Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10221973 www.bgdnes.bg

Рейхан Хабил оневинен за неизгодни сделки

Кметът на община Ветово оправдан по едно от четирите обвинения

Магистратите оставят в сила другата част от решението на Апелативен съд - Варна

Бившият кмет на русенската общ. Ветово Рейхан Хабил, обвинен в четири престъпления в качеството си на длъжностно лице, е оправдан по едно от тях. Върховният касационен съд (ВКС) го оправда за сключването на неизгодни сделки, с които е ощетил общината с малко над 6 хил. лева. Магистратите се произнесоха на 18 август и решението им е окончателно.

Реклама

ВКС отмени част от решението на Варненския апелативен по делото срещу бившия кмет на общ. Ветово Рейхан Хабил за четири длъжностни престъпления, но другата част от решението остава в сила. Рейхан Хабил е оправдан за съзнателното сключване на седем неизгодни сделки с П. Н. Б. от Плевен. Кметът му възложил функции за ръководител на проект, финансиран по програма САПАРД. От това е произлязла значителна вреда за община Ветово в общ размер за над 6 хилядарки.

Съдебната сага започва през 2016 г., когато Рейхан Хабил бе осъден от Окръжния съд в Русе за присвояване на чужди пари, които са му били поверени да управлява. С цел прикриването на деянието си и улесняването му е извършил друго престъпление, с което отново ощетил общината. Магистратите го признават за виновен и за това, че като възложител по отношение на строително-ремонтните работи на обект "Мерки за енергийна ефективност в сградата на СОУ "Христо Ботев" в град Глоджево, не е осигурил възможност за упражняване на контрол, включително и чрез проверки на място, и от това последвали значителни щети за община Ветово в размер на 61 933 лева.

За всичките престъпления Рейхан Хабил получи 3 години затвор, отложено за изпитателен срок от 5 години. Към присъдата бяха присъединени и "лишаване от право да заема ръководна държавна и обществена длъжност" за срок от 5 години, "лишаване от право да упражнява професии, свързани с пазене или управление на чужди пари, вещи или други ценности" за срок от 5 години и глоба в размер на 1500 лв. Подсъдимият бе осъден да заплати сумата от 98 966,54 лв., представляваща обезщетение за претърпени имуществени вреди, на община Ветово, пише в решението на магистратите от Окръжния съд в Русе.

Кметът, пледиращ невинност, обжалва наказанията си пред Апелативния съд във Варна през 2019 г. Тричленният съдийски състав намали обезщетението от близо 99 на 68 бона и смекчи присъдата му от 5 на 3 г. условно. Намали и забраната му за заемане на общинска и държавна ръководна позиция от 5 на 3 години, но възстанови правото му да упражнява професия, свързана с управлението на чужди финанси и ценности.

След петгодишна борба и преминаването през всички инстанции Върховният касационен съд оправда Рейхан Хабил по обвинението за сключването на неизгодни сделки, които са ощетили ръководената от него община. Условната му присъда е смекчена с 1 година. Върховните съдии намалиха обезщетението, което Хабил трябва да плати на общината за имуществени вреди от 68 000 лв. на 62 хиляди.

Решението в останалата му част, произнесено от Апелативния съд във Варна, остава в сила. Присъдата на магистратите от ВКС е окончателна и не подлежи на обжалване и протест.

Каре: Фалшификатор на подписи

През 2009 г. Рейхан Хабил е осъден на 5000 лева глоба, след като го хващат с подкуп. След това бе закован с пробация по обвинения за неверни документи за 150 000 лева, взети от комисията по бедствия. Хабил има още две стари присъди - по 1 година условно с 3 години изпитателен срок, които са за прехвърляне на пенсионни партиди на жители на общината без тяхно знание. Общо 72 нотариални заверки са били с подписи, фалшифицирани от бившия кмет.

Текст под снимка:

11-01-1 - Рейхан Хабил трябва да плати 62 бона обезщетение

Реклама
Реклама
Реклама