Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10279066 www.bgdnes.bg

Проф. Николай Витанов пред "България Днес": Откритото хапче срещу COVID ще сложи край на пандемията

Важно е молнупиравир не само да е ефикасно, но и на достъпна цена, за да стигне до повече хора 

"Появата на ефикасно хапче срещу COVID-19 тотално ще промени играта, защото ще доведе до приключването на пандемията. Ситуацията ще бъде като при сезонния грип, при който избираме дали да се ваксинираме, или да пием лекарства."

Реклама

Това заяви пред "България Днес" ученият и математик проф. Николай Витанов. Коментарът му е повод фармацевтична компания в САЩ, която подаде документи към Американската агенция по лекарствата и храните да разреши пускането в употреба хапче срещу коронавируса. Искането идва, след като данни от клиничното изпитване от трета фаза показват, че лекарството, известно като молнупиравир намалява с около 50% шансовете пациентите, диагностицирани с COVID-19, да бъдат хоспитализирани.

"Ако информацията е вярна и хапчето е ефикасно, вече всичко ще е много различно. Понеже следя ситуацията, искам да уточня нещо важно. Лекарството трябва да е не само ефикасно, но и на достъпна цена. Доколкото знам, в момента тя е висока. Надявам се да не се получи така, че само богатите да могат да се възползват от него. За да приключи пандемията - нещо, което нямам търпение да се случи, за да се върна към другите си занимания, лекарството трябва да е достъпно за всички", каза още проф. Витанов, който е познат с точните си прогнози за развитието на пандемията.

"Изключителното въздействие на тази пандемия изисква да се движим с безпрецедентна спешност и това е, което нашите екипи направиха, като подадоха това заявление за молнупиравир до Американската агенция по лекарствата и храните в рамките на 10 дни след получаване на данните", заяви Робърт Дейвис, главен изпълнителен директор на американския фармацевтичен производител.

Прогнозите сочат, че хапчето може да бъде достъпно за американците до края на тази година. От компанията добавят, че активно работят с регулаторните агенции по целия свят, за да подадат заявления за спешна употреба или разрешение "през следващите месеци".

Специалисти коментират, че разработването на лекарството е ключово за борбата с пандемията, но уточняват, че препаратът няма да бъде заместител на ваксинацията, която засега остава най-надеждната превенция срещу коронавируса.

Реклама
Реклама
Реклама