколко дни по-късно, през май, Петров е окован с белезници. До ареста му се стига, тъй като той дал подозрителна карта, с която да плати 3000 рупии за удължаване на престоя си в хотела. Персоналът се усъмнил и въпреки че клиентът платил с друга карта, рецепционистът алармирал полицията. Пред ченгетата служителите разказали, че гостът често напускал стаята си късно през нощта и се връщал обратно призори.

Когато пристигнал, екип от униформени претърсили стаята на подозрителния нашенец. Там органите на реда се натъкнали на много изпразнени карти с лепенки по тях. Открити били декодери и други джаджи за разбиване на защитата и клониране на картите. Освен това българинът кътал и в брой голямо количество индийска валута и 4400 евро.

Според криминалистите от клонирането на дебитни и кредитни карти са пострадали предимно американски и европейски граждани. Местната полиция подозира, че нашенците са част от международна престъпна мрежа, но останалите й елементи остават неизвестни. Двамата българи са обвинени в измама съгласно различни раздели на местния Закон за информационните технологии.

Реклама

Пред разследващите Петров проговаря и прави признания, с които разказва за познанството си и заковава и авера си. Илиян Марков е окован с белезници в хотела си. Първоначално той е настанен в централния затвор в Пузал, но по-късно е преместен в специален лагер в централния затвор в Тричи, известен със строгите си охранителни мерки. За сигурността над обитателите му бди полицейски батальон. По силата на Закона за чужденците там са настанени около 100 души, включително българи, нигерийци и жители на Шри Ланка.

От обвинението посочват, че имат достатъчно улики за конспирацията, която Илиян Марков и Петров са създали с цел клониране на карти. Те използвали тайно откраднатите данни от невинни клиенти на банките и теглили пари от различни банкомати чрез използване на такива фабрикувани карти, твърди прокуратурата. Властите уточняват, че Марков не може да бъде пуснат от затвора, а по-скоро депортиран в родния си град.

Пред Темида Марков се представил за психолог по професия. Адвокатът му разказал, че при ареста клиентът му е бил принуден да подпише определени изявления, чието съдържание не му е било известно, и също не му е било позволено да прочете написаното. Паспортът и шофьорската книжка на нашенеца са били иззети от полицейските служители, след което той е оставен под стража.

Марков разкрива пред магистратите, че не е свързан по никакъв начин с предполагаемото престъпление. Кълне се, че е имал само приятелско познанство с Петър Петров и това само по себе си не може да се тълкува като нарушение на закона.

И нигериец се спасява

Българинът Илиян Марков не е първият беглец от строго охранявания затвор. През лятото на 2019 г. от пандиза Тричи духва 31-годишен нигерийски гражданин, затворен заради фалшиви документи за самоличност. Само за няколко дни екип на специалната полиция успява да го залови.

Реклама
Реклама
Реклама