Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10226601 www.bgdnes.bg

Копата шампион по табла!

Легендата на ЦСКА е цар на заровете

Засичам се с Пената и Петър Жеков, но животът разпръсна славния ни "армейски" отбор, казва Иван Зафиров

Иван Зафиров-Копата е цар на таблата! Легендата на ЦСКА, който е девет пъти шампион с отбора на "армейците", сега се състезава в по-лежерни състезания, разкрива самият той пред "България Днес".

Реклама

"С приятели в квартала играем табла, обсъждаме футбола и си живеем добре - казва Зафето. - Питат ме за мачове и винаги си казвам мнението пред близките авери. Но истината е, че минаха доста години от времената, когато летях по терените - признава славният ветеран."

Зафиров грае като десен защитник за ЦСКА от 1962 до 1966, след което преминава в Сливен от 1966 до 1968. Но после се завръща в ЦСКА и играе до 1981. Има 364 мача и 9 гола в А група (340 мача с 8 гола за ЦСКА и 24 мача с 1 гол за Сливен). С отбора е и петкратен носител на Купата на Съветската армия през 1964/65, 1968/69, 1971/72, 1972/73 и 1973/74. Става и капитан на отбора, заслужил майстор на спорта е от 1974.

"Закъсах с краката и това много ми тежи, защото не мога да се разхождам в любимата ми планина Витоша - признава Зафето. - През лятото често ходя в Рибарица. Там също природата е много красива, но вече ми е трудно да вървя."

Копата, който получава прякора си заради великия френски нападател Раймон Копа, признава, че вече трудно поддържа връзка със своите легендарни съотборници от "армейския" тим през 60-те и 70-те. "Виждам се от време на време с Димитър Пенев-Пената и Петър Жеков, но животът ни разпиля и вече всеки си има своите грижи - казва Зафето. - Това е нормално, годините си минават. Горд съм с това, което съм дал на българския футбол, и имам много незабравими спомени. Когато аз играех, играчите бяхме много близки с големите театрални и филмови актьори от онова време. Чудя се дали днешните играчи знаят какво е театър? За щастие ние знаехме. Дори Георги Калоянчев, който беше заклет левскар, аз го имам като близък приятел. Дано българският футбол се върне към корените си и отново да имаме успехи, както беше по наше време."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама