Отец Илия Илиев от село Мърчаево: Свети Иван Рилски направи чудо с мен

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Отец Илия Илиев от село Мърчаево: Свети Иван Рилски направи чудо с мен

Обещах му да стана свещеник, ако се излекувам, и сега помагам на другите

Кой е той

Отец Илия Илиев от Мърчаево служи повече от 10 години в селото. Той е женен за Жоржета Илиева, богослов. Двамата се грижат за храма и душите на енориашите. Десетки са чудесата, които се случват благодарение на отчето, откакто той и жена му са в селото. На празника на Иван Рилски отец Илиев винаги си спомня с любов за първия обет, който е направил към светеца на Рилския манастир.

- Отец Илия, какъв беше вашият път към вярата?

- Накратко - бях спортист, но претърпях тежка травма на крака. Медицината се оказа безсилна пред заболяването ми и дадох обет пред мощите на свети Иван Рилски да стана свещеник, ако оздравея. И се случи чудо. Кракът ми се излекува. Тогава дадох първия си обет в Рилския манастир и всеки път с любов си спомням за всичко, което се случи. Когато дойдохме тук с жена ми, облагородихме двора, започнахме да събираме децата за неделно училище, защото църквата е и благовестие преди всичко. И да ви кажа този добър пример успя да отвори сърцата на всички и те почнаха да идват. Децата са грижа на моята съпруга Жоржета Илиева, която е богослов. Тя им преподава уроци по вероучение. Както се казва - каквато ти е вярата, такъв ти е животът.

- Местните разказват за знаменията, които се случват, откакто сте в храма - угрижени намирали изход от неволите си, болни оздравявали.

- В нашето село престъпност няма. Всъщност не съм направил кой знае какво, просто си изпълнявам свещеническите задължения. Истинско чудо е, че хората тук са задружни и взаимно си помагат. Чудото не го върши човек, а Господ. А понякога чудесата стават, когато се обърнем с искрена молитва именно за да получим и вяра. Не е задължително да бъдем абсолютно вярващи, някой път просто чудесата се случват, за да можем да повярваме в тях. Раждането на моята дъщеря на 31 декември 2000 г. също е чудо, защото със съпругата ми не можехме да имаме деца, докато не станах дякон.

- Вярно ли е, че Учителя Петър Дънов, който до смъртта си е живял в селото, малко преди да издъхне, посочил, че доброто ще слезе от астралния свят именно през вашето селце и ще се влее в България.

- Вярно е. Тук по време на бомбардировките над София през 40-те години е живял той. Тук се пази и чудотворна икона на Светеца воин. Върху старото изображение личат 9 дупки от куршуми. Светотатството е извършено преди доста години, след идването на комунистите на власт през 1944 г. Знаят се имената на хората, решили да се гаврят със светеца. След като простреляли иконата, за да демонстрират силата на червената власт, с тях се случили странни неща. Били наказани да изживеят мъките, на които бил подложен и светецът заради Христовата вяра. Всички, които вдигнали ръка срещу святата иконата, били прокълнати свише да нямат челяд. Почти всички, стреляли срещу иконата на свети Георги, останали кой без един, кой и без двата крака. Всъщност нещастията, застигнали мъжете, били същите, които самият светец понесъл заради своята вяра. Имали са доста точен мерник, защото всички уцелили иконата. Само че никой не е успял да порази тялото на светеца. Дори един от куршумите, който на пръв поглед изглежда, че пронизва светеца, всъщност минава между ръката и тялото му. Иначе е вярно, че храмът е на най-високото място в селото и наистина като че ли свети Георги пази входа на София отгоре, за да може всички гости на София и местните жители, които се прибират в града, да бъдат благословени и добре дошли.

- Как ни спасява църквата в тези пандемични времена, отче?

- С това, че тя ни облагодатява, тя ни кара да бъдем разумни. Първо трябва да погледнем в себе си. Ние сме Божии съработници и проводници, а не разпоредници с Божията благодат. Само Бог може да ви помогне, а това зависи от вашето отношение към него. Сам той казва: "Твоята вяра те спаси!". Когато се изправите пред проблем, вгледайте се най-първо в себе си, а не бързайте да вините някой друг, защото ако не сте прави, слагате двоен грях върху си. Без участие в църковния живот няма как да се ползвате от Божията благодат. Без самонаблюдение, покаяние и изповед, тя също няма да ви е от полза.

- А как да се отблагодарим на Господ?

- За препоръчване е при вътрешна необходимост от благодарност за необяснимата и неизразима Божия милост, която ни е оказана при чудното ни избавяне от каквото и да било зло обстоятелство: бедствие, болест, катастрофа, да се обръщаме към Бога с "благодарствен молебен", който може да бъде съчетан и с "благодарствена трапеза". В този ред на мисли е уместно понятието "курбан" да бъде заместено с "братска трапеза", израз от апостолско време и при всички други случаи, като например храмовите празници.

- Четете ли молитви против стрес на хората?

- Всеки ден, непрекъснато. Свещеникът трябва да е психолог и не напразно е застъпена тази тема като изучаване. Мисля, че добре се справяме, хората не са чак толкова стресирани, има коронавирус, да, но не бива човек да умира в страх. Смъртта не е умиране тотално. Така трябва да се гледа на нещата, по-скоро ще умрат повече хора от страх, отколкото от самото заболяване. Има и други неща, от които се страхуваме и трябва да се пазим.

- Как ще коментирате струпването на много хора по празниците, сега има нови мерки на правителството?

- Това е лекарска заповед, ние се грижим за духа на хората. Когато се спазват мерки, не виждам какъв е проблемът. Господ пази всеки, който се обръща с молитва към него, но искайте, не бива да стоите и да чакате да ви се даде. Както се казва - бебето се разплаква, когато е гладно, и майката го храни. Така е хубаво и човек да се обръща към Бога не само когато има нужда от помощ, а винаги. Трябва да бъдем в общността - в църквата, там, където ходят всички хора заедно, да се молим един за друг, не само индивидуално. Защото във всеки един от нас съществува частицата от Бог. Това ни прави вярващи братя и сестри, защото Бог ни създаде от едно и също нещо, от една и съща материя сме всички. И заради това трябва да се уважаваме.

- Извади ли пандемията най-лошото от българина?

- Напротив, наблюдавам, че всички станахме по-уважителни един към друг и съпричастни. Болката ни обединява. Аз самият станах свидетел на чудо преди дни. Мой енориаш, когото сънувах, отидох да го видя, защото не бях го виждал с дни и не знаех, че е карантиниран, жена му е болна. Решихме да направим молитва на място, той се учуди откъде знам, че е болен, а аз го сънувах. И след молитвата им се размина на семейството. Живи и здрави са. Всеки ден ставам свидетел на чудеса.

- Идват и постите. Важна част ли са те от "изчистването" на душата, може ли само с молитва да се случи това?

- Както самият човек му идва, това да направи. Християнинът е постоянно на пост - трябва да се пазим от греха най-вече. Това е най-важното. Това е същността на поста. Ако ти се пазиш от греха, душата ти ще е чиста.

Меди в любовен триъгълник

Меди в любовен триъгълник

Фолкаджията въртял плеймейтките Моника Валериева и Марина Борисова наведнъж В любовен триъгълник се забърка най-актуалният фолкаджия Меди. Тайни секси чатове с изкусителна плеймейтка показват, че един от най-актуалните изпълнители в лекия жанр е имал горещи срещи не само с Моника Валериева. Така любимецът на голяма част от женската половина се

Топастроложката Алена пред "България Днес":  В автобуса е имало много негативна енергия

Топастроложката Алена пред "България Днес": В автобуса е имало много негативна енергия

Шофьорът е бил уморен и изнервен, пътниците са спорели помежду си  Съчетанието между път, който е всичко друго, но не и магистрала и огромно напрежение и тихи скандали в автобуса са предизвикали катастрофата на магистрала "Струма". Това обяви пред "България Днес" топастроложката Светлана Тилкова - Алена по повод трагедията

Каскадьор №1 Иво Долапчиев: Мантинелата е срязала и запалила резервоара

Каскадьор №1 Иво Долапчиев: Мантинелата е срязала и запалила резервоара

Автобусите да станат като самолетите - стюардеси да следят за коланите и да казват къде е копчето за аварийно отваряне на врати Резервоарът на автобуса най-вероятно е бил срязан и запален от първата (дясна) мантинела, върху която покойният шофьор връхлита във фаталната нощ срещу вторник. Хлъзгавият и мокър път, съчетан с по-висока скорост

Звездата от "Братя" Алекс Иванов: Учих се от Васил Илиев да играя мафиот

Звездата от "Братя" Алекс Иванов: Учих се от Васил Илиев да играя мафиот

Мария Бакалова не отвори пътя на българските актьори към Холивуд, а само своя Кой е той? Алекс Иванов е новата звезда от телевизионния екран. Актьорът играе мафиотския бос Александър Акарди-Сандо в хитовия сериал "Братя". Иванов е на 28 години. Учи в НАТФИЗ. - Алекс, от екоактивиста Мартин в "Ол инклузив" се превърнахте в мафиот в "Братя"

Учителки от Хисаря съживяват семейните християнски традиции

Учителки от Хисаря съживяват семейните християнски традиции

Правят книжка с бабини гозби, обличат децата в носии в градината Детски учителки в Хисаря съживяват традициите на християнското семейство. Краси Кисьова и Мария Златилова демонстрираха как с желание, воля и всеотдайност могат да посвещават малчуганите в детската градина в битието на старите българи от едно време

Мис Силикон: Добре е да си любовница!

Мис Силикон: Добре е да си любовница!

"В днешно време в доста отношения позицията на любовница е по- удобна, защото, както знаете, любовниците са по-желани и по-добре финансово осигурени. Следователно си струва да бъдеш такава. А не да си вързана вкъщи, да переш мръсни чорапи и да си затваряш очите, не съм от този тип момичета. Случвало се е един път"

Актуално

Птици в двигателя върнаха самолет на "Луфтханза" от пистата на летище София

Птици в двигателя върнаха самолет на "Луфтханза" от пистата на летище София

Самолет на немската авиокомпания „Луфтханза“, който е трябвало да излети в 7:00 часа от Терминал 2 на летище София, се е принудил да се върне обратно от пистата заради птици, които са влезли в двигателя.  Пилотът е обяснил на пътниците, че три птици са ударили самолета. Имало е повредена перка.  Всички пасажери са пренасочени за други полети

Кубрат Пулев нокаутира американец още в първия рунд в новия формат "Триадна"

Кубрат Пулев нокаутира американец още в първия рунд в новия формат "Триадна"

Кубрат Пулев спечели първия си бой в новия формат "Триадна" , като нокаутира Франк Мир в последната секунда на първия рунд на галата в Тексас, организирана от "Трилър". Българинът, който е двукратен претендент за световната титла при супертежките, започна от самото начало да вкарва тежки удари в главата и тялото на съперника

1218 новозаразени , 47 починали

1218 новозаразени , 47 починали

1218 са новите заразени с коронавирус за последните 24 часа. Това са 4,86% от тестваните. От тях 82,10% са неваксинирани, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 25 020 теста (от които 4890 PCR и 20 130 антигенни). Така процентът на положителни проби намалява от 7,71% в четвъртък и 6,12% в петък на 4,86% в събота

Журито се провали - Тото се показа под маската на Камъка

Журито се провали - Тото се показа под маската на Камъка

Във финалния сблъсък тази събота в шоуто "Маскираният певец" се оказа, че зрителите на "Нова телевизия" най-слабо са подкрепили Камъка. От костюма се показа Тото от "СкандаУ". Журито следователи: Марта Вачкова, Алекс Раева, Владо Пенев и Азис, не познаха кой се крие под маската. Техните предположения бяха за актьорите актьорите Александър и Наум

Външно препоръча да не се пътува до южна Африка

Външно препоръча да не се пътува до южна Африка

Министерството на външните работи препоръча да се избягват пътуванията до Южна Африка заради новооткрития вариант на коронавируса Омикрон. "По информация на посолството ни в Претория заради новооткрития вариант на COVID – 19 - Омикрон голяма част от авиокомпаниите, които оперират от и до Република Южна Африка и страните от региона като Ботсуана

Не пропускай

Адел оглави британските класации за албуми и сингли

Адел оглави британските класации за албуми и сингли

Певицата Адел оглави британските класации за албуми и сингли, съобщиха световните информационни агенции, като цитираха официалната компания, която следи продажбите и съставя чартовете. Изпълнителката си осигури първенството с новата тава "30", излязла на пазара на 19 ноември. От албума на Адел за периода на отчитане са продадени 261 000 копия

Фенки налазиха полицай

Фенки налазиха полицай

С новопридобитата си слава трябва да се справя Стоян Димитров. Полицаят, който стана известен в "Игри на волята", макар и с униформа, бе разпознат от свои почитателки. Те веднага обградиха мачото и го засипаха с въпроси, на които Димитров любезно отговори. Cнимки: България

"Модерна" създава бустер ваксина срещу новия щам на COVID-19

"Модерна" създава бустер ваксина срещу новия щам на COVID-19

Американската компания "Модерна" работи върху по-мощна бустер ваксина, която може по-добре да защити организма срещу нови мутации в коронавируса, като наскоро открития щам Омикрон. Това се казва в прессъобщение, публикувано от компанията в петък. "Модерна" ще се движи бързо с разработването на специален бустер вариант за щама Омикрон"

Драго и София по-щастливи от всякога

Драго и София по-щастливи от всякога

Щастие излъчват Драго Симеонов и половинката му София Маринкова. Неспиращите папараци на "България Днес" уловиха журналиста и актрисата на обиколка из софийските улици, на която и двамата изглеждаха супер весели. Маринкова дори бе в закачливо яке с червени мотиви, вероятно заради идващите коледни празници

Проф. Радостина Александрова: Ще има пета вълна на ковид

Проф. Радостина Александрова: Ще има пета вълна на ковид

Ще има пета вълна на ковид, но не може да се каже кога. Докато има хора, които нямат имунитет, понеже не са ваксинирани и не са преболедували, коронавирусът ще се разпространява. Това е мнението на вирусологът проф. Радостина Александрова. В сутрешния блок на Нова тв тя заяви, че този вирус показва колко е агресивен и упорито търси как да се