Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10169913 www.bgdnes.bg

Таксиджия насилва и убива момичета

Килърът Марин Живков разтърсва Варна в началото на века

До края твърди, че е невинен, получава затвор доживот

Таксиметровият шофьор Марин Ламбев Живков изнасилва три момичета, а две убива и захвърля труповете им близо до град Варна. Зверствата се разиграват между август 1996 година и февруари 2004 г. Жеков отнема живота на Сашка Димитрова, а четири години по-късно изнасилва и убива Радка Даскалова. Килърът така и не признава вината си, но получава доживот зад решетките без право на замяна.

От малък Живков има престъпни наклонности. Задига автомобили. "20-30, може и 50. Крадях коли да се показваме на гаджетата", разказа осъденият на доживот пред журналист пред "България Днес" преди повече от 5 години.

Реклама

Живков редовно лежи за по няколко месеца в затвора. След поредното излизане решава да започне работа като таксиметров шофьор.

На 1 август 1996 г., Живков изнасилва 19-годишна студентка в землището на с. Климентово до Варна. Четири години по-късно, пак близо до Варна, таксиджията пребива и изнасилва друга студентка - Сашка Димитрова. По това време момичето е второкурсничка в Икономическия университет във Варна. След нанесения й побой Сашка умира. Престъплението остава неразкрито.

Минават почти четири години, през които убиецът излиза и влиза от затвора постоянно, но за други престъпления. След поредния си престой в панделата във Варна Живков се запознава с Радка Даскалова. Тя работи в морската столица като продавачка в денонощен магазин. Живков редовно посещава момичето на работното й място и с минаването на времето двамата се сприятеляват. Радка не подозира какво предстои да й се случи, запленена от чара на Живков.

На 19 февруари 2004 родителите на Радка Даскалова от Добрич подават сигнал за изчезването й. Момичето не се прибира след поредната нощна смяна, a техните отиват на място в магазина да я търсят и установяват, че няма и следа от дъщеря им.

От проверените 54 лица в полезрението на органите на реда изскача 37-годишният Марин Ламбев Живков. Ченгетата се усъмняват в него, защото при проверка установяват, че срещу Живков от 1996 година до 2001 година има образувани три следствени дела за изнасилване. И трите са прекратени поради липса на доказателства. В този момент цялото внимание на полицаите се насочва именно към съдения за безброй престъпления и лежал многократно по панделите таксиметров шофьор Живков.

Органите на реда го закопчават, въпреки че убиецът отрича всичко, и започват разследване. Криминалистите събират доказателства и година по-късно откриват тялото на Радка Даскалова. Разследването се точи приблизително три години.

Реклама

Наказателното дело срещу таксиметровия шофьор започва през 2007 година, когато Живков е подведен под отговорност за изнасилването на трите девойки и за убийството на Сашка и Радка.

През март 2008 година Окръжният съд – Варна, заковава килъра с доживотната присъда без право на замяна за убийствата на студентките Сашка и Радка. Получава общо 23 години затвор за изнасилванията.

Няколко месеца по-късно Апелативният съд във Варна потвърждава присъдите за изнасилванията, но отменя доживотните за двете убийства.

След едногодишни протести от двете страни в крайна сметка през есента на 2009 г. Върховният касационен съд осъжда Живков на доживотен затвор без право на замяна и да плати по 200 бона на семействата на жертвите.

Вече осъденият Живков отрича убийствата, за които е обвинен - това на Радка Даскалова от Добрич и на Сашка Димитрова. Не признава за нито едно от изнасилванията, твърди, че нито е заплашвал момичетата, нито ги е изнасилвал. По думите му момичетата искали да спят с него, защото си уголемил пениса по време на един от престоите в кауша.

Марин Живков изтъква като мотив, че няма как да е посегнал на Сашка - "не мога да убия човек, който ме е хранил, докато бях в затвора". По негови думи Сашка Димитрова му е носела храна, докато е излежавал една от петте си присъди за кражби, но откъде се познават не става ясно.

Бившият таксиметров шофьор търпи доживотната си присъда във Варненския затвор.

 Парафин в пениса

Убиецът си слага парафин в пениса, за да са доволни мацките. "Видях, че други зад решетките са го направили и аз реших да си уголемя члена. Викам айде, и аз ще пробвам. Но като го сложих, се възпали. Сашка и Мария бяха доволни от секса", споделя Марин пред наш репортер преди години.

Реклама
Реклама
Реклама