Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10279945 www.bgdnes.bg

Борислав Михайлов: Аз съм президент! На който не му харесва...

Избраният за пети мандат като президент на БФС Борислав Михайлов първоначално не искаше да говори пред журналистите в НДК, но след своеобразен бунт от представителите на медиите, отразяващи конгреса от рано сутринта и гледали случващото се в залата само на екран с картина, но без звук и с прекъсвания дори и на картината във важните моменти, Михайлов склони да говори.

- Господин Михайлов, бихте ли разяснили казуса, за който говори Димитър Бербатов - че при 241 гласа е трябвало да има балотаж?

Реклама

- Аз не мога да ви разяснявам. Знам, че не се радвате, но аз съм избран президент от тази зала. И единият глас не е за избора, а да не се отиде на балотаж. Така че хората, като не знаят точно устава и си го интерпретират вече шест месеца, както искат и вие им давате цялата възможност - повече няма да коментирам техните изявления. Имаха достатъчно време да говорят шест месеца и днес цял ден. Затова - нещо по-конкретно.

- Господин Михайлов, конкретен въпрос. В устава пише, че за крайните резултати се вземат предвид, цитирам - "присъстващите делегати". Защо тогава не се стигна до балотаж, след като го има написано черно на бяло?

- Пак ви казвам - други резултати. Изборът е ясен, делегатите се прибраха, аз съм президент. На който не му харесва... Ако ще и с 300 гласа да бях бил, пак щеше да бъде същото, така че... Ако искате - някакви по-интересни въпроси.

- Димитър Бербатов каза, че ще оспорва резултатите в съда, това притеснява ли ви?

- За първи път и нашите гости от УЕФА и ФИФА казаха, че на такъв конгрес - толкова демократичен, не са присъствали през живота си никъде. Своеволията, които имаха от екипа на Бербатов - бе да са делегати, бе да са наблюдатели дори, да обикалят тука, да броят гласове и така нататък - всичко беше дадено, за да се види в края на краищата, че изборът е чист. Всеки може да оспорва решението. За мен е важно, че за пети път в България ме избира за президент футболната общественост. Няма никакво значение дали с 80%, или с 10 гласа. Така че аз съм много щастлив от това нещо. Това показва, че хората имат доверие в мен, въпреки всички атаки. Въпреки лансираната кампания на Бербатов от шест месеца. А другите кандидат-президенти имахме 15 дни за предозборна кампания, както е по устав. Така че азз съм горд, щастлив от днешния избор на делегатите и им благодаря.

- Господин Михайлов, защо беше цялото това медийно затъмнение - да гледаме картина без звук на екрани, и то не цялата картина по време на конгреса?

Реклама

- Няма никакво медийно затъмнение и никъде по света не се излъчва пряко - нито на УЕФА, нито на ФИФА, в залата на журналистите звук. Има картина, която нито един от тук присъстващите на тази маса, които бяхме и които сме сега, е казвал да спира или не. Това е на всеки един конгрес. Вие се заяждате. Говорете за хората - защо са ме избрали пак, а не за такива технически проблеми, за които не съм отговорен, ако е имало такива. 

- Казвате, че сте гор от петата си поредна победа. Допреди дни акцентирахте върху предишните си избори с над 80%, а сега бяхте на косъм от балотаж. Очаквахте ли подобни резултати и колко ви беше трудно на този конгрес?

- Естествено, пак казвам - аз бях две години извън играта. Освен това - цялата тази агресивна кампания по всички медии до последния момент, всякакви неща, метнати в публичното пространство, огромни лъжи, недоказани, от хора, които са били в управлението по времето на това, което изнасят, това е абсолютно недостойно. Затова съм много щастлив, че все пак делегатите, под целия стрес, който са имали, и по време на този конгрес - от подвиквания... Това беше, как да кажа - най-нервният конгрес, за да бъда по-възпитан, какъвто съм. За мен е много важно, че хората ме избраха. Мнозинството вярва на мен и аз ще докажа, че не съм ви подвел. 

- А какво ще направите, за да върнете гласовете, които сега бяха срещу вас?

- Те ме избраха с това, което съм казал в дните, в които съм имал възможност, в предизборната кампания, и за времето, в което съм бил президент и какво съм направил по времето на моето президентстване. Ще направя много промени. Хората ще ги видят. И със сигурност хората, които днес, или са били те изплашени, или не са се чувствали комфортно, не са гласували за мен... Но със сигурност за мен са гласували достатъчно, за да бъда избран за пети път на първи тур. 

- Бяхте решили да проведете редовен конгрес на 18 март 2022 г., след днешните резултати такъв конгрес ще има ли?

- Конгрес сигурно ще има, но няма да бъде изборен и не се знае кога ще бъде. Както виждате, имаше голям натиск да има конгрес, незнайно защо. Извънреден. Както виждате, имахме късмет, че от другиден се спират всички подобни мероприятия. Ако ситуацията беше такава, да бъдат спрени преди два дни, какво щяхме да правим? Всичките средства похарчени... Перфектен конгрес, организиран по време на пандемия.

- Казахте, че ще направите много промени. От състава на Изпълкова, доколкото сме сигурни, че това е Изпълкомът, виждаме, че ще има само четири нови имена. Какви са първите промени, които планирате да направите?

 - Изпълкомът е представителна част. Повечето хора от Изпълкома помагат с контакти и авторитет, малко от тях работят оперативно. Ще има големи промени в администрацията на футболния съюз - в двете централи в София и по областите. Както и промени, каквито съм казал в моите интервюта и в тези 15-20 дни преди конгреса. Промени в треньорската школа. Всичко, което съм казал. Ще има големи промени, ще видите.

- Коя ще е първата промяна, кога се очаква?

-  Аз ги започнах, още докато пречеха да бъда вписан. Като ме вписаха, имаше такива промени. Всички нива във футболния съюз - на административно ниво, са важни. Някои от тях може да не ги познавате и те са заменени, но това няма как да се каже. Ще има много промени, ще ги разберете, сега в момента не мога да кажа кой ден и с кои промени ще започна.

- Имаше сериозна предизборна битка, какво ви костваше?

- Костваше ми време, нерви, най-вече нерви. И как да кажа - изпитах своето търпение. Очевидно съм много търпелив човек, много дипломатичен, щом успях да преглътна всичко, което се изговори за мен, за моите колеги и за институцията футболен съюз, и днес да ме преизберат пак - пред всички вас, пред всички, които имат право да избират и пред всички гости, които управляват европейския и световния футбол. Затова ви казвам още веднъж, че съм горд от днешната ми победа и с това завършвам. 

Реклама
Реклама
Реклама