Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10309749 www.bgdnes.bg

Митко Горнобанския върти черпака в Софийския затвор

Смени испанската с килия в родината

Димитър Георгиев от "Килърите 2" реално е реабилитиран, застъпва се спецпрокуратурата за известния автоджамбазин

Испански решетки с килия в Софийския затвор смени известният автоджамбазин Димитър Георгиев - Митко Горнобанския! Крими героят, подсъдим с "Килърите 2", се е завърнал тихомълком у нас, за да излежи присъдата си от Испания, научи "България Днес".

Реклама

След като се озовава на родна земя, Горнобанския иска признаване на 6-годишната му присъда от Пиренеите. Софийският градски съд приема наказанието му за изпълнение у нас. С решението осъденият остава без книжка за 11 месеца.

Прочутият автокрадец влиза зад стените на затвора. Там става готвач и започва да приготвя храната за съкилийниците си. Той се примолва на спецсъда да обедини няколкото му присъди и да му наложи общо наказание.

"Моля съда единствено, ако може, да ми се измени режимът, тъй като аз достатъчно време съм търпял тази присъда. Бях със строг режим в Испания, който съм го свалил. Искам, ако може, да не ми се завишава наказанието и да ми се измени режимът, тъй като под строг режим не мога да изпълнявам затворническия план. В момента в затвора работя като готвач", проговаря Горнобанския пред съда.

За него се застъпва спецпрокуратурата, като настоява да не му се увеличава наказанието. "Той е осъждан не само по тези две цитирани осъждания, но и по стари присъди, но голяма част от тях са за период доста далечен във времето и Георгиев реално е реабилитиран", изтъкват от държавното обвинение.

Съдът обединява наказанията на Горнобанския в едно по най-тежката му присъда от Испания - 6 г. затвор. Освен това Темида открива, че извън кумулацията остава стара 3-годишна присъда, която крими героят ще трябва да изтърпи отделно.

Първоначално Митко Горнобанския е погнат и за грабеж от 2006 г. в съучастие с известния люлински апаш Джиджи и други. Той дава обяснения на 4 пъти - през 2013 и 2015 г., но това не помага с нищо на разследващите и тези обвинения не намират място в обвинителния акт. Затова остава да отговаря само за участие в престъпната група, наречена "Килърите 2". За нейни босове са спрягани Валентин Янев - Вальо Бореца и ММА боецът Мартин Антов. Процесът се точи от началото на 2016 г. Липса на доказателства понижава обявената като страховита организация за мокри поръчки и убийства до обикновена група за обири и грабежи.

Реклама

През август с.г. Митко Горнобанския е спипан с небезизвестния крими герой Чавдар Омайски-Капитана, докато се опитват да задигнат колата от столичния кв. "Лагера". Двамата са заловени на местопрестъплението, като Горнобанския е бил отцепка, докато аверът му хаква системата на автомобила. Дежурен патрул ги хваща, Капитана отваря вратата на опела, с която удря единия униформен, и хуква да бяга. "Старши, дай докато сме сами, да оправим нещата, в джоба си имам голямо количество пари, да не излезе така, че съм с Чавдар и ръкавиците в тревата да изчезнат", предлага Горнобанския на другия полицай.

Пред Темида той се оправдава, че не е вършил престъпление, а е отишъл на помогне на приятел, който му се обадил в 4 ч. сутринта и го помолил да го закара да си купи лекарства. Версията не минава и джамбазинът е осъден на 3 г. решетки. Към наказанието му се прибавят още 3 години от стара условна присъда от Кърджали за отнемане на МПС. В досието на апаша фигурира и условна присъда от година за промъкване в чужда собственост.

След провала с опела Митко Горнобанския изчезва и затлачва процеса срещу "Килърите 2". Разпити на ключови свидетели се провеждат в негово отсъствие, заради което адвокатите възразяват. Налага се съдия Иво Хинов да пише преюдициално запитване до Съда на ЕС. Европейските магистрати са категорични, че правата на Горнобанския няма да се нарушат, ако той е представляван от упълномощен адвокат, уведомен е за извършените в негово отсъствие действия и при желание те бъдат преповторени.

Междувременно разследващите издават европейска заповед за арест с искане за предаването на Димитър Георгиев и придвижват процедура за трансфера му у нас. Докато тече комуникацията между властите на двете страни, делото е на косъм от спиране заради липсата на Горнобанския. Магистратите се опасяват, че това може да създаде опасност останалите подсъдими да духнат.

Отначало

След 4 г. влачене на първа инстанция, спиране, писане до Европейския съд, подновяване и разпити на свидетели се оказва, че процесът трябва да започне отначало. Причината е, че един от съдебните заседатели е станал общински съветник в София на последните местни избори. Заради изискването на закона за несменяемост на съдебния състав се налага рестарт.

Реклама
Реклама
Реклама