Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10296260 www.bgdnes.bg

Венцеслав Стефанов: Хора около Бербатов давали пари в тоалетните на НДК

Митко се хвана за крака и отиде в "Манчестър Юнайтед", сега иска да управлява, да - ама не!

Кой е той

Венцеслав Стефанов (71) е президент на "Славия", в ръководството е от средата на 90-те години на миналия век. Дългогодишен член на Изпълкома на Българския футболен съюз. На последния конгрес на централата преди дни отказа вече да членува в него.

Реклама

- Г-н Стефанов, казахте, че опозицията в БФС е раздавала по 2-3 хиляди лева на глас. Откъде мислите, че са намерили толкова пари, нужна е доста голяма сума?

- Нали има бизнесмени при тях. Вижте кои ги подкрепят, имат си голям финансист в цялата организация. Но по мои сметки вероятно са дали повече пари, отколкото БФС похарчи за провеждането на конгреса. Да, сумата е доста сериозна.

- Откъде можете да сте сигурен?

- Познавам хора, които са готови да докажат, че са им предлагали пари. И това се случва в деня на избора, в тоалетните на НДК. Знаете ли защо настояваха да имат представители при броенето на бюлетините, което беше явно? Направиха това нещо, за да видят дали хората, на които са дали, наистина са гласували за тях, или само са взели парите. Защото и вечерта по хотелите са влизали и са търсили хора от клубовете. Това не са Бербатов, Стилиян и Мартин, а хора около тях. Двама сериозни хора, които познавам, единият е собственик на медия дори, другият мастит адвокат, които ми разказаха какви предложения са получили.

- Вие бяхте първият критик на Димитър Бербатов, когато обяви, че ще се бори за президентския пост в БФС, как го виждате сега?

- Казвал съм, че той предаде националния отбор в момент, когато беше много нужен. Всички помним още и какво се случи при загубата с 1:6 от Сърбия, когато едно момче се хвана за крака и каза "Ох, боли ме", а после отиде да играе за "Манчестър Юнайтед". Как същото момче да управлява БФС? Боби Михайлов беше президент тогава, а Бербатов, като ни биха сърбите, тръгна с Неманя Видич за Англия и игра за "Юнайтед", разсърди се. Бил сърдит на Данчо Лечков, ама Лечков не е България. Сега искал да управлява футбола, да - ама не.

- Вече не сте в Изпълкома, но през последните месеци много се говори за промени във футбола, а няма достатъчно яснота по тях, нещо конкретно и реалистично. Какво все пак трябва да се случи за по-добро бъдеще?

Реклама

- Аз съм вече над 70-годишен и не държа да бъда в Изпълкома. Хубаво е, че в него попаднаха Веско Балевски и Иван Василев - футболни хора. За някои други и аз като Наско Сираков ще се въздържа от мнение. Трябва да е ясно, че първото нещо е държавата да погледне към спорта. Трябва първо да се промени законът за спорта и след това всичко останало. Ако се дава на парче на един клуб по малко, на друг по малко, нищо няма да стане, няма да има промяна. Силно се надявам след предстоящите избори да бъде съставено правителство, което ще погледне наистина към спорта.

- В момента не е ли така? Не се ли дават пари на разни малки и аматьорски клубове по села и паланки за терени и някаква база, а на големите не се помага?

- Добре, че пак се прави нещо, а иначе? Иначе на магическата пръчка на Дейвид Копърфийлд ли да се разчита да промени всичко? Има една поговорка, че лозето не иска молитва, а иска мотика.

- Да, но не излиза ли, че има повече загриженост за клубове, които е спорно какво и доколко развиват, а големите софийски отбори, пловдивските и други са оставени сами да се оправят?

- В Пловдив имат късмет с кмет, който обича спорта, и вижте колко милиона заделиха за футбола, за стадионите там.

"Славия" не е взела нито една стотинка за всичките вече 27 години, откакто ние взехме клуба. При нас нещата и с базата, и с всичко са наред не защото някой ни е дал нещо даром, а защото се опитваме със собствени сили да правим нещата.

- Много критики се понесоха, че професионалните, аматьорските и клубовете по минифутбол имат по един глас. Трябва ли да се върне правилото, че тези от Първа лига имат по пет гласа, от Втора по три?

- Тези неща са залегнали в устава. За да се направи тази промяна, трябва да гласуват всички. А това се случва само на конгрес. Вие мислите ли, че може да се промени, когато малките клубове са някъде към 300-400, и как мислите, че те ще гласуват да им се отнемат правата?

- Къде е тогава разковничето всички да са доволни?

- Казах за държавната политика. Но не да се дават някакви пари, а да се изграждат съоръжения, да се обучават кадри. Само тогава биха станали нещата в спорта. Дадат ли се пари, те ще потънат неясно къде. Държавата трябва да изгражда базата и под неин контрол да се развиват спортовете, включително и футбола. БФС не е в състояние да направи това, тъй като няма такива задължения, няма и кадри, да не говорим за пари. Съюзът е регистриран по Закона за лицата и семействата с нестопанска цел, подчертавам. Това за милионите, дето идват от Европа и се харчат и не знам какво си става, е само прах очите. Хората, които са по-далеч от футбола, гледат, кокорят се и си си викат: "Леле, тия какви пари крадат там", ама то не е така.

Реклама
Реклама
Реклама