Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10283083 www.bgdnes.bg

Обявиха фалита на "Еврофутбол"

След фирмата с талончетата "Ню геймс"

Букмейкърското дружество, свързано с Васил Божков, е неплатежоспособно

Букмейкърската фирма "Еврофутбол", свързана с Васил Божков, е във фалит! Това става ясно от решение на съдия Диляна Господинова от Софийския градски съд от 6 октомври, научи "България Днес".

През февруари м.г. Държавната комисия по хазарта връчи на компанията акт за 328 млн. лв., а малко по-късно отне и лиценза й за провеждане на игри със спортни залози. Това се случи броени дни след като хазартният бос се сдоби с обвинения и замина за Дубай, където се подвизава и досега.

Реклама

Искането за обявяването на "Еврофутбол" в несъстоятелност е подадено от "Ботел" ЕООД, притежавано от "Саневиан" ООД, в чиято управа влизат Стефан Найденов и синовете му Цветомир Найденов и Боян Найденов. Братята са бивши съдружници на Божков, но се превърнаха в основни свидетели в разследването срещу него.

Фирмата "Ботел" се жалва пред съда, че има да получава 21 795 лв. от букмейкърската компания във връзка с два договора за регионално представителство, сключени в края на декември 2019 г. С тях дружеството се заело да сътрудничи за провеждане на игрите със залагания в регионите София-изток и София-запад. Услугите са извършени в периода 28 февруари - 12 март 2020 г. На 24 март 2020 г. между двете страни е подписано споразумение, че парите ще бъдат изплатени в срок до 30 дни, но това така и не се е случило.

От "Еврофутбол" заявяват, че затрудненията да погасяват задълженията си към кредитори са временни и се дължат на това, че през 2020 г. от НАП без основание са събрани принудително от него парични средства в размер над 12 млн. лв. Сумата включва такси и лихви, които са били дължими към държавата в последните години. За събирането им е допуснато предварително изпълнение, а актът още се обжалва на втора инстанция.

Пред магистратите от букмейкърската компания не оспорват, че дължат 20-те бона на "Ботел". Затова съдът приема, че фирмата е легитимен кредитор, който има право да поиска фалита на "Еврофутбол". След това Темида се заема да установи финансовото положение на дружеството за спортни залози. За целта е изготвена съдебноикономическа експертиза. Тя изследва краткотрайните активи, с които би трябвало да се погасяват текущите задължения.

Специалистите са категорични, че в периода от края на 2014 до края на 2019 г. "Еврофутбол" е притежавал достатъчно активи, с които да може да заплати своите текущи задължения, и следователно не е бил в състояние на неплатежоспособност.

В осчетоводените краткотрайни активи са включени вземанията, които според управата на компанията произтичат от допуснато неоснователно обогатяване. Това са взетите от държавата близо 14 млн. лв. за дължими такси. След получени данни от НАП експертът установява, че букмейкърското дружество не е осчетоводило над 356 млн. лв. за данъци и осигурителни вноски. Така излиза, че към края на 2020 г. "Еврофутбол" дължи над 358 млн. лв., а разполага само с 1,7 млн. лв. Понеже липсва информация компанията да е подобрила финансовото си положение след лятото на т.г., съдът приема, че по отношение на "Еврофутбол" трябва да се открие производство по несъстоятелност. За начална дата на неплатежоспособността е посочена 14 февруари 2020 г.

Реклама

Съдът отчита, че към момента дружеството не разполага с краткотрайни активи, включително и с парични средства, с които да може да се разпорежда свободно и с които да бъдат покрити началните разноски по производството. Затова указва на кредиторите да внесат сумата от 6 бона по покриване на разходите. С постановеното прекратяване на дейността на "Еврофутбол" и обявяването му в несъстоятелност магистратите спират делото. Те отбелязват, че ако в рамките на година кредиторите не поискат възобновяване, производството ще бъде прекратено, а длъжникът - заличен. Решението не е окончателно и може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

През януари съдът обяви в несъстоятелност друга фирма, свързана с Васил Божков - "Ню Геймс", която оперираше с талончетата от моментните игри. Държавата търси 270 млн. лв. от дружеството. Появиха се и десетки милионери, които настояват да получат неизплатените им печалби.

Отказват на "Националната лотария"

Отказ да бъде обявен фалитът й получи през лятото "Национална лотария". Компанията се занимаваше с онлайн залагания върху резултати от спортни състезания и игрално казино. Според назначената финансова експертиза дружеството върнало 14 от общо 19 млн. лв. задължения и може да изплати дълговете си. За разлика от "Ню Геймс", чийто лиценз беше отнет, "Националната лотария" е просъществувала 1 г. повече и е оперирала със средства, обясниха запознати.

Реклама
Реклама
Реклама