Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10252521 www.bgdnes.bg

Брендо вече не е българин

За да го закрилят украинските закони, трябва да се откаже от БГ гражданство

Прокуратурата в България не е уведомена за скандалното освобождаване на Евелин Банев

Реклама

Евелин Банев-Брендо трябва да се е отказал от българското си гражданство, за да се спаси от Темида с украинския си паспорт. Това на практика означава, че той вече не е българин, коментираха юристи пред "България Днес" по повод сензационния развой с Кокаиновия крал, за който вестникът първи съобщи.

За да се възползва от принципа на единното гражданство, на Брендо му се е наложило да се отрече от родината си. Така той е закрилян от Закона за гражданството в Украйна, според който, ако чужденец е придобил украинско гражданство, той става гражданин само на Украйна и не може да бъде екстрадиран за престъпления, извършени в друга държава. По този начин се отървава от общо 36 г. решетки, които го чакат в Италия, Румъния и България.

Нашенският наркобос е уредил съдбата си още през декември 2015 г., докато чака присъдата си на последна инстанция у нас и се води със забрана за напускане на страната. Тогава му е издаден украинският паспорт от Държавната миграционна служба на Украйна. Пълна мистерия е как се е случило това, тъй като забраната за напускане на България е наложена на Банев още на 28 март 2014 г. След това магистратите от Софийския апелативен съд са му позволили веднъж да пътува по здравословни нужди зад граница, но това е станало чак между 21 февруари и 12 март 2016 г.

От съдебния протокол за освобождаването на Евелин Банев от Киевския следствен затвор се разбира, че украинският документ за самоличност е намерен в жилището на Банев. Той се е подвизавал на два адреса в околностите на Киев, където ченгета откриват наркооранжерия с марихуана при акцията на 6 септември. По случая с дрогата е образувано наказателно производство.

Брендо е тикнат в ареста по искане на Румъния. Магистратите му определят временно задържане за 20 дни, докато пристигнат документите за екстрадицията му от северната ни съседка. По време на заседанието Кокаиновия крал е представен като български гражданин и в нито един момент не се споменава, че той е станал местен.

За новото гражданство на Банев се разбира едва в Апелативния съд в Киев, който решава съдбата му на втора инстанция. Магистратите цитират заключението на съдебнопортретната експертиза. Тя е съпоставяла лика на Брендо от украинския му паспорт и снимката от личната му карта, приложена в документите от България. Нашата страна също подава искане за предаването на Брендо, но Румъния ни изпреварва и молбата ни е спомената само като допълнение. Все пак личната карта върши работа дотолкова, доколкото украинските вещи лица да се произнесат, че и на двата документа е Брендо.

Реклама

Така се оказва, че украинец не може да бъде екстрадиран за престъпления, извършени в други държави, или присъди, постановени от чужди съдилища. Затова съдия Иван Рибак се произнася, че Брендо трябва да бъде незабавно освободен. Вестта от заседанието на 21 септември още не е стигнала до родните разследващи. Потърсени за коментар, от Прокуратурата на Република България посочиха, че засега ще се въздържат, тъй като още не са получавали никаква официална информация от съдебните органи в Киев.

По всяка вероятност присъдите на Евелин Банев в Италия, Румъния и България ще отидат в коша, прогнозира и известният адвокат Марин Марковски. По думите му съдът е бил задължен от конституционния текст, уреден още през 90-те години. Затова не може да се говори, че е имало някаква поправка, която да благоприятства наркобоса.

"Има добри юристи, които са проучили украинското законодателство. Сега исканията за екстрадиция отиват в коша, докато Украйна не стане част от ЕС или пък той напусне страната, когато отново ще го грози залавяне", обясни Марковски.

Драпа напразно за наша килия

Напразни се оказаха молбите на Евелин Банев да лежи в българска килия. Учудващо предвид условията в родните зандани, Банев изпрати молба да изтърпи наказанията си у нас. На първа инстанция го посякоха с мотива, че не се намира на територията на Европейския съюз, за да отправя подобни искания, и екстрадицията му не е уредена. По всичко личи, че до такава едва ли ще се стигне, а Кокаиновия крал вече е свободен като птичка.

Реклама
Реклама
Реклама