Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10237185 www.bgdnes.bg

Застреляният Тинето нападнал жена за 30 бона

Осъден е 14 г. след първия си удар

Катаджия става неволен свидетел и заковава Георги Христов покрай колата му

Нападение над жена за 30 бона е първото престъпление в кримибиографията на разстреляния на стадион "Георги Аспарухов" Георги Христов-Тинето! Това научи ексклузивно "България Днес" от съдебни документи.

От проверката на вестника става ясно, че фаталният грабеж в Харманли през 2002 г., при който убива човек, далеч не е прохождащият удар на бандита. През лятото на 2000 г. в столичен квартал той напада жена заради над 30 бона фирмени пари. Потърпевшата е съпруга на бизнесмен, който държал склад за черни метали.

Реклама

По незнайни канали до Тинето достигнала информацията, че жената носи в себе си голяма сума. По принцип дневният оборот се прибирал от друг служител, но той се разболял и не могъл да ги внесе в банка. Наложило се снабдителката да се погрижи и за оборота на още една фирма, която продавала стока в същия магазин. Тя мъкнела парите до дома си и ги взимала със себе си на работа, тъй като всеки момент се очаквало плащане по голяма сделка за покупка на стока от Румъния.

След края на работния ден на 19 юли 2000 г. жената си тръгнала с 30 600 лв. и 400 германски марки в себе си. По пътя към жилището си в жк "Левски Г" се отбила до супермаркет. След покупките паркирала колата пред блока си и влязла във входа. В себе си носила бяла найлонова чанта с надпис БГА "Балкан", в която е била тлъстата сума. Натиснала копчето, за да повика асансьора, а в този момент във входа влязъл Тинето.

Той извадил от джоба си маска с прорези и си я сложил на главата. През това време жената успяла да види лицето и телосложението му. Непознатият се приближил и хванал чантата с парите. Жената не пускала и опитала да се съпротивлява. Тогава апашът я ударил няколко пъти и я свалил на земята. Така успял да издърпа чантата и хукнал да бяга.

Обраната жена започнала да вика за помощ и тръгнала след злосторника. Виковете й били чути от неин съсед. Тя му казала, че е била обрана. Комшията видял бягащия злосторник да се качва в лек автомобил "Фолксваген Голф", сив металик. За лош късмет на обирджията съседът се оказал полицай от Пътна полиция. Той се обадил на дежурния си колега и съобщил за посегателството. Нападнатата дама казала номера на превозното средство.

Три часа по-късно колата е спряна от полицаи на 100 км от столицата. Зад волана бил Георги Христов, а с него се возил още един мъж. При претърсване в автомобила е намерена и иззета черна трикотажна маска с отвор за очите. От парите нямало и следа, но криминалистите отчитат, че от престъплението са минали близо три часа.

По време на разследването обраната жена е извикана за разпознаване. В първия момент тя посочва приличащ на Тинето мъж, но после показва самия него като извършителя. Пред магистратите Христов и защитата му се жалват, че процедурата е опорочена, но възраженията им не се приемат.

Реклама

От обвинението прокуратурата изключва единствено това, че Тинето е използвал нож при нападението. Така била посочила жертвата в показанията си, но думите й не се подкрепяли с факти. Авер на подсъдимия се опитва да го спаси, като заявява в съдебната зала, че автомобилът на Тинето си е стоял на паркинга по време на грабежа. Бил сигурен, защото през това време оправял своя автомобил. Съдиите не дават вяра на думите му и приемат, че има достатъчно улики срещу Тинето. В края на 2014 г. го осъждат на 4 г. затвор.

Смиляват се над него заради младата му възраст и заради проточилото се наказателно преследване. Присъдата на първата инстанция е произнесена 14 г. след извършеното престъпление. Причината е отсъствието на Тинето от България през повечето време.

Той със сигурност е в страната до февруари 2002 г., когато с още двама авери нападат кола със служители на текстилна фабрика в Харманли. Стрелят, като убиват главния счетоводител и раняват още двама. След това грабват торба с 47 хил. лв., изтеглени за заплати.

През 2005 г. Тинето е хванат в Испания, където лежи в затвора за опит за убийство и представяне на фалшиви документи за самоличност. На Пиренеите се сдобива и с присъда за фалшиви пари. През 2014 г. наказанието му е признато у нас. За грабежа с убийство той е осъден задочно на доживотен затвор. Когато се връща, иска възобновяване. Пред Окръжния съд в Хасково признава вина и се възползва от тогавашната възможност от съкратена процедура. Затова съдът му дава 14 г. и 11 месеца решетки. Толкова е и определеното му общо наказание на кумулираните му 4 присъди. През февруари 2018 г. Софийският градски съд го освобождава предсрочно за добро поведение. Пробацията му изтича през март м.г.

За престъпния профил на ликвидирания престъпник проговаря криминалистът Ботьо Ботев пред Би Ти Ви. По думите грешката на Тинето и аверите му в Харманли е, че са използвали собствената кола на помагача. Ботев работи по тежкия случай отпреди 20 г. Спомня си, че тогава апашите са зарязали колата, благодарение на което са били разкрити. В автомобила полицаите откриват важни улики, които месеци по-късно ги насочват към злосторниците. Оказва се, че за престъпната им дейност е имало данни в Магистрална полиция, но за тях не е съобщено.

Ботьо Ботев направи паралел с колата, използвана от килърите на Тинето, която е намерена опожарена в сряда сутринта. За него това е грешка, защото невинаги следите изгарят. Колегите му криминалисти още събират информация за екзекуцията. Те издават, че на местопрестъплението са изстреляни 4 куршума, като само един е уцелил мишената.

Семейство

Жена и малко дете оставя Георги Христов. Той има и по-голям наследник. След убийството приятелката на Тинето Ева Кралева си взе последно сбогом с него в социалните мрежи. "Любими мой, мое всичко! Господи, дай ми сили да напиша тези редове, благодаря ти, че беше до мен, благодаря ти, че беше моят мъж, благодаря ти, че ме дари с прекрасно дете, благодаря ти за това, че треперене над нас и ни пазеше от всичко, не знам защо животът те отне от мен от детето ни, дано си на по-хубаво място... Мъж на думата, мъж на честта, истински приятел и любим... Обичам те повече от всичко на света, моя единствена истинска любов...", написа младата жена.

Реклама
Реклама
Реклама