Д-р Калин Лисички, директор на катедра "Педиатрия": Бебета вече умират от коронавирус

Приятел
Автор: БД Онлайн

Д-р Калин Лисички, директор на катедра "Педиатрия": Бебета вече умират от коронавирус

Децата са уязвима група, боледуват по-тежко и се заразяват по-често 

КОЙ Е ТОЙ

Д-р Калин Лисички завършва висшето си образование в Медицинска академия – София, през 1984 г. Същата година започва работа като участъков педиатър в Дупница. От 1987 г. в продължение на 20 години е асистент, старши асистент и главен асистент в Клиниката по ревматични и колагенови заболявания към Катедрата по педиатрия на МУ - София. Специалност по педиатрия придобива през 1991 г., а по детска ревматология - през 1997 г. От 2007 г. е член на екипа на МБАЛ "Токуда", а впоследствие - началник на Клиниката по педиатрия.

Надя Панкова

- Д-р Лисички, много се говори, че децата са най-засегнатите от новия делта вариант на коронавируса. Това вярно ли е, или е паника от социалните мрежи?

- При децата наблюденията са, че именно с делта варианта се увеличава броят на заразените, не казвам болните, защото това са две различни неща. Но протича и по-тежко. По данни на американския център за контрол на болестите двойно е увеличен броят именно на хоспитализираните деца.

- Под деца визираме хора до 18-годишна възраст, нали?

- Да. Като боледуват и доста по-малките. Под 16 години боледуващите пък се базират на факта, че именно те не са ваксинирани, и вирусът, естествено, търси онези, които не са защитени от ваксина. Това е и другото обяснение.

- Скоро имаше скандал с лекар, който отказа ваксинация на дете на 12 години въпреки желанието на родителите. Защо е според вас тази ситуация?

- Ами защото има и известен страх от ваксините в самите лекари. Има и сред медицинските работници, и сред учителите. Не трябва да е така! Ние ваксинираме и деца, преди това ги консултираме и до днес нямаме нито една странична реакция.

- В "България Днес" обаче публикувахме материал за ваксинирана медицинска сестра с "Астра Зенека", която получава внезапна парализа след имунизация. Доколко такива реакции са изключение, защото подобни примери плашат хората от ваксинацията?

- Действително има описани парализи като рядко срещани странични реакции. Те се наричат синдром на Гилен Баре. Той се наблюдава след ваксини, и то след ваксинация с "Астра Зенека", а сега дори се прокрадват данни, че и след "Джонсън" може да има подобни реакции.

- Да не създадем паника?

- Само че доста често подобни усложнения, включително и пареза, могат да се проявят и след преболедуването на коронавируса. Това не трябва да се забравя, има неврологични усложнения и те съвсем не са малко. На практика не е пощадена и централната нервна система, това също да се има предвид.

- Децата ли са вече новата основна рискова група след избухването на делта щама?

- Те са уязвима група при този вариант, да, боледуват не само по-тежко, но се заразяват и по-често. Четох изказване на канадски педиатър, който отчита, че при децата болестта протича по-тежко. Статистика официална на този етап обаче няма, но е факт, че те се заразяват и по-често, категорично. Например от 100 000 ако са се заразявали пет, сега се заразяват десет.

- Как гледате на мерките за маските и присъственото обучение при учениците като специалист?

- Труден е отговорът, защото и аз като родителите съм 50 на 50 раздвоен дали децата да носят постоянно маски и да учат в присъствена среда. Представете си онлайн обучението, особено за най-малките, които се социализират, какво е - на бюрото или дивана?! Няма как да стане. Умереното тестване и носенето на маски, но при по-големите деца, това е начинът. Защото е невъзможно дете в първи клас да го накараме да носи маска часове наред! А всяко дете, дори с най-невинни оплаквания, е добре да не посещава училище и така ще намалим и носенето на маски. Тоест по-добре е да имаме един филтър, преди детенцето да влезе в клас. Но от друга страна, присъственото обучение е за предпочитане, тъй като и тук вече говорим за тийнейджърите, онлайн уроците водят до сериозни психически проблеми. Говорим за насилие и агресия към близките, залитане към алкохолизъм дори, депресии, уклон към наркотиците!

- А тях как в тази възраст ще ги накараме да носят маски и да спазват правилата?

- Трудно. Защото в тази възраст човек се чувства безсмъртен. И затова остава убеждаването, основно от родителите и кампании по обществените медии.

- А такива има ли?

- Аз лично не ги виждам. А трябва да бъдем убедени. С маските и ваксините ние пазим себе си, нека така се формулира кампанията, ако трябва. Искам да кажа просто, че ще има по-голям успех този подход да носим маски и да се ваксинираме.

- Как ще убедите ваксинираните, че имунизацията е ефективна, при положение че те дори безсимптомно могат да заразяват околните?

- За съжаление, това е истината, която е научно доказана. И затова остават маските. Знам, ужасно е, неприятно е, на мен също ми тежи, но това е начинът. Другият са тестовете, аз имам поне 8-9 теста вече. Но ако влезете в социалните мрежи, ще видите постове от рода на "аз няма да дам на детето ми да му бъркат в мозъка"! Да, чак такива изказвания има.

