Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10206581 www.bgdnes.bg

Гешев с вързани ръце за Брендо

След като Темида поряза "кокаиновия крал" да лежи у нас

Главният прокурор ще решава за трансфера на Евелин Банев, когато се реши съдбата му в Украйна

Главният прокурор е с вързани ръце за трансфера на Евелин Банев-Брендо у нас и признаването на присъдите му, докато Украйна не реши съдбата му! В понеделник изненадващо стана ясно, че "кокаиновият крал" е поискал да търпи в България и трите си присъди. В родината го чакат 6 г. за престъпна група за пране на пари, а в Италия и Румъния - съответно 20 г. и 10 г. и половина за наркотрафик.

Реклама

Софийският градски съд поряза мераците на Брендо по ред причини, но съдия Величка Маринкова уточнява в разпореждането си, че единствено главният прокурор на България е компетентен да поиска трансфер на Банев, за да излежи всичките си наказания в родната пандела.

След запитване на "България Днес" говорителят на обвинител номер едно Сийка Милева посочи, че първо трябва да се изчака да се реши въпросът за екстрадицията на Брендо от Украйна и после би могло да се обсъжда евентуално искане за признаване на чуждите присъди у нас.

Очаква се решението от страна на украинските власти да бъде взето до няколко дни, защото предварителното 20-дневно задържане на Банев изтича в събота, на 25 септември. Миналата седмица Районният съд в Киев го остави зад решетките, докато магистратите се произнесат по съществения въпрос за предаването на българина.

Решението ще е ключово, защото за издирвания от години наркобос се борят както България и Румъния, пуснали Брендо с червена бюлетина в Интерпол, така и Италия, където го очаква най-соленото наказание.

По всяка вероятност Евелин Банев иска да лежи в български затвор, за да е по-близо до семейството си и защото тук вече веднъж успя да се изплъзне, коментират запознати. Молбата му да търка нара в родната килия изглежда, меко казано, странна на фона на препоръките от Съвета на Европа, че подобряването на условията в българските затвори трябва да продължи. По повод редица осъдителни решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) срещу България се коментира, че достъпът до медицинско обслужване, до хигиенни консумативи и пренаселеността на арестите остават сред сериозните проблеми.

Въпреки това Евелин Банев копира и превежда присъдите си и ги представя пред родната Темида. От съдебния акт се изяснява, че обвинителите във Върховната касационна прокуратура са знаели за наказанията в Италия и Румъния, но не са разполагали досега с официално представени копия на присъдите.

Реклама

Все пак магистратите отсичат, че е недопустимо в момента Брендо да прави искане за признаване на присъдите му в чужбина. Едната причина е, процедурата трябва да бъде уредена по специалния Закон за признаване, изпълнение и изпращане на съдебни актове за налагане на наказание лишаване от свобода или мерки, включващи лишаване от свобода, а не по Наказателно-процесуалния кодекс. Това е така, понеже досега нито една от трите държави не е предприела действия за признаване на останалите наказания.

Съдът признава, че освен главния прокурор и самият Банев може да поиска признаване на присъдите му като компетентно лице. Пречката в случая е, че това може да се случи само ако той се намира на територията на държава - членка на ЕС. Тъй като е на територията на трета държава, Темида приема, че искането е недопустимо. След физическото установяване на Евелин Банев на територията на която и да е държава членка на ЕС, неговата молба може да бъде разгледана по същество, уверяват магистратите. Затова на този етап те оставят искането на Брендо без разглеждане.

"Кокаиновият крал" беше задържан навръх 6 септември на паркинг на мол в Киев след повече от 3 г. в неизвестност. Издебнаха го служители на Департамента за стратегически разследвания на Националната полиция на Украйна. Те съобщиха, че 55-годишният нашенец е задържан с още двама, като в имота, който обитавал, се натъкнали на оранжерия с канабис. Брендо се представил пред властите с чужди документи за самоличност. Не е изключено заради отглеждането на трева и използването на фалшива самоличност българинът да трябва да отговаря и пред местното правосъдие. Очакванията са, че България и Украйна ще се разберат за предаването.

Специални мерки

Когато се стигне до екстрадицията на "кокаиновия крал", тя ще бъде осъществена при специални мерки за сигурност, обещават местни ченгета. Те още помнят как през лятото на 2019 г. им се изплъзва голям израелски наркобос. Той духва при проверка на багажа на летището. За да не се стигне до нова издънка, от полицията се заканват, че няма да позволят и пиле да прехвръкне над главата на Брендо.

Реклама
Реклама
Реклама