Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10368160 www.bgdnes.bg

Без милост за душманина на 11-годишния Станко

Въпреки болежки и желание за дарения

Отказват на шотландеца Дейвид Брайсън Бел да го пуснат от пандиза

Посечени са мераците за свобода на шотландеца Дейвид Брайсън Бел, убил 11-годишния Станислав Мирчов във видинското село Лагошевци! Чужденецът получава 18 г. решетки за зверското престъпление през 2012 г. срещу малкия Станко. Наскоро, когато излежава повече от половината си наказание, осъденият подава молба за условно предсрочно освобождаване, но е отрязан от Софийския градски съд, научи "България Днес".

Трагедията с малолетното момче се случва в началото на 2012 г. От шест години шотландецът живеел в селото, но имал проблеми с малкото местни жители - някой драскал микробуса му, пукал гумите му, отровил едно от кучетата му, към които Бел бил силно привързан. Със семейството на петокласника Станислав той бил в приятелски отношения.

Реклама

На фаталния 4 януари 2012 г. ученикът бил ваканция. Около 16 ч. майка му го изпратила да занесе храна на възрастен трудноподвижен техен съсед, която поставила в найлонов плик. Пътят на детето минавал покрай дома на Бел, който по това време се намирал пред къщата. Кучето му залаяло Станислав, поради което той го ритнал. Това много ядосало чужденеца. Той се приближил до детето и го ударил силно в лицето, започнал да крещи и да го друса. След това навил яката на връхната му дреха и започнал да го души, като го питал дали той е надраскал колата му и е отровил кучето му.

Въпреки че Станислав отричал, подсъдимият го хванал през врата и го повлякъл накрая на селото към дере край реката. По пътя обувките на детето паднали, а тръните на храстите свлекли долнището на анцуга му. Мъжът захвърлил малчугана в дерето, като свалил долнището и го увил около врата му и го завързал няколко пъти. Когато се убедил, че го е удушил, ритнал Станко в тила и втори път в тялото, захвърлил настрани торбичката с храната и се прибрал. Час по-късно майката на момчето се притеснила и тръгнала да го търси. Последвали дни на издирване, като едва на 21 януари трупът на Станислав бил открит.

След като попада зад решетките, Бел работи около месец, но се поболява. Пред съда са представени документи, че през 2019 г. е получил два инсулта. Според защитника му не му е предоставена медицинска помощ и се е възстановил сам, без терапия. "Сутрин, като се събуди се чуди, като стъпи от леглото на земята, дали ще може да се задържи на краката си", разказва юристът. По думите му Бел страда и от хронична белодробна обструктивна недостатъчност.

Защитата настоява, че предвид състоянието на пандизчията той би трябвало да бъде преместен на лек режим в Казичене, за да може да бъде сред природата. Пред Темида се изтъква инициатива на Дейвид Бел да купи сателитна чиния с кабел за приемане на повече телевизионни програми, която да предостави за общо ползване на съкилийниците си. Освен това разбрал, че друг чужденец в пандиза без близки няма средства и е без телевизор. Затова поискал да му дари своя, но дарението не било позволено.

Шотландецът споделя, че зад стените на затвора е бил подлаган на тормоз от страна на надзиратели и други осъдени. Затова се отдръпнал и последните 5 г. избягвал да контактува с хора. Прекарвал времето си в спалното помещение, в което е настанен, като основното му развлечение било да гледа телевизия. По някое време имал емоционални проблеми и мислел за самоубийство. Развил атеросклероза от прекомерна употреба на алкохол, но вече не надигал чашката.

Според затворническата администрация Бел продължавал да отрича вината си и да не поема отговорност за престъплението. Адвокатът възразява, като цитира самопризнанията на шотландеца пред Окръжния съд във Видин. "Признах се за виновен. Признах си сам, че извърших това ужасно престъпление, и твърде много съжалявам за това. Бих могъл да напусна страната и да бъда арестуван, дори проверих полетите, но реших да остана. Много съжалявам, не мога да повярвам, че направих това престъпление", казал тогава в съдебната зала.

Реклама

Данните за позитивно изграждане на личността на Дейвид Бел не са в степен, която да обезсмисли по-нататъшното изпълнение на наказанието, категоричен е съдия Петър Славчев. Той цитира факти от досието на каторжника, че скоро е бил наказван на два пъти с лишаване от хранителна пратка заради притежание на забранени вещи в килията.

Учи български

Детеубиецът се е захванал да научи българския език. В началото на т.г. той отново се опитал да измоли свобода от съда, но му е било отказано. Тогава поискал учебни материали и с ентусиазъм се заел с тетрадките и учебниците, за да разнообразява престоя си зад решетките.

Реклама
Реклама
Реклама