Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/10327256 www.bgdnes.bg

Шами учел Гунди да кара ски

Сочен от мнозина за най-добрия десен краен бранител на България, Александър Шаламанов напусна грешния свят на 80-годишна възраст, като остави трайна диря в историята на родния футбол.

Легенда на "Славия", за който тим записва 262 мача за 12 години, Шами се пробва във футбола първо в "Левски", в казармата записва три участия и за ЦСКА, а тогавашният треньор на "Армейците" Крум Милев иска едва ли не да го осинови, за да остане на "Народна армия".

Реклама

"Мен си ме влечеше в "Славия" и нищо не можеше да ме накара да играя за друг отбор", откровен бе Шаламанов пред "България Днес" преди време. И разказва случката: "Бях войник и помагахме да се построи стадион "Българска армия". Нашата работа беше да носим на майсторите чимове за терена. Тревата пристигаше в камиони и ние ги разтоварвахме. Веднъж поисках топка, за да поритаме на игрището през обедната почивка. Подавахме си с едно от момчетата и ме видя бате Мики - мой близък, който работеше в администрацията на ЦСКА. Попита ме дали искам да играя футбол. Разбира се, че исках - това беше начин да прекарвам по-малко време в поделението. Треньорът Крум Милев ме хареса и ме взе на лагер с отбора в Боровец. Бързо се сприятелих със съотборниците, особено с Кирил Ракаров и Гацо Панайотов. Започнаха да ме пускат в мачовете. Играх срещу "Добруджа", "Марек" и "Партизан" (Белград). Но тогава ми се отвори възможност да си взема военната книжка и да напусна ЦСКА. В посока "Славия", където ме теглеше сърцето. Точно така и направих..."

Шаламанов има и 42 двубоя за националния отбор, с който участва на Мондиал 66 и Мондиал 70. Безспорните му личностни и спортно-технически качества му носят две награди за Футболист на годината (1963, 1966) и две за спортсменство (1967, 1973). Но преди футбола са ските, което не е никак чудно, тъй като той е роден в Бояна, тогава село, а днес квартал на София. Именно ските са спортът, на който Шами се опитва да научи и звездата на "Левски" Георги Аспарухов-Гунди.

"Бях със счупен пръст след мач с "Добруджа", оказа се, че Гунди също не е в състояние да играе - разказа Шами. - Аспарухов имаше свой човек в ресторант "Балкан", много модерно заведение по онова време. Винаги имаше запазена маса за нас. Прекарвахме доста време там на по чаша вино. Не се отпускахме да правим големи трапези и банкети. Бяхме наясно, че там и готвачите са ченгета, които донасят на Държавна сигурност. Гунди го учех и да кара ски, но този спорт не му беше голямата сила."

Александър Шаламанов така и си остава единственият български спортист, който е шампион по ски, участник на зимна олимпиада - тази в Скуо Вали през 1960 г., и световно първенство по футбол.

Пръв българин в идеалния отбор

Реклама

На мондиала в Англия през 1966 г. той оставя отлични впечатления с играта си. Избран е в идеалния отбор на първенството.

В двубоя срещу тогавашния шампион Бразилия Шами пази Жаирзиньо и се справя отлично. "Селесао" печели с 2:0 след попадения на Пеле и Гаринча от преки свободни удари. Не допускаме гол от игра, но така и не успяваме да спечелим точка.

"За бразилците не знаехме нищо, преди да излезем срещу тях на игрището - признава Шами - Само бяхме чели какви футболисти са Гаринча и Пеле. Нямахме никакво разузнаване. Сами се бихме срещу Бразилия. Липсваше ни увереност. Те на това световно не бяха в добра форма, но ние направихме доста грешки. Когато бразилците биеха фаулове, вместо да скъсим разстоянието на стената, стояхме дори по-далеч, отколкото е нужно. Редяхме се на по 10-11 метра от топката. Приличахме на агънца преди заколение. Така станаха и головете за Бразилия. Два чудесни фаула, изпълнени от Гарична и Пеле, две попадения. Мачът завърши 2:0. Имахме своите шансове да вкараме гол, но ги изпуснахме. Загубихме защото се бяхме стъписали от съперника".

Бразилия и България отпадат от шампионата още в предварителната група. А Жаирзиньо, когото Шами пази на световното в Англия, е с основна заслуга за третата световна титла на "златистите" четири години по-късно в Мексико.

Две минути не достигат

Едно от най-тежките поражения на България през 60-те е загуба в приятелски мач от Италия с 1:6, но след толкова години горчилката е отстъпила място на шеговита случка, разказва Шаламанов.

"Адзурите бяха домакини и просто ни попиляха - признава Шами. - Не даваха да си поемем дъх. Бяха с големите си звезди Мацола и Джани Ривера. Изнесоха ни урок. Това беше един от онези мачове, в които просто нищо не можеш да направиш. Опитваш се, но не се получава. В онези години резервните скамейки бяха точно до тъч линията. Чувах указанията на треньора Рудолф Витлачил.

- Колко минути остават? - попита той.

- Десетина - отговори му защитникът Иван Димитров.

- Жалко - каза Витлачил. Две минути няма да ни стигнат да изравним."

Не познава, защото резултатът си остава 6:1 за италианците.

Реклама
Реклама
Реклама