Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/10367564 www.bgdnes.bg

Шаран през ноември? Мисия възможна!

По това време от годината екземплярите лежат на дъното в най-дълбоките части от водоемите

Ноември е, а водата по язовирите отдавна е изстинала. Топлолюбивите риби почти са престанали да се хранят. Затова и повечето риболовци се пренасочват към реките в търсене на бели мрени, скобари, морунажи и кефали. Дали е време да прибираме шаранджийските въдици в килера?

Реклама

Отговорът категорично е "Не!". Шараните, макар и вече не толкова подвижни, колкото лятото, продължават да се хранят. Докато има какво да открият за хапване, те трупат хранителни запаси. Най-важните две условия, за да се улови шаран през студените месеци, са да открием местообитанията и да разберем каква стръв предпочита.

Водата сега е най-топла в по-дълбоките части на затворените водоеми. Тя започва да изстива първо от повърхността, като в един момент се получава температурен клин. Така в придънните слоеве водата се запазва със сравнително еднаква температура. Шараните предпочитат да прекарват късната есен и зимата в ями по дъното, било те естествени или изровени от самите риби. В най-студените дни дори се заравят в тинята и стоят неподвижни.

Сега все още обикалят дълбочините в търсене на храна. Предпочитат такава, която ще ги запаси с достатъчно мазнини. Затова освен добре познатата царевица се насочват и към червеи и ларви. Едър земен червей на куката, заметнат в някоя от тези подводни ями, дава голям шанс за удар по това време от годината. Не са за подценяване и протеиновите топчета, които навлязоха масово в съвременния шаранджийски риболов. При захранване с тях, едрите шарани се събират на петното, тъй като топчетата им осигуряват всички нужни хранителни вещества. Поставя се на куката чрез специален косъм, може да лежи на самото дъно, или да се вдигне на няколко сантиметра чрез повдигач.

Ако говорим за по-малки арендовани езера, зарибени с шаран, то шансове за улов има и на плувка или фидер. Заложете на грозд от 5-6 бели червея и не прекалявайте с хвърлянето на захранка. Слънчевите ноемврийски дни дават по-големи шансове, но понякога рибата е гладна и в мъгливите мразовити сутрини.

Печете го с чесън и зехтин на барбекю

Шараните през късната есен вече са натрупали достатъчно мазнина, за да оцелеят през дългите зимни месеци. Затова често уловените през ноември екземпляри са по-тлъсти от обикновено. Особено когато говорим за риби над 4-5 кг. Затова ако решим да ги приготвим за трапезата, най-удачно би било да ги изпечем. Било то на фурна или още по-добре - на барбекю.

Шаранът се почиства от вътрешностите и люспите. Разрязва се по дължина от корема към гърба, така че да стане като отворена книга. 5-6 скилидки чесън заедно със сол се счукват в хаванче до гладко пюре. Шаранът се намазва добре от двете страни с чесновата паста, залива се с малко зехтин и се поставя на скара. Пече се върху дървени въглища, като се обръща няколко пъти.

Реклама
Реклама
Реклама