Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10215313 www.bgdnes.bg

Кума Лиса ходи на мол, за да храни малки

В полите на Витоша в София 

Законът забранява да бъде отстреляна в населено място 

Шопингуваща на мол лисица е хит в столицата през последната седмица!

Оранжевият хищник прикова любопитни погледи, защото денем и нощем обикаля около голям търговски център в полите на Витоша, непосредствено след Околовръстното.

Десетки свидетели се кълнат, че са зърнали животинката само на броени метри разстояние, без да показва никакви признаци на притеснение от човешкото присъствие.

Реклама

Проверка на "България Днес" показа, че лисицата е майка на малки и отчаяно обикаля в търсене на храна за отрочетата си. Близостта на търговския център до гората и липсата на хора вероятно са принудили хищника да навлезе в цивилизацията. Лисицата атакува предимно кошчетата за боклук, както и внимателно следи за паднали хранителни продукти на земята.

Засега животното не създава проблеми, но вече се появиха публикации в социалните мрежи на притеснени майки, че не е нормално диво животно да обикаля в район, в който те се разхождат с децата си. Така или иначе законът забранява Кума Лиса да бъда застреляна в градски условия. Отстрелът на лисици е разрешен целогодишно. Лисицата е един от основните разпространители на бяса и затова често се прибягва до изтребване на опасни екземпляри. Но законът забранява стрелбата на по-малко от 200 метра от населено място.

Проблем с големия брой лисици има и в английската столица Лондон. Броят им е толкова внушителен, че животните могат да бъдат срещнати спокойно да се разхождат по улиците и да ровят из кофите за смет в търсене на храна.

Експерти отчитат, ча нашествие на лисици се забелязва в София от началото на годината. Дивите животни се забелязват все по-често в жилищните квартали на столицата, като "Лозенец", "Люлин", Панчарево и други квартали.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама