Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10313364 www.bgdnes.bg

COVID-19 удари бизнеса на Весо Брадата

Живее в луксозни имоти, посича го Темида

Ресторантът му едва оцелява в пандемията, изтъква защитата, за да измоли по-ниска гаранция

COVID-19 удари бизнеса на Веселин Денков - Весо Брадата! Доходите от ресторанта на подсъдимия, познат и с прякора Воденицата, значително са спаднали заради пандемията! С този мотив защитата му иска да му бъде определена по-ниска гаранция, научи "България Днес".
Почти година изкара зад решетките бизнесменът и любим на миската Ивайла Бакалова. След това той направи разкрития за корупция в съдебната система и беше пуснат под домашен арест. Наскоро спецмагистратите му определиха парична гаранция от половин милион лева, но Денков се ожали, че му е непосилна и не може да я внесе. Затова Апелативният спецсъд намали мизата за свободата му на 100 бона.
Този размер също се оказва прекален за джоба на подсъдимия кръчмар. В началото на октомври първата инстанция е намалила с три четвърти гаранцията до 25 хил. лв. Мотивите са продължителният срок на задържане, намалялата опасност от извършване на престъпление и доброто процесуално поведение.
Прокуратурата протестира заради тежките обвинения и обществената опасност на престъпленията. Делото се води срещу 9 подсъдими, погнати като престъпна група. За тартори са сочени Денков и известният люлинчанин Ивайло Георгиев - Иво Пифа. Според разследващите те са действали от 2018 до края на август 2020 г. в София, като са се занимавали с рекет и лихварство. Шашмите са ставали през заложната къща на Пифа с пари на Брадата. Като финансист на схемата беше спряган хазартният бос Васил Божков, но доказателства за тези твърдения няма.
Веселин Денков не се е отклонил от домашния си арест, макар и многократните разрешения за провеждане на рехабилитационни услуги. Освен това няма опасност да се укрие, защото той е пристигнал в България, за да участва в наказателното производство и да докаже своята невинност, отбелязва защитата.
Денков е в обективна невъзможност да внесе сумата, тъй като всичките му банкови сметки са запорирани, а по сигнал от прокуратурата БНБ е отнела лиценза за работа на "Маршал Кредит Груп" ООД и фирмата е заличена от регистъра на кредитните институции, обяснява още адвокатът.
Магистратите не се трогват от финансовите неволи на бизнесмена. Несъстоятелно е възражението, че му е невъзможно да внесе гаранцията, защото това противоречи на материалите по делото. От тях се установява, че Денков има значителни доходи и живее в луксозни имоти, изтъкват съдия Галя Георгиева и колегите й. Те припомнят, че подсъдимият ресторантьор е променил адреса, на който търпи домашния си арест. Наред с това според съдебната практика размерът на паричната гаранция може да бъде внесен от трето лице, имащо възможността да осигури паричните средства, коментират служителите на Темида.
Според тях с пропорционална марка подсъдимият може да бъде дисциплиниран към добро процесуално поведение. Размерът на гаранцията е съобразен с имотното състояние на Денков, както и с упражнявания от него доходоносен ресторантьорски бизнес и бизнес, свързан с кредитиране, преди неговото задържане, а както беше посочено по-горе, същият живее в луксозни имоти, заключва съдът. Така по силата на окончателното му определение Весо Брадата ще трябва да внесе 100 бона, ако иска да е свободен.
Заедно с него за по-лека мярка се примолва и Сашо Георгиев, синът на Иво Пифа. Спецсъдът го пуска от домашен арест срещу 10 бона гаранция. Втората инстанция не е съгласна и го оставя вкъщи между четири стени.
Причината е, че и той е обвинен за тежки умишлени престъпления и според опасенията на прокуратурата може да извърши нови такива. Сашо Георгиев е закопчан в края на август 2020 г. и прекарва в килията малко над година. Защитата му се оплаква от високата гаранция, като изтъква, че доходите на младежа към момента на ареста му са били два пъти по-ниски от средно месечното възнаграждение за София, което според НСИ за септември 2021 г. е в размер на 2052 лв. Така или иначе на наследника на Пифа няма да му се налага да си бърка в джоба, тъй като остава под домашен арест.


     Други обвинения

Участието в лихварска банда не е единственото престъпление, за което Веселин Денков е изправен пред Темида. Срещу него се води дело за изнудване, заведено от финансовата аферистка Станка Марангозова. По него отговаря заедно с духналия Иво Масларов. Съпроцесникът му изчезва покрай убийството на Марангозова, за което и двамата с Денков са подпукани от разследващите. На съд са дадени и ексслужителят от НСО Борис Иванов и соченият за килър Петър Костов-Стъкларя.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама