Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10275158 www.bgdnes.bg

Постковид синдром спасява подсъдим с Бобокови

Здравословни проблеми по "Боклукгейт"

Проследяват телефона на ботевградския бизнесмен Васил Коцев, за да видят отклонил ли се е от делото

Постковид синдром спасява един от подсъдимите с русенските братя Атанас и Пламен Бобокови по процеса "Боклукгейт", научи "България Днес"! На последното заседание пред Темида не се появява ботевградският бизнесмен Васил Коцев. За него става ясно, че е бил на преглед, но магистратите не приемат това като невъзможност да присъства в залата. Поради липсата му съдът изменя мярката на Коцев, а когато се разбира за здравословните му проблеми, отнемат решението.

Реклама

След като Васил Коцев не отива в съдебната зала, се стига дотам, че шефката на спецсъда Мариета Райкова, която е и съдия по делото, изисква трафичните данни от телефона на бизнесмена. От анализа на информацията прави извода, че той се е движил свободно в пространството. "Поради това не може да се твърди, че той е в такава физическа невъзможност, че не може да напуска дома си, респективно да присъства в съдебна зала и да участва в съдебното заседание", посочва съдийката.

Заради отсъствието на Коцев на 21 септември тя изменя мярката му от 2 бона парична гаранция в домашен арест. Ботевградчанинът обжалва утежнената си мярка за неотклонение. Пред апелативната инстанция представя куп документи. Според болничен лист, издаден от център по превантивна кардиология, подсъдимият страда от общо заболяване. Установена е тахиаритмична сърдечна дейност, направена му е електрокардиограма.

Диагнозата е пристъпно предсърдно мъждене и постковид синдром. Постковид синдромът се свързва с тежки хронични последици след прекаран коронавирус. По данни на учените за 20% от преболедувалите остават усложнения като умора, задух и др.

Медиците препоръчват на Коцев да се въздържа от физическо и психическо натоварване и му дават болнични до 5 октомври. Прегледът е извършен ден преди съдебното заседание. Затова втората инстанция приема, че Коцев е имал уважителна причина за отсъствието си. Поради тази причина връщат предишната му мярка - парична гаранция от 2 хил. лв.

До делото "Боклукгейт" се стига, след като в края на 2019 г. италианската полиция залови влакова композиция с тонове отпадъци към България. Купища боклуци бяха открити край Плевен, Червен бряг, Лом, Монтана и др. Според разследващите от откритите над 16 хил. тона отпадъци близо половината са опасни. Прокуратурата смята, че те са свързани с Бобокови, тъй като са намерени акумулатори на тяхната фирма.

Делото е общо 546 тома. На подсъдимата скамейка освен двамата братя от Русе са пратени бившият зам.-министър на околната среда Красимир Живков, бизнесмените Васил Коцев и Николай Миховски, а също и Ирена Христова. Спецпрокуратурата повдига обвинения за организирана престъпна група, незаконно управление на опасни отпадъци и трансграничния им превоз, длъжностно и документално престъпление, както и престъпление срещу околната среда.

Реклама

По време на разследването са погнати още шефът на плевенската РИОСВ Габриел Савов, бизнесменът Айгюн Еминов и бившият служител на Бобокови Васил Богданов. Тримата се признават за виновни и сключват споразумения за условни присъди.

Има писмени документи, договор спрямо единия от обвиняемите, който непосредствено свързва това лице с останалите участници в тази група. Установено е, че подписът е на единия от братята Бобокови. Категорично е доказано, че същият има касателство към вторичната престъпна дейност на лице, което вече е получило своето наказание чрез споразумение, коментира един от наблюдаващите прокурори за доказателствата по делото. По думите му чрез този договор се създават търговски отношения между една от фирмите на Бобоков с осъдения Еминов.

По повод делото "Боклукгейт" Бобокови изказват подозрения, че има сценарий за изземане на бизнеса им. "Не знам дали има сценарий, но със сигурност няма опит. Доколкото знам, фирма "Монбат Ресайклинг" продължава да е част от "Монбат Груп". Така че няма основания за подобни сценарии", коментира обвинителят.

Есемесите с президента не са от СРС

Есемесите от телефона на Бобоков не са придобити със СРС, категорични са от държавното обвинение. Те уточниха, че комуникацията на русенския бизнесмен, включително с президента Румен Радев, е открита при оглед на телефона.

Много често се спекулира с този въпрос и специализираната прокуратура е обвинявана, че използва неправомерно СРС. Тук имаме един оглед на веществено доказателство, мобилен телефон, в хода на който оглед става ясно за тази кореспонденция. Гледани са съобщенията, които двама абонати са си разменяли, обясняват от спецпрокуратурата.

Реклама
Реклама
Реклама