Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/10329653 www.bgdnes.bg

Как да хванем кротушка

Тази дънна рибка предпочита дребен торен червей

В последните години кротушката се превърна в доста рядка риба у нас. Причина за това е масовото разпространение на костура и други хищни видове. Те без проблем улавят и изяждат тромавата речна рибка и тя губи позиции сред водоемите ни. Все пак има места, на които е запазила прилични ресурси и се лови с успех.

Кротушката, наричана още воденичарка или дерменджийка, е малка вретеновидна рибка от семейство шаранови. Често е бъркана с дребна черна мренка. Максималните й размери са 20 см дължина и тегло от 100 г. Средните параметри на ловените с въдица риби рядко надхвърлят 12-15 см. Кротушката има вретеновиден силует с хармонично поставени жълтеникави плавници, които са изпъстрени с тъмни пресечени жилки. Гръбчето е зеленикаво-кафяво, сивкаво или дори маслинено. От двете страни на тялото по протежение на страничната линия са оформени ивици от по-тъмни петна. Главата на тази рибка е сравнително едра, с големи очи и долно разположена уста, в ъглите на която има по едно мустаче.

Реклама

Всичко това говори, че имаме работа с типична дънна риба. Характерно за нея е, че е способна да обитава и доста плитки води, независимо дали са подвижни или не. Все пак предпочитаните от кротушката води трябва да са чисти, като дъното да не е много затревено или тинесто, а покрито със ситен чакъл или пясък.

Риболовът на кротушка е изключително емоционален, въпреки че рибката не впечатлява с размерите си. Отлични резултати напоследък се постигат в дадени участъци по река Искър. Кротушката предпочита местата със забавено течение, но не и неподвижната вода. Най-подходящо е да я ловим с фин такъм. За препоръка е използването на плувка 1 грам, повод 0,10 и кука щ16. Най-добрата стръв е дребният торен червей. Кротушките са лакоми риби и с удоволствие похапват всякакви малки ларви. Добра работа ще свършат също пинките и хирономусите.

Кротушките по принцип са топлолюбиви риби и не кълват в най-студените зимни месеци. В момента все още са активни и можем да "начешем крастата" с тях. Кулинарната им стойност е доста висока. Препържени, те не отстъпват на нито една речна риба.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама