Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10279116 www.bgdnes.bg

Сеизмологът проф. Емил Ботев: Спокойно! Трусовете в Гърция и Провадия не са опасни

Предаването на напрежение към други държави изисква години, обясни експертът 

Мария АТАНАСОВА

"Земетресенията в Гърция през последните дни не бива да притесняват българите."

Това заяви пред "България Днес" проф. Емил Ботев по повод скорошните трусове в южната ни съседка, като един от тях разлюля остров Крит с магнитуд 6 по скалата на Рихтер. Природното бедствие взе една жертва и причини сериозни щети.

Реклама

По думи на проф. Ботев България не е страна с изявена сеизмична активност и ще трябват десетки години, за да може да има някакво влияние в България.

"Предаването на напрежение към други държави изисква години. Ние сме страна част от вътрешноконтиненталната област и нямаме пряка връзка с процесите, развиващи се на границите на отделните микроплочи. В България движенията на микроплочите са между 1 и 2 милиметра, като има някои области, които достигат до 3-4 мм. За сравнение можем да кажем, че в Северна Гърция тези размествания стигат до 10-15 мм, а в централната част могат да достигнат и до 35 мм. Дори микротрусовете, които са с магнитуд под 3 по скалата на Рихтер, са сравнително малко. Тези земетресения не могат да бъдат усетени от хората, а само от сеизмологичната апаратура", внесе яснота сеизмологът.

По повод земетресението край Провадия в началото на седмицата той обясни, че това е нещо нормално за тази зона. Най-изявените сеизмологични зони в страната са струмската (кресненската), маришката, провадийската, горнооряховската, шабленска и до някаква степен софийската.

В последно време у нас се забелязва относително затишие. Ако обикновено имаме около 700-800 микротруса, сега те са намалели на 600.

Ботев препоръча при земетресение да запазим спокойствие. По негови думи хубаво е преди трус хората да подготвят фенерче и да сложат всички документи на лесно за достигане място. Да стоят далеч от прозорците и да застанат под някоя масивна мебел или нещо метално.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама