Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10258864 www.bgdnes.bg

Гробът на Дарина и бебето Никол поруган за 4-ти път

Докато килърът Викторио чака присъда

За пореден път мародери оскверняват последния дом на разстреляните майка и дете

За пореден път мародери поругаха гроба на разстреляните Дарина Министерска и дъщеричката й Никол! За грозния акт съобщиха почернените родители Ваня и Георги Министерски, научи "България Днес".

Реклама

"За последните 12 дни това свято за нас място беше поругано два пъти. Първо беше пречупена статуята на малкото ангелче на Ники, а после явно довършено пъкленото дело, като заварихме и втората статуя на Дари счупена", разказва Ваня. Тя уточнява, че за случая е подаден сигнал в полицията. За момента извършителите не са известни.

"Надяваме се в най-скоро време да разберем подбудите, които биха накарали един "човек" да извърши най-долното деяние, а именно да поругае гроб на бебе и майка му! Неминуемо ще възстановим светилището във вида, в който е било до момента, но как да възстановим вярата и почитанието към човешките ценности у хората, които за съжаление все по-рядко се срещат!", коментира почернената майка и баба след поредния мародерски акт. По нейни данни за последните 9 месеца това е четвърто посегателство. Гробът беше осквернен включително и в навечерието на Коледа. А освен неприятното чувство от гаврата с паметта на починалите възстановяването на монументите коства и средства.

"Гробищен парк "Бакърена фабрика" е разграден двор със заключени порти, без нито една лампа на територията му от около 40-50 декара, без видеонаблюдение и с фиктивна физическа охрана", посочва съкрушената Ваня.

Оскверняването на вечния дом на 23-годишната жена и едногодишното й момиченце се случва, докато душманинът им Викторио Александров чака присъдата си на втора инстанция. Софийският градски съд му даде едва 20 г. за убийството на приятелката му и собственото му дете. Прокуратурата и семейство Министерски протестират срещу скромното наказание и настояват килърът да получи доживотен затвор без право на замяна. По искане на частното обвинение преди дни апелативните магистрати разпитаха отново вещите лица, изготвили комплексната психологическа и психиатрична експертиза на Викторио.

Поводът е заключението на съдия Иван Коев в мотивите към присъдата му, че Викторио Александров има ресурс да се върне в обществото и подлежи на промяна. Експертите потвърждават, че стрелецът не може да се поправи, тъй като това не е моментно състояние, а рисково агресивно поведение, което той е проявявал и при предишни свои връзки.

Обсъжда се дали е действал при кумулатвен ефект - натрупване на гняв при стресово състояние, което не променя психическата му годност. Според специалистите при убийството на малката Никол, което е часове след това на Дарина, не може да се говори за кумулативен ефект, а постъпките му са предумишлени.

Реклама

Запознати припомнят, че преди да затрие най-близките си същества на 29 октомври 2018 г., Викторио е пуснал две жалейки в социалните мрежи и е написал предсмъртно писмо. В съдебната зала е коментиран и опитът на убиеца да се самоубие. Вещите лица го определят като бутафорен. "Очаква светът да се нагоди към неговите норми, той не може да се приспособи към обществото", обясняват психолозите.

За семейство Министерски е най-болезнен разказът на Викторио пред тях по повод убийството на детето. Той обяснил, че застрелял Никол, защото изпитвал чувство на притежание. Възприемал я като вещ и смятал, че като неин родител има правото да разполага с нея както намери за добре.

Още пред първата инстанция става ясно, че Викторио Александров е направил самопризнания за двете убийства. Въпреки това той не може да се възползва от съкратената процедура за намаляване на присъдата заради законови поправки срещу тежките престъпници.

Решението на магистратите се очаква до месец-два. То ще може да се обжалва пред Върховния касационен съд.

Иска детектор на лъжата

Пред Темида Викторио Александров заявява, че съжалява, но съкрушеното семейство Министерски приемат думите му повече като декларативни, отколкото като истинско покаяние. Той опитва да оправдае постъпките си с тежкия си живот. Настоява да бъде подложен на детектор на лъжата.

"Изключително много проблеми ми коства да се явя, да сложа маска и да прикрия това, което чувствам. Аз ставам и си лягам с тази мисъл непрекъснато. Нещата са много сложни и не е съвкупност от едно решение. Искам да ме разберете! Вината е изцяло моя, но по никакъв начин не съм тормозил Дарина. Никога не съм я спирал за нищо. Ако някой си мисли, че съм опитвал да постигна наказание като отмъщение - наказах себе си, наказах и семейството си. Единственото нещо, което искам от вас, е да накажете справедливо всички виновни", заявява килърът пред съда.

Реклама
Реклама
Реклама