Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10363295 www.bgdnes.bg

Бисер Манолов гръмва сарафка при обир на 2 млн. лева

С оръжие на килъра застрелват Васил Илиев

На бившата барета се приписват 17 убийства и много бомбени атентати

Бисер Манолов хладнокръвно застрелва сарафката Виолета Георгиева при обир на 2 милиона лева в центъра на Кюстендил. Екшънът се разиграва на 18 май 1994 г. Осъждат го на доживотен затвор.

Килърът Бисер Манолов е бивша барета, трафикант на оръжия и гориво. Изобретател е на странни пушкала, което доказва в затвора преди няколко години. Тогава изработва куфарче, което може да изстрелва до 2000 куршума в секунда.

Реклама

Докато работи като ченге в Кюстендил, младият Бисер завързва много контакти не само в средите на МВР, но и в ъндърграунда в града на Васил и Георги Илиев - основателите на групировките ВИС и ВИС 2. Започва да се занимава с изнасяне на гориво към Югославия. "Изкарвах гориво за Александър Тасев-Остап. То отиваше директно за Желко Ражнатович-Аркан в Югославия. Печалбите бяха колосални. Получавал съм само 10%, но за едно 22-годишно момче парите бяха огромни. Поне веднъж в седмицата изкарвахме един транш от 10 цистерни - около 400 тона. Печалбата бе около 700 000 марки по онова време. А за мен оставаха около 70 000, и то на седмица. На месец идваха около 300 000 марки", разказва убиецът пред репортер на вестника преди години. По онова време Остап е най-големият изкупвач и износител на череши в България и е един от най-богатите хора в югозападната част на страната ни. Той има и бизнес с петролни продукти, негова е и първата метанстанция у нас. Той е собственик още на обувен завод, винпром, фабрика за ролетни щори, верига магазини, дискотека и много други. През едно майско утро 2007 г. е застрелян в главата.

С парите, които печели, Бисер отваря няколко чейнджбюра, магазини и склад за метали. Създава и автобусна линия с Югославия. "В един от автобусите си направих няколко допълнителни резервоара. Така изкарвах с няколко тона допълнително отгоре. Бях направил така, че този автобус да минава директно границата и да не чака колоната от 5-6 км коли, чакащи да изкарат тубата гориво. Полицаите лично изкарваха автобуса всеки ден без проблем", припомня си Бисер. Имало е случай, в който Васил Илиев поръчва на Остап голямо количество оръжия и самият Бисер му ги доставя. "Вкарвахме ги в същите цистерни, с които изкарвахме горивото за Аркан. Изведнъж обаче Василчо казва, че иска мостри от това оръжие. А аз съм платил вече стотици хиляди марки за него", разказва затворникът. Тогава започва омразата му към братя Илиеви, но не той натиска спусъка при убийството на Васил Илиев, така твърди затворникът до ден днешен.

Цялата престъпна кариера на Бисер довежда до планирането на грандиозен обир на 18 май 1994 г. в Кюстендил. Целта на килъра са 2 милиона лева, но нещата се объркват жестоко. Бисер застрелва смъртоносно сарафката Виолета Георгиева и ранява съпруга й Симчо Георгиев. Той е заловен и даден на съд. Магистратите му дават смъртно наказание, но след падането на мораториума през 1998 г. остава зад решетките до сетния си дъх. Бисер Манолов изтърпява доживотна присъда за убийство в затвора в Бобов дол и му се приписват 17 убийства и много бомбени атентати. До момента не е доказано килърът да е замесен в тях.

Покушението над Васил Илиев

"Васил Илиев беше убит с мое оръжие. Аз съм го доставял. Това е картечен пистолет "Заги М 90", хърватско производство.

Много лош, но много го търсеха, вероятно заради заглушителя. Видях по телевизията как убиецът е напълнил Василчо с куршуми, което ме зарадва., разказва Бисер, доволен от гибелта на един от смъртните си врагове, пред репортер на вестника през 2015 г.

Реклама
Реклама
Реклама