- Всички сме фиксирани в коронавируса и все едно са изчезнали останалите заболявания.

- Напротив, не само не са изчезнали, но вирусни инфекции, които обичайно се проявяват зимата, това лято буквално бяхме заринати от деца с такива инфекции! И то с нужда от хоспитализация. Това не трябва да забравяме, че продължава да го има, и дори американската педиатрична асоциация препоръчва при прием на дете да се мисли и за грип, не само за коронавирус.

- Мнозина се страхуват да оставят близките си в болница именно заради забраната за свиждания и неизвестността какво става с тях.

- Забрана наистина има, но тя е при престой в болница в рамките на 2-3 дни. В заповедта на министъра е предвидено при престой над пет дни по преценка на лекуващия лекар да се позволи свиждане, говоря за болести извън коронавируса. Защото пациент, лишен от подкрепата на най-близките си, това е страшно за него.

- Кой е най-малкият пациент с коронавирус, който сте приемали?

- Бебенце на 40 дни. След някакво кръщене или някакво събитие с много възрастни го приехме, майката, бебето и бащата - всичките бяха болни. За съжаление, и по света, и у нас започнаха да се появяват данни за смъртни случаи на деца на по 14-15 дни. Бебетата под годинка са с много незряла имунна система и всеки вирус ще протече по-тежко. Особено при кърмачетата под 3 месеца преценката на родителя е много трудна как да постъпи. Но какво прави основно едно бебе - яде, спи и расте. Затова, ако бебето загуби апетит, това е алармиращ симптом за някакъв проблем. Ако детето промени нещо във фазите на сън, да плаче без видима причина или пък започне да става сънливо, това също трябва да насочи родителя към лекар. Специално за децата под 3-месечна възраст дори един-единствен симптом изисква лекарска намеса.

- Ще трябва ли всяка година да се ваксинираме срещу коронавирус?

- Това са допускания, но реално вирусът мутира и се променя непрекъснато. И колкото повече се разболяват, толкова повече е реално да се появи мутация, която да избегне ваксините. Но остава фактът, че преболедуването дава по-добър имунитет от ваксината, излязоха такива данни. Защото с ваксината преборваш един антиген, а с преболедуването имунната система реагира срещу множеството антигени, с които вирусът всъщност атакува организма. Но пък при боледувалите смъртността стига 4%, а при ваксинирането е едва част от процента. И готови ли сме да понесем такова нещо, избягвайки ваксините?

Меди в любовен триъгълник

Меди в любовен триъгълник

Фолкаджията въртял плеймейтките Моника Валериева и Марина Борисова наведнъж В любовен триъгълник се забърка най-актуалният фолкаджия Меди. Тайни секси чатове с изкусителна плеймейтка показват, че един от най-актуалните изпълнители в лекия жанр е имал горещи срещи не само с Моника Валериева. Така любимецът на голяма част от женската половина се

Топастроложката Алена пред "България Днес":  В автобуса е имало много негативна енергия

Топастроложката Алена пред "България Днес": В автобуса е имало много негативна енергия

Шофьорът е бил уморен и изнервен, пътниците са спорели помежду си  Съчетанието между път, който е всичко друго, но не и магистрала и огромно напрежение и тихи скандали в автобуса са предизвикали катастрофата на магистрала "Струма". Това обяви пред "България Днес" топастроложката Светлана Тилкова - Алена по повод трагедията

Каскадьор №1 Иво Долапчиев: Мантинелата е срязала и запалила резервоара

Каскадьор №1 Иво Долапчиев: Мантинелата е срязала и запалила резервоара

Автобусите да станат като самолетите - стюардеси да следят за коланите и да казват къде е копчето за аварийно отваряне на врати Резервоарът на автобуса най-вероятно е бил срязан и запален от първата (дясна) мантинела, върху която покойният шофьор връхлита във фаталната нощ срещу вторник. Хлъзгавият и мокър път, съчетан с по-висока скорост

Още трима в леглото на Чайна

Още трима в леглото на Чайна

Мария Еухения Суарес, по-известна като Чайна, е една от най-обсъжданите жени в последно време, а и явно има защо. Оказа се, че аржентинската актриса, певица и модел е доста палава в леглото и предпочита там да си партнира с футболисти. Без значение дали са женение или не. Звездата на ПСЖ Мауро Икарди кръшна с нея на Уанда Нара, но се оказа

Убитата Елена била обект и на домашно насилие

Убитата Елена била обект и на домашно насилие

Жертвата отказала сватба заради друг мъж Христо Кацаров отишъл в Хага с пистолет за фаталната среща с 33-годишната си годеница Убитата в Хага Елена Генчева се е страхувала от приятеля си Христо Кацаров. Споделила е опасенията си с приятели дни преди смъртта си. На бял свят излезе информация, че депутатът е малтретирал и пребивал бившите си изгори

Драго и София по-щастливи от всякога

Драго и София по-щастливи от всякога

Щастие излъчват Драго Симеонов и половинката му София Маринкова. Неспиращите папараци на "България Днес" уловиха журналиста и актрисата на обиколка из софийските улици, на която и двамата изглеждаха супер весели. Маринкова дори бе в закачливо яке с червени мотиви, вероятно заради идващите коледни празници

Актуално

Блатечки е баща за пример!

