Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10301010 www.bgdnes.bg

Адвокат от криптоаферата с фараонката Ружа отърва кауша

Марк Скот се измъква от ужилените в OneCoin

Съдия Капрони отхвърли иска за изпиране на 400 млн. долара заради сбъркана юрисдикция

Адвокатът Марк Скот, който е заподозрян в подпомагане на кримиорганизацията на Ружа Игнатова OneCoin, успя да пребори иск срещу него, подаден от 69 потърпевши от криптосхемата за изпирането на 400 милиона долара през схемата на криптофараонката.

Реклама

Някогашният партньор на кантората Locke Lord Марк Скот спечели отхвърлянето на всички претенции на измамените инвеститори на кухата криптовалута OneCoin към него в щата Ню Йорк заради сбъркана юрисдикция.

В жалбата, подадена от потърпевшите, се твърди, че "адвокатите са отговорни за реализацията на измамата с OneCoin, като насочват парите на инвеститорите към офшорни фондове. Подлъгалите се да инвестират в кухата валута OneCoin загубиха стотици милиони, ако не и милиарди долари, поради участието на адвокати." Също е посочено, че "световноизвестната измама, при която българка, известна като криптофараонката, се обединява с маркетингова компания, за да продава на инвеститорите материали, които уж биха им помогнали да копаят за несъществуваща криптовалута, наречена OneCoin." Смята се, че именно Марк Скот е подпомагал трансакциите на инвеститорите да бъдат насочвани към офшорни сметки чрез банки в Ню Йорк. Това е и причината искът, подаден от 69 човека срещу адвоката, да бъде в Ню Йорк, а не във Флорида.

Окръжният съдия на САЩ Валери Капрони от Манхатън, която гледа делото срещу мастития адвокат, отхвърли иска с основанието, че ищците са изгубили всякакъв шанс да докажат тези твърдения за ролята на Марк Скот в понзи схемата на Ружа Игнатова. В мотивите на Капрони се казва, че щатът Ню Йорк няма юрисдикция върху Скот, тъй като той живее и работи в щата Флорида. Според съдия Капрони инвеститорите са допуснали "всякакви гафове" в аргументите си относно юрисдикция на щата Ню Йорк над Марк Скот.

Адвокатите на ищците твърдят, че Скот "несъмнено се е възползвал от Южния окръг на Ню Йорк", когато е премествал парите на OneCoin от банка в банка. Според устава на Ню Йорк защитниците на потърпевшите твърдят, че това е достатъчно за установяване на лична юрисдикция.

"Този случай продължава повече от две години, ищците са имали съдействието на свидетел, който е играл централна роля в схемата OneCoin. Твърденията за юрисдикцията на Ню Йорк в делото за схемите са обречени на множество нарушения на закона и следователно допълнителното откриване на доказателства не би излекувало дефектите в иска", пише Капрони в официалното си становище.

Строгата съдийка Валери Капрони отхвърли не само иска на ищците срещу Марк Скот, но и този срещу Bank of New York Mellon Corp (BNY Mellon) за предполагаемо подпомагане на изпирането на пари на OneCoin. Капрони каза, че "в иска на ищците срещу BNY Mellon се твърди, че банката е по-скоро жертва на измамата, а не пряк участник в криптосхемата".

Реклама

Както "България Днес" написа само преди месеци, отделът за финансови престъпления на полицията в Сейшелските острови беше помолен да разследва множество трансакции, извършени от Ружа Игнатова преди 3 години. Това е най-мащабният превод на криптовалута в историята, коментират разследващите. Той включва трансфер на 230 000 биткойна, пари и имущество. Всички трансакции са на стойност над 10 милиарда долара и са направени между Игнатова и различни конфедерации през 2018 г. Прехвърлянето е извършено с нотариално заверени пълномощни.

Разследването на отдела за финансови престъпления на Сейшелите стартира след многобройни искове, подадени от жертви на схемата в Лондон, Дъблин и Брюксел срещу организацията OneCoin. Исковете на измамените с милиони бяха подадени, след като наскоро в банкови сметки в Дубай бяха открити 500 милиона долара плячка на престъпната организация на русенската аферистка.

 Игнатова и шейхът от Дубай

През 2016 г. Ружа Игнатова продаде някои от огромните си активи за 230 000 биткойна, които изпра две години по-късно през различни конфедерации на Сейшелските острови, както писа вестникъг.

Милиардите в криптовалута й бяха платени от Негово превъзходителство шейх Сауд бин Фейсал ал Касими - член на емирско кралско семейство от Дубай. В замяна на криптовалутата Ал Касими е получил пълномощно, даващо му контрол върху портфейла на OneCoin - върху замразени банкови сметки, компании и недвижими имоти.

Реклама
Реклама
Реклама