Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10242483 www.bgdnes.bg

Нечуващи танцуват фолклор с помощта на вибрации

Проведе се първи открит урок за нечуващи 

Жестомимичните преводачи предават историята на различните български хора 

Вибрациите на земята и желанието за българска музика срещна нечуващи хора за първи път с фолклорa на открит урок!

Озарени от митичните стъпки и независимо от пречките, няколко мъже и жени за пръв път се хванаха за ръце, за да изтанцуват най-българския танц - хорото. Уникалната открита среща на фолклора с тишината се случи в началото на септември в столицата. Идеята и организацията е на журналистката, медиен експерт и основател на специализирания сайт "Ние ви чуваме" Христина Чопарова, която е с пълна слухова загуба. За да й помогне в пренасяването на фолклорната магия в света на тишината, се впусна и проф. д-р Антон Андонов, който за пръв път преподава танца на хора, които не чуват. Според него глухите усещат вибрациите на музиката най-вече по земята и така успяват да уловят ритъма на танца.

Реклама

"За мен беше истинско предизвикателство, защото за пръв път се срещам с такива хора, но усещането беше невероятно и много различно. Тези хора не са по-различни от другите, те също носят сърце, емоция и настроение. Всичко това ми донесе едно вътрешно удовлетворение и за тях беше огромна насладата", коментира пред "България Днес" проф. Андонов. И допълва: "Приех поканата от Христина, за което искрено й благодаря. Обсъждахме идеята дълго, мислехме по кое време на годината да го направим, защото няколко пъти го измествахме заради пандемията. Накрая го реализирахме в началото на септември, когато беше по-спокойно. Не съм се двоумял дали да приема поканата, просто имах доза притеснение как ще протекат нещата, защото за пръв път се сблъсквам с това, но благодарение на преводачите всичко мина без проблем."

За магията и предизвикателството да предаваш ритъм и музика на хора със слухови проблеми хореографът е категоричен:

"С нас имаше и преводачи, които изиграха голяма роля в обясненията и разказите ми за хората, за българския танц и историята, за различните фолклорни области, които има у нас."

Андонов, който преподава в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив повече от 20 г., разкрива, че е подбрал танци, които са били средно сложни и по-леки, за да усети как хората ще реагират и възприемат различните ритми. Нечуващите се запознават с тракийското "Шеркольовата", шопското "За пояс", Дунавско хоро от Северняшкия край, добруджанското "Ръка" и "Гайда Аваси" от Пиринска родопска област.

"Повечето бяха в размер две четвърти, но подготвих хора и от различните фолклорни области на страната, за да ги запозная с различния начин на танцуване във всяка област, стила и характера. Освен визуализацията, докато ме гледаха, те усещаха и вибрациите на музиката от земята, които ги водеха. Справяха се много добре и съм доволен. Като за първи път смятам, че научиха много неща, свързани с българския танц, получиха емоцията и преживяването, което е най-важното от танца", разказва хореографът.

Проф. Андонов разкрива, че вече се обмисля възможността за втори урок, но ще изчакат отминаването на пандемията и премахване на ограниченията.

СНИМКИ: Петко Станчев, архив “Ние ви чуваме”

Реклама
Реклама
Реклама