Блатечки е баща за пример!

Баща за пример е Асен Блатечки. Актьорът чинно изчака сина си Борил пред училище, след което го хвана за ръка и в шеги и закачки го отведе вкъщи, забелязаха нетрепващите папараци на "България Днес". Снимки: България

Лионел Меси взе за 7-и път "Златната топка"

Лионел Меси взе за 7-и път "Златната топка"

Звездата на "Пари Сен Жермен" Лионел Меси е носител на най-престижното индивидуално футболно отличие - "Златната топка", за 7-и път. Годината не беше особено успешна за аржентинеца, но специалистите смятат, че гласуващите са направили реверанс към десетката заради спечелената Копа Америка. Това бе първият трофей с националния отбор за мъже

3020 новозаразени с COVID-19, починалите са 224

3020 новозаразени с COVID-19, починалите са 224

3020 са новозаразените с коронавирус за последните 24 часа. Това са 8,26 % от тестваните. От тях 82,72% са неваксинирани, сочат данните на Единния информационен портал. Направените тестове за последните 24 часа са общо 36 559. Починалите са 224 души, от тях 91,52% не са ваксинирани. Общо починалите са 28 325

Адел оглави за трети път класацията на "Билборд" за албуми

Адел оглави за трети път класацията на "Билборд" за албуми

Певицата Адел оглави класацията на "Билборд" за албуми за трети път в кариерата си, съобщи сайтът на изданието, цитиран от БТА. Британската изпълнителка покори върха с новия си албум "30". От тавата за периода на отчитане са продадени 839 000 еквивалентни единици. Това прави "30" албума с най-високи едноседмични продажби за годината

Проф. Кантарджиев: Омикрон се разпространява бързо, да се затегне контролът по границата

Проф. Кантарджиев: Омикрон се разпространява бързо, да се затегне контролът по границата

Не е нужно да плашим хората с варианта омикрон, но той се разпространява по-бързо от останалите, каза проф. Тодор Кантарджиев по bTV. Този щам за седмица се е появил от Ботсвана в ЮАР и вече има единични случаи в Белгия, Великобритания, Германия, Чехия. Според проф. Кантарджиев трябва да се вземат мерки - да се затегне контролът по границите

Не пропускай

Собственикът на "Беса транс" е пътувал с групите туристи в Истанбул

Собственикът на "Беса транс" е пътувал с групите туристи в Истанбул

"Аллах да вкара починалите в рая!", написа собственикът на туристическата компания "Беса транс" Беким Хаджиу, чийто автобус катастрофира на АМ "Струма". От написаното става ясно още, че самият той е бил част от една от туристическите групи, заминали за Истанбул, предава БНТ. "Аллах да изпрати в рая загиналите. По-скорошно оздравяване на ранените

Птици в двигателя върнаха самолет на "Луфтханза" от пистата на летище София

Птици в двигателя върнаха самолет на "Луфтханза" от пистата на летище София

Самолет на немската авиокомпания „Луфтханза“, който е трябвало да излети в 7:00 часа от Терминал 2 на летище София, се е принудил да се върне обратно от пистата заради птици, които са влезли в двигателя.  Пилотът е обяснил на пътниците, че три птици са ударили самолета. Имало е повредена перка.  Всички пасажери са пренасочени за други полети

Кубрат Пулев нокаутира американец още в първия рунд в новия формат "Триадна"

Кубрат Пулев нокаутира американец още в първия рунд в новия формат "Триадна"

Кубрат Пулев спечели първия си бой в новия формат "Триадна" , като нокаутира Франк Мир в последната секунда на първия рунд на галата в Тексас, организирана от "Трилър". Българинът, който е двукратен претендент за световната титла при супертежките, започна от самото начало да вкарва тежки удари в главата и тялото на съперника

Журито се провали - Тото се показа под маската на Камъка

Журито се провали - Тото се показа под маската на Камъка

Във финалния сблъсък тази събота в шоуто "Маскираният певец" се оказа, че зрителите на "Нова телевизия" най-слабо са подкрепили Камъка. От костюма се показа Тото от "СкандаУ". Журито следователи: Марта Вачкова, Алекс Раева, Владо Пенев и Азис, не познаха кой се крие под маската. Техните предположения бяха за актьорите актьорите Александър и Наум

Външно препоръча да не се пътува до южна Африка

Външно препоръча да не се пътува до южна Африка

Министерството на външните работи препоръча да се избягват пътуванията до Южна Африка заради новооткрития вариант на коронавируса Омикрон. "По информация на посолството ни в Претория заради новооткрития вариант на COVID – 19 - Омикрон голяма част от авиокомпаниите, които оперират от и до Република Южна Африка и страните от региона като Ботсуана