За година светът харчи двойно повече ток за биткойни, отколкото в България изобщо

Приятел
Автор: Димитър Мартинов

За година светът харчи двойно повече ток за биткойни, отколкото в България изобщо

Енергията е 91 терават часа, ръстът за последните 5 години - десеторен

Цената на тока на борсата постоянно се повишава и удря рекорди, а продажната цена с ден на доставка днес е 370 лв. Същото е и с биткойните, които се търгуват за 62 000 долара единия. Двете са адски свързани, тъй като добиването на криптовалутата изисква огромно количество енергия. Всъщност електричеството, изразходвано за добиване и процеси с биткойни за една година е двойно на това, което България потребява за 12 месеца. Докато у нас се консумират между 40 и 48 тераватчаса, за копаенето на криптовалутата се изразходват 91 тераватчаса.

Числото е толкова голямо, че освен от консумацията на България е повече и от тази на страни като Нидерландия и Дания например. Всъщност

само за добив на

криптовалути

отива 1/20 от

годишната

консумация на

електричество

Процесът по добива им, наречен копаене, изисква изчислителните мощности на компютъра ви да валидират математически задачи. Колкото по-голям е приносът ви, толкова повече биткойни ще получите в рамките на всеки 10-минутен цикъл, при който се генерират 6,25 единици от криптовалутата.

Всъщност точно заради борбата кой ще има по-голям принос и ще получи повече от струващите над 62 хил. долара за 1 биткойн, процесът изисква толкова голяма консумация на електричество. Решаваните уравнения служат за т. нар. протокол за доказателство за работа. Той се използва и за валидирането на трансакции, без значение дали трансфер на биткойни от един портфейл в друг, или за традиционна валута.

“Доказателството за работа” е сред основополагащите принципи на най-известната криптовалута, създадена през 2008 година от анонимна личност или група, известен като Сатоши Накатомо, стремяща се към децентрализирана дигитална валута.

Системата е проектирана така, че на всеки 10 минути мрежата награждава с биткойни тези, които успешно са наредили пъзела.

С увеличаването на цената на биткойна обаче интересът към придобиването му се засили, както и потреблението на електричество. Докато през 2010 година криптовалутата можеше да се добива с обикновен компютър, още на следващата година се появиха специализираните копачки.

Идеята е, че те са по-мощни и решават повече задачи за 10 минути. Самата система пък е проектирана така, че колкото повече копачи има, толкова по-трудни стават уравненията.

Затова днес ви трябват специализирани копачки, разположени в огромни пространства, както и специално охлаждане, за да не прегреят постоянно работещите машини. Това е и причината добиването на биткойни да се практикува основно в големи дейта центрове от корпорации или групи хора.

Всъщност

основните играчи

са 7 групи. Те

притежават

близо 80%

от цялата

изчислителна

мощност

в мрежата. Те се събрали, след като осъзнали, че им е по-изгодно да обединят усилия и да получават по 10 долара на ден, вместо 50 хиляди за 10 години.

Самото копаене се случва в целия свят, често там, където има евтина електроенергия. В продължение на години Китай бе водещият играч, макар че в последно време започна да изпитва спадове заради правителствени регулации. Пазарният дял на източната страна е спаднал до 46% през април тази година, а само преди 24 месеца бе 75%. От това се възползваха играчите в САЩ, които са увеличили дела си четирикратно до 16%.

Друг сериозен играч е Иран. Страната използва запасите си от петрол, за да смъкне разходите за електроенергия. Koпaенето на криптовалутата е сред важните начини, по които блокираният oт caнкции на САЩ Иpaн ycпявa дa cи нaбaви дocтъп до чуждестранна вaлyтa. Cпopeд изчисленията електричеството, необходимо зa изкопаването на криптовалутата, възлиза нa 10 милиона барела cypoв пeтpoл, или oкoлo 4% oт гoдишния дoбив на страната. Цената на тока не е висока, тъй като страната е най-големият производител на природен газ в света. От 2019 г. Техеран призна добива на виртуалните пари за легитимно и доходоносно бизнес начинание. Така копачите, които ги добиват, плащат по-висока цена за ток, но чувствително по-ниска от тази в останалата част на света. Врътката е проста - Иран извежда енергийните си резерви по света, като ползва петрола си за производство на електроенергия. Тя се превръща в биткойн чрез действията на “миньорите” в Иран. По този начин Иран получава непряка експозиция на своите петролни резерви чрез потенциални купувачи и потребители на биткойн, които разполагат центровете си там.

А копачите в цял свят са толкова много, че от 2016 г. досега има десеторен скок на консумацията на електричество, използвана за добив на криптовалути, докато достигне сегашните нива от 91 тераватчаса годишно. За сравнение, цялата консумация на енергия от “Гугъл” е 12,2 тераватчаса, като приблизително 200 тераватчаса се използват от всички центрове за данни в света, с изключение на тези, които копаят биткойни, според анализатора Джордж Камия от Международната агенция за енергията (МАЕ).

