Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10202118 www.bgdnes.bg

Обвинен в шашми за милиони отива на съд в Германия

Група жили стотици европейци

Томаш Весели ще бъде екстрадиран, макар да е опериран и да куца

Да бъде екстрадиран в Германия българин, погнат като част от банда за финансови измами и пране на пари ала "Вълкът от Уолстрийт"! Това реши Софийският градски съд за Томаш Весели, един от задържаните при мащабната международна спецакция, в която участват България, Германия, Австрия, Сърбия и Израел.

Групата се нищи за измами чрез фиктивна търговия с финансови инструменти, корупция, компютърни престъпления и пране на пари. Схемата действала на принципа с лични брокери в кол-центрове. Участниците в аферата насърчавали по имейл или с банери потенциалните си жертви – "инвеститори", да се регистрират в нелицензирана платформа за дигитална търговия. Търгували се бинарни опции и други финансови инструменти срещу начална такса от 250 евро. Тези, които лапват въдицата, са ухажвани от агенти, или т.нар. лични брокери, които работели в центрове за обаждания, позиционирани в София и Белград.

Реклама

Всеки от "инвеститорите" получавал достъп до приложение на платформата менте, където да следи движението на парите си и по-точно как сумата се увеличава от реализирани търговски печалби. В действителност сумите са били превеждани от участниците в групата по сметки в различни точки на света. Следвала поредица от транзакции с цел изпирането на парите. Средствата са контролирани и разпределяни между участниците в групата. Само в Германия една от блокираните банкови сметки съдържа 2,5 млн. евро, разкриват разследващите.

Измамите за над 80 млн. евро са засечени от Главната прокуратура в град Бамберг, Германия. Тя работи съвместно с Централната прокуратура на Австрия за борба с икономическата престъпност и корупцията. Разследването започва през 2019 г., а през пролетта на м.г. са първите арести. Според криминалистите от действията на престъпната мрежа, в която участват и българи, са пострадали хиляди граждани в редица европейски и други държави. Щетите се изчисляват на близо 80 млн. евро, но доста от потърпевшите не са подали жалба.

Първоначално у нас са заловени трима българи и един германец, като за двама от арестантите се смята, че са сред тарторите на групата. По същото време в Сърбия са задържани петима. В обмена на информация и координирането на действията участват Европол, Агенцията на ЕС за сътрудничество в наказателното правосъдие Евроджъст.

В България в действията по международното разследване се включват Спецпрокуратурата, Софийската градска прокуратура, отдел "Киберпрестъпност" на ГДБОП, Дирекция "Международно правно сътрудничество" в МВР и Върховната касационна прокуратура.

През пролетта на т.г. се извършват нови арести по случая. Петима души са арестувани при спецоперация на територията на София, Перник и Разлог. При тарашите са иззети множество електронни устройства - компютри, телефони, флашки и др. Сред задържаните е и Томаш Весели, който има българско и чешко гражданство. Той признава, че знае няколко езика и затова си е намерил работа в един от кол-центровете. Шефовете на фирмата били евреи. Томаш отрича да познава останалите обвинени или да знае нещо за незаконната схема.

Докато е зад решетките, той го закъсва здравословно. Оказва се, че има тибиална пареза, заради която му се схваща кракът от нерв на гръбнака. Магистратите постановяват той да бъде екстрадиран в Германия, но операция поради засилени болки отлага пътуването. Оказва се, че след интервенцията не само че не е настанен в болницата към софийския затвор, а и не му е провеждана рехабилитация.

Реклама

Това, че не се провежда рехабилитация в затвора, е проблем на други власти, отвръщат лекари, прегледали задържания. По тяхно мнение възстановителният период е различно дълъг и ако пътува някъде обвиняемият, там трябва да продължат рехабилитационните процедури. Няма противопоказания за пътуване, категорични са експертите. Тъй като няма данни да е застрашен животът на задържания, прокуратурата се отказва от временното отлагане на екстрадицията.

Макар да е със схванат крак и да куца, Томаш Весели и защитата му заявяват, че той има желание да пътува до Германия, но молят това да се случи в по-късен момент, след преминат курс от рехабилитационни процедури. За магистратите здравословното състояние не е повод за пореден път да бъде отложена екстрадицията. Затова постановяват предаването да стане до десетина дни, като бъдат уведомени Интерпол и всички замесени служби. Дотогава Томаш ще трябва да стои под стража.

Стари познайници

Българите са стари познайници за разследващите в Бамберг. Години преди на мушката им да попаднат компютърните спецове, властите там пускат за издирване друг нашенец. Той е заподозрян за неправомерно използване на данните от електронното банкиране на картодържатели на различни банки в Германия. В искането за предаването на 36-годишния българин се посочва, че той е превеждал парите към други лица, които са се облагодетелствали неправомерно. Издирваният мошеник е заловен в Дългопол, а Темида решава веднага да го изпрати да се пържи пред германския съд.

Реклама
Реклама
Реклама