Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10377771 www.bgdnes.bg

Психото Мартин признал за убийство на тираджия

Младежът без мотив наръгва в главата чех

2 години не го съдят, защото се лекува в английска болница от душевно разстройство

Мартин Божков, който опита да убие шофьор на камион по време на работа в Англия, се призна за виновен пред магистратите по видеовръзка. Екшънът се разигра на 19 април 2019 г. в град Карлайл, област Къмбрия, Англия. Нашенецът намушкал Майкъл Кадлчик няколко пъти в главата и тялото, докато жертвата чакала да натоварят ремаркето на камиона му с гуми от фабриката на "Пирели".

Реклама

Мартин Божков, на 23 г., се появи на видеовръзка от болницата, в която бе пратен от съда през 2019 г. за лечение от психично разстройство, и призна, че се е опитал да убие 40-годишния чех. "Виновен съм и съжалявам", това бяха думите на нашенеца пред английските магистрати.

Непредизвиканата атака се случи на 19 април 2019 г. Около 3 часа сутринта жертвата Майкъл чака да натоварят ремаркето на камиона му с гуми за износ. Чехът е спрял на паркинга на завод "Пирели" в английското градче Карлайл и си стои в кабината.

По едно време Майкъл чува, че някой чука по прозореца на шофьорската врата. Обръща се и вижда непознатия за него Мартин Божков, на 20 г. Жертвата слиза от камиона, за да види какво иска нашенецът, което се оказва голямата му грешка.

В момента, в който 40-годишният чех слиза от камиона, Божков го напада безпричинно и неочаквано. Независимо от факта, че след 3 часа сутринта в склада и околността има служители на италианската фирма "Пирели". Всички те стават свидетели на кървавия среднощен екшън.

Пред съда в Карлайл именно тези служители дадоха показания. Свидетелите разказаха, че са видели как Божков напада безпричинно чеха с нож.

Майкъл понася няколко наръгвания и започва да бяга за живота си. Божков започва ожесточено да го преследва и го намушква още няколко пъти, докато жертвата се опитва да се спаси. Обезумелият Божков го преследва из депото на "Пирели".

Реклама

Чехът успява да се добере до офис в сградата на италианската фирма, където се барикадира. Докато се добере до затвореното помещение, Майкъл вече е наръган няколко пъти и кърви обилно. Има прободни рани и прорези в областта на главата, горната част на тялото и единия крак.

"Мислех, че ще загубя живота си", казва чехът в интервюто, което дава пред полицията при разпита след опита да го очистят.

Божков така и не успява да проникне в офиса, в който се е заключил Кадлчик ,и се омита. Чехът веднага вика линейка и сигнализира на полицията в Карлайл. Спешната помощ го откарва незабавно в болница, за да третират намушкванията и да спрат кръвозагубата. Преди това успява да даде описания на униформените. В това време английските ченгета тръгват по следите на нашенеца. Малко по-късно го спипват и арестуват по подозрение за опит за убийство.

Няколко месеца след ареста му Божков се изправи пред съда в Карлайл, където съдебните заседатели прецениха, че той е отговорен за жестокото нападение. Процесът тогава рухна, защото на съдия Саймън Медланд бе потвърдено от лекар, че нашенецът страда от психично разстройство. Магистратът прецени, че в такъв случай е уместно подсъдимият да бъде настанен в болница за лечение. На последното изслушване, в което Божков се включи на видеовръзка и се призна за виновен, изказа искрени съжаления. По време на съдебното заседание стана ясно, че нашенецът понася лечението много добре.

След като чу самопризнанията на Божков, съдът насрочи присъдата му да бъде произнесена на 25 октомври. Дотогава нашенецът ще остане в болницата в Карлайл, където ще продължи лечението си и ще му бъде направена нова оценка на психичното здраве.

 Нова експертиза

Съдия Саймън Медланд постанови, че преди да се произнесе присъдата, трябва да бъде извършена по-пълна оценка на подсъдимия предвид сериозния характер на престъплението, което той е признал. Новата експертиза ще бъде разгледана на 25 октомври, когато е насрочено произнасянето на присъдата на Божков.

Реклама
Реклама
Реклама