Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/10241597 www.bgdnes.bg

Язовир "Сопот" крие най-големите амури

С куп трофейни бели амури се отчете язовир "Сопот" през последния месец. Водоемът в Ловешка област се очертава като един от най-богатите на тези водни гиганти. С въдица за извадени поредица от риби с тегло между 30 и 35 килограма. Това обявиха от Централната рибноопазваща организация, която стопанисва язовира. Бяха показани и десетки снимки с внушителни екземпляри. Радостното е, че все повече риболовци проявяват етика и всички трофеи са върнати обратно във водата, за да им се радват и други.

"След като язовирът спадна и водата се оттегли от устиевата зона, тревите останаха на сухо и белият амур активно започна да се лови от риболовци. Именно високото ниво на язовира през лятото беше причина за по-късната активност на трофейните амури. Хванати са и няколко шарана по около 16-17 кг, но определено белият амур е "царят" на яз. "Сопот"!, обясняват служителите на ЦРОО. Организацията обявява като свои цели борбата с бракониерите, денонощната охрана на язовирите и зарибяване и обогатяване на биологичното разнообразие.

Реклама

Белият амур има торпедовидно тяло с мощна широкочела глава. Привнесен е от реките Амур и Усури в Далечния изток. Достига близо метър и половина дължина и около 40 кг тегло. Амурът е топлолюбива риба и затова е най-активен през лятото и ранната есен. Зимата изпада в летаргия. По нашите водоеми, с изключение на река Дунав, се размножава по изкуствен път. Рибата е изключителен вегетарианец. Храни се с водорасли, водни растения, семена. С това си качество белият амур си е спечелил славата на най-добрия чистач на канали и водоеми.

Лови се успешно с шаранджийски въдици на дъно. Предпочита царевицата, като е добре тя да бъде оставена да вкисне предварително. Монтажът е на косъм с повдигач. Захранването на петно е задължително, за да привлече едрите екземпляри.

Дронове пазят от бракониери

Дронове с камери влизат в помощ в битката срещу бракониерите по водоемите у нас. На все повече места летящият уред е използван, за да инспектира бреговете и да установява нарушители.

Неотдавна дрон локализира бивак с 3 скрити живарника, пълни до горе с шаран, на язовир "Пясъчник", Пловдивско. За водоема се грижи Риболовно сдружение "Олимпик 2002", кръстило себе си Фронт за борба с бракониерството в България. При последвалата проверка е установен както наднормен улов, така и използването на повече от разрешения брой въдици. Глоби се налагат и за задържане на маломерни риби. Актовете започват от 400 лева за нарушение, информират от сдружението.

Дрон се използва за наблюдение и на поречието на река Марица, там, където е по-трудно за достъп на автомобили.

Реклама
Реклама
Реклама