МАЕ дори прогнозира, че ситуацията може да се влоши още повече, защото ако “миньорите” използват най-енергоемкото оборудване, то

потреблението

може да скочи

до 500 теравата 

Именно заради тока, както и копачите, които използват електричество, добито от твърдо гориво, на 12 май Илон Мъск заяви, че спира приемането на биткойните за закупуването на електромобилите му “Тесла”. “Ние сме загрижени от бързо нарастващото използване на изкопаеми горива за добив на биткойни и трансакции, особено въглища, които имат най-лошите емисии от всички горива”, каза Мъск. И добави, че производителят на електрически автомобили няма да продаде нито един от своите биткойни, които закупи през февруари и така повиши цената им. Вместо това възнамерява да ги използва за трансакции веднага щом добивът на криптовалути премине към използване на по-устойчива енергия.

Какви са обаче вариантите това да стане? Някои криптовалути ползват друга система за валидиране на трансакции. При нея вместо доказателство за работа, за доказателство се разчита на достатъчно монети. Това може и да е ефективно. Най-вероятно обаче няма да се наложи, защото хората, които държат биткойни, вече са вложили много пари, за да са релевантни на сегашните условия и нямат интерес те да се променят.

Заради цената му у нас се добива с крадено електричество 

Заради високата цена на тока за добив на биткойни у нас често хващат копачи, които използват краден ток. 

Рекордьорите са Светослав Петлето и Костадин Косъма, които през миналата година задигнаха електроенергия, оценена на 2,5 млн. лв. Те бяха наели бившия обувен завод в Кюстендил. За месеца, в който копали биткойни, успели да изразходват енергия колкото целия град за 30 дни. След като бяха заловени, прокуратурата конфискувала битпортфейла им, но тъй като няма ключове за него, не знае сумата, която съдържа портмонето. Месец след това други бандити на криптовалута бяха заловени в Пловдив, а след това - и в три варненски села.

Най-голямата хващана сума, добита с краден ток, пък е на биткойни за 1,2 млн. лева. Те са открити в портфейла на 30-годишния Цветан Момчев, хванат с хале в с. Хераково. Криптовалутата е 40 биткойна, а сумата е сметната спрямо курса от декември м.г., когато един биткойн се търгуваше за 30 712 лв. За сравнение днес една монета се оценява на над 107 хиляди лева.

Самият Момчев твърди, че няма общо с фермата, а е натопен от сина на пловдивски транспортен бос. Засега нито един от двамата не е обвинен.

Меди в любовен триъгълник

Меди в любовен триъгълник

Фолкаджията въртял плеймейтките Моника Валериева и Марина Борисова наведнъж В любовен триъгълник се забърка най-актуалният фолкаджия Меди. Тайни секси чатове с изкусителна плеймейтка показват, че един от най-актуалните изпълнители в лекия жанр е имал горещи срещи не само с Моника Валериева. Така любимецът на голяма част от женската половина се

Топастроложката Алена пред "България Днес":  В автобуса е имало много негативна енергия

Топастроложката Алена пред "България Днес": В автобуса е имало много негативна енергия

Шофьорът е бил уморен и изнервен, пътниците са спорели помежду си  Съчетанието между път, който е всичко друго, но не и магистрала и огромно напрежение и тихи скандали в автобуса са предизвикали катастрофата на магистрала "Струма". Това обяви пред "България Днес" топастроложката Светлана Тилкова - Алена по повод трагедията

Каскадьор №1 Иво Долапчиев: Мантинелата е срязала и запалила резервоара

Каскадьор №1 Иво Долапчиев: Мантинелата е срязала и запалила резервоара

Автобусите да станат като самолетите - стюардеси да следят за коланите и да казват къде е копчето за аварийно отваряне на врати Резервоарът на автобуса най-вероятно е бил срязан и запален от първата (дясна) мантинела, върху която покойният шофьор връхлита във фаталната нощ срещу вторник. Хлъзгавият и мокър път, съчетан с по-висока скорост

Звездата от "Братя" Алекс Иванов: Учих се от Васил Илиев да играя мафиот

Звездата от "Братя" Алекс Иванов: Учих се от Васил Илиев да играя мафиот

Мария Бакалова не отвори пътя на българските актьори към Холивуд, а само своя Кой е той? Алекс Иванов е новата звезда от телевизионния екран. Актьорът играе мафиотския бос Александър Акарди-Сандо в хитовия сериал "Братя". Иванов е на 28 години. Учи в НАТФИЗ. - Алекс, от екоактивиста Мартин в "Ол инклузив" се превърнахте в мафиот в "Братя"

Учителки от Хисаря съживяват семейните християнски традиции

Учителки от Хисаря съживяват семейните християнски традиции

Правят книжка с бабини гозби, обличат децата в носии в градината Детски учителки в Хисаря съживяват традициите на християнското семейство. Краси Кисьова и Мария Златилова демонстрираха как с желание, воля и всеотдайност могат да посвещават малчуганите в детската градина в битието на старите българи от едно време

Мис Силикон: Добре е да си любовница!

Мис Силикон: Добре е да си любовница!

"В днешно време в доста отношения позицията на любовница е по- удобна, защото, както знаете, любовниците са по-желани и по-добре финансово осигурени. Следователно си струва да бъдеш такава. А не да си вързана вкъщи, да переш мръсни чорапи и да си затваряш очите, не съм от този тип момичета. Случвало се е един път"

Актуално

Птици в двигателя върнаха самолет на "Луфтханза" от пистата на летище София

Птици в двигателя върнаха самолет на "Луфтханза" от пистата на летище София

Самолет на немската авиокомпания „Луфтханза“, който е трябвало да излети в 7:00 часа от Терминал 2 на летище София, се е принудил да се върне обратно от пистата заради птици, които са влезли в двигателя.  Пилотът е обяснил на пътниците, че три птици са ударили самолета. Имало е повредена перка.  Всички пасажери са пренасочени за други полети

Кубрат Пулев нокаутира американец още в първия рунд в новия формат "Триадна"

Кубрат Пулев нокаутира американец още в първия рунд в новия формат "Триадна"

Кубрат Пулев спечели първия си бой в новия формат "Триадна" , като нокаутира Франк Мир в последната секунда на първия рунд на галата в Тексас, организирана от "Трилър". Българинът, който е двукратен претендент за световната титла при супертежките, започна от самото начало да вкарва тежки удари в главата и тялото на съперника

1218 новозаразени , 47 починали

1218 новозаразени , 47 починали

1218 са новите заразени с коронавирус за последните 24 часа. Това са 4,86% от тестваните. От тях 82,10% са неваксинирани, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 25 020 теста (от които 4890 PCR и 20 130 антигенни). Така процентът на положителни проби намалява от 7,71% в четвъртък и 6,12% в петък на 4,86% в събота

Журито се провали - Тото се показа под маската на Камъка

Журито се провали - Тото се показа под маската на Камъка

Във финалния сблъсък тази събота в шоуто "Маскираният певец" се оказа, че зрителите на "Нова телевизия" най-слабо са подкрепили Камъка. От костюма се показа Тото от "СкандаУ". Журито следователи: Марта Вачкова, Алекс Раева, Владо Пенев и Азис, не познаха кой се крие под маската. Техните предположения бяха за актьорите актьорите Александър и Наум

Външно препоръча да не се пътува до южна Африка

Външно препоръча да не се пътува до южна Африка

Министерството на външните работи препоръча да се избягват пътуванията до Южна Африка заради новооткрития вариант на коронавируса Омикрон. "По информация на посолството ни в Претория заради новооткрития вариант на COVID – 19 - Омикрон голяма част от авиокомпаниите, които оперират от и до Република Южна Африка и страните от региона като Ботсуана

Не пропускай

Адел оглави британските класации за албуми и сингли

Адел оглави британските класации за албуми и сингли

Певицата Адел оглави британските класации за албуми и сингли, съобщиха световните информационни агенции, като цитираха официалната компания, която следи продажбите и съставя чартовете. Изпълнителката си осигури първенството с новата тава "30", излязла на пазара на 19 ноември. От албума на Адел за периода на отчитане са продадени 261 000 копия

Фенки налазиха полицай

Фенки налазиха полицай

С новопридобитата си слава трябва да се справя Стоян Димитров. Полицаят, който стана известен в "Игри на волята", макар и с униформа, бе разпознат от свои почитателки. Те веднага обградиха мачото и го засипаха с въпроси, на които Димитров любезно отговори. Cнимки: България

"Модерна" създава бустер ваксина срещу новия щам на COVID-19

"Модерна" създава бустер ваксина срещу новия щам на COVID-19

Американската компания "Модерна" работи върху по-мощна бустер ваксина, която може по-добре да защити организма срещу нови мутации в коронавируса, като наскоро открития щам Омикрон. Това се казва в прессъобщение, публикувано от компанията в петък. "Модерна" ще се движи бързо с разработването на специален бустер вариант за щама Омикрон"

Драго и София по-щастливи от всякога

Драго и София по-щастливи от всякога

Щастие излъчват Драго Симеонов и половинката му София Маринкова. Неспиращите папараци на "България Днес" уловиха журналиста и актрисата на обиколка из софийските улици, на която и двамата изглеждаха супер весели. Маринкова дори бе в закачливо яке с червени мотиви, вероятно заради идващите коледни празници

Проф. Радостина Александрова: Ще има пета вълна на ковид

Проф. Радостина Александрова: Ще има пета вълна на ковид

Ще има пета вълна на ковид, но не може да се каже кога. Докато има хора, които нямат имунитет, понеже не са ваксинирани и не са преболедували, коронавирусът ще се разпространява. Това е мнението на вирусологът проф. Радостина Александрова. В сутрешния блок на Нова тв тя заяви, че този вирус показва колко е агресивен и упорито търси как да се