Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10188883 www.bgdnes.bg

"Златно момиче" в клиника вместо в клас

Цвета Страхилова бори левкемията в Германия 

В клиника вместо в класната стая посрещна новата учебна година Цвета Страхилова.

17-годишната ученичка е наричана златното момиче на Детско-юношески фолклорен ансамбъл "Граовче" в Перник, тъй като е световна, европейска и балканска шампионка по фолклор и в колекцията си от отличия има над 50 златни медала от национални и международни фестивали и конкурси.

Цвета е диагностицирана с остра лимфобластна левкемия - Т-клетъчен имунофенотип - рефрактерно заболяване. Съдбата на младото момиче трогна мнозина и беше организирана мащабна благотворителна кампания за набиране на средства. Благодарение на помощта на хората през юли тази година тя започна лечение в клиника в Германия, като спасението за нея е костномозъчна трансплантация. Според специалисти възстановяването й може да продължи една година.

Реклама

Заради лечението си тя посрещна първия учебен ден в болнична стая. Тя използва празничния ден, за да напише прочувствено писмо до учителите и съучениците си в 6-о училище в Перник.

"Скъпи учители, драги съученици, мили приятели от Шесто СУ! Честит първи учебен ден! Честит празник на знанието, творчество и изкуството да намериш себе си чрез книгите. Трупайте познания, вслушвайте се в по-големите, търпеливо изкачвайте стълбата на успеха, но не забравяйте и да мечтаете! Успехът идва не с бързане, а с постоянство. Драги учители, благодаря Ви за търпението, желанието, всеотдайността и мотивацията, с които ни зареждате! Ежедневният труд и искрицата любов, която всеки от вас носи, раждат светлото ни бъдеще. На всички Вас пожелавам здраве и плодотворна нова учебна година. Надявам се скоро да се срещнем пак. Бъдете здрави и усмихнати!", заяви емоционално Цвета